Tags

, , , ,

Løgneren Locke Lamora er første bok i serien «De veloppdragne kjøterne» skrevet av den amerikanske fantasy forfatteren Scott Lynch.

Den spinkle Locke Lamora er sjef for tyveribanden De veloppdragne kjøterne. Banden består av en gruppe foreldreløse som svindler rikfolk for penger, og underverdenen i den urgamle byen Camorr er hjemmet deres. Men en dag blir byen hjemsøkt av et dødelig mysterium, en hemmelig krig truer underverdenen, og Locke og gjengen hans blir involvert i et livsfarlig spill.

Boken forteller om Locke både som voksen og som barn. Han var en seks – syv år da han ble solgt til presten for Tyvenes herre. Der lærte han det å stjele, men kanskje enda viktigere; det å kle seg ut og bli en annen. Locke blir en mester i dette faget. Ved hjelp av de språkene han lærer hos den gamle presten, manerene og opplæringen i historie, kokekunst, oppførsel og økonomi får han de verktøyene han trenger til å omsette sin dyktighet i å utføre svindler, i livet.

Som voksen er han en tyv underlagt et slags forbund hvor sjefen skal ha en prosent av utbyttet hver uke. Han har et godt forhold til denne sjefen og er trofast med betalingen. Men det ingen utenom De veloppdragne kjøterne vet, er at Locke er en mester i svindel. For mange år siden ble det innført noe som kalles «Den hemmelige freden», de vil si at ingen tyver har lov å røre adelen eller politiet. Det Locke og gjengen hans gjør, er å svindle adelen for store beløp, uten at noen vet det er dem. Så hver uke får sjefen prosenter av juggel og litt sølv og gull De veloppdragne kjøterne skraper sammen for det formålet. Og bak ryggen på ham svindler de adelen for tusenvis av theriner. Locke, eller denne svindleren, blir kalt for Camorras svøpe, og ingen vet hvem han er.

Det er en annen ingen vet hvem er, og det er Den grå kongen. Han er kommet til byen for å drepe, og en etter en tar han livet av nestsjefer innenfor forbundet av tyver. Tilslutt bli Locke og gjengen hans tvunget av Den grå kongen til å gjennomføre en svindel, men det Den grå kongen ikke vet og forstår er at man ikke kan gjøre noe slikt mot Locke ustraffet. I denne kampen dør flere av De veloppdragne kjøterne, og Lockes verden blir snudd på hodet.

Dette er en virkelig god fantasy. Jeg har bare lest denne boken, altså den første i serien. Jeg vet ikke om flere av dem er oversatt til norsk. Boken anbefales som spennende og velskreven fantasy.

Andre som har anmeldt boken:
Knirk