Tags

, , , , , ,

Frihetens vinder er den sanne historien om den frigitte slaven Mary Bowser. Skrevet av den amerikanske forfatteren Lois Leveen.

Frihetens vinderRomanen bygger på ei sann historie om slaven Mary Bowser. Etter å ha blitt frigitt og sendt på skole i nordstatene, returnerer hun til Virginia under den amerikanske borgerkrigen som spion for Unionen. Med fare for sitt eget liv kjemper hun for friheten til millioner av andre slaver.

Mary El er født til slaveri. Hun og moren er husslaver hos den velstående familien Van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet og hun frigir Mary og sender henne på skole i en av de frie statene i nord. Mary er skoleflink og har i tillegg fotografisk hukommelse, en egenskap som kommer godt med når hun senere blir engasjert i spionvirksomhet for Unionen. Mary Bowser (hennes navn som gift) vender tilbake til Virginia like før borgerkrigen bryter ut, og under dekke av å være slave begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. Hun står hele tiden i fare for å bli avslørt, men Mary Bowser er villig til å ofre livet for friheten.

Dette er en utrolig spennende og lærerik fortelling om et stykke av amerikansk historie hvert fall jeg vet for lite om. Jeg slet litt med å plassere de ulike sentatorer og presidenter i forhold til deres overbevisning. Og ikke minst de ulike gruppene som jobbet sammen for å få slutt på slaveriet. Det tok ingenting fra denne historien. Og den ble om mulig enda bedre av at Mary Bowser er en kvinne som har levd. Anbefales!

Jeg har fått boken av Cappelen Damm.