Tags

, , , , , ,

I  Bokbloggerturnéen er det i dag min tur til å blogge om boken Bomb dem av Mikael Niemi. I går blogget Luxlie om boken og i morgen er det Synne sin tur.

Klassen min består av halvparten drittsekker og resten idioter. Drittsekkene skal bli advokater eller leger for å tjene grove penger og ha feite titler å blafre med på visittkortet. Det kan aldri gå på dunken med en drittsekk.
Idiotene er pussig nok smartere enn drittsekkene. Men idiotene vet at reglene er imot dem, at drittsekkene kommer til å vinne samme hvor mye alle andre pugger. Men de synes det er ok. Det er derfor de er idioter.
En drittsekk kan jeg aldri bli fordi jeg er fattig, men å bli idiot hadde vært det enkleste i verden. Slutte å kjempe, slutte å brenne. Men jeg vil ikke fortsette å være et hudløst null. De får heller hate meg!

Den svenske forfatteren Mikael Niemi har skrevet en sterk ungdomsroman som er inspirert av de finske skolemassakrene. På originalspråket heter romanen Skjut appelsinen. Men på norsk har den fått tittelen Bomb dem. Begge titlene gir mening ut i fra teksten.

Jeg personen i denne boken er uten navn, men er en 16 år gammel gutt som opplever seg selv som middels i alt. Han er ikke pen, får middels greie karakterer, er fattig og ute av stand til å hevde seg i klesveien eller med utseendet. Han føler også at han ikke blir sett av noen. I begynnelsen av boken prøver han å gi den vakreste jenta på skolen roser, og da han blir avvist føler han at han dør. Han bestemmer seg for å leve et nytt liv hvor han ikke er redd for noen og det får noen, til tider, sterke og ydmykende uttrykk.

Det ene denne gutten gjør er å gå på skolen iført morens gamle vaskeforkle. Dette blir til tider komisk, men gir samtidig inntrykk av en gutt som er istand til og klar for å gå ganske langt for å bli lagt merke til. Han forelsker seg etterhvert i en jente blant estetene på skolen og skriver dikt han ønsker hun skal legge merke til. Diktene blir en måte han kan få gitt utrykk for sine kompliserte og sterke meninger, uten å ty til drastiske metoder.

Bomb dem er en fin og sterk ungdomsroman om det å føle seg utenfor, og om det å være sint på verden rundt seg. Denne gutten finner sin uttrykksmåte gjennom dikt, men både i USA og i Finland har vi sett at andre «sinte, unge gutter» har tatt svært alvorlige skritt for å få utløp for sinnet sitt. Jeg tror denne boken kan passe både jenter og gutter, men jeg anbefaler den sterkt til gutter på ungdomsskolen og på videregående.