Tags

, , , , , ,

Den siste magiker er en planlagd trilogi av forfatteren Sigbjørn Mostue. De to første bøkene er; Den siste magiker og Belz & Ebub. Den siste boken håper jeg kommer i løpet av 2012.

Simen, en helt vanlig gutt fra Kløfta, får livet snudd på hodet når han er med på å knuse en rute i huset til en av stedets originaler. Når han våkner opp inne i stua hos den gamle mannen, blir han ikke bare helbredet for skadene han har pådratt seg. Han får også tilbud om opplæring i magiens fantastiske verden.

Simen har to foreldre som bare krangler, en storebror i militæret og en lillesøster han må ta seg av. Oppi alt dette snubler han tilfeldigvis over originalen Indianeren. Simen synes indianeren har en koselig og fin stue mens andre bare ser en søppelhaug. Det får indianeren, som egentlig heter Greger, til å ta han som magiker lærling. På kort tid, i tidslommer Greger skaper, må han prøve å tilegne seg all den kunnskapen en trenger for å bli magiker. Han må også lære å synge, for sang er nøkkelen til magien. Hadde det ikke vært for den skumle Nimrod som er på jakt etter Greger hadde de hatt all verdens tid. Men Nimrod kommer nærmere og nærmere og det haster å lære opp Simen.

Belz og Ebub, fortsetter der den spennende og nervepirrende begynnelsen slapp. Den skumle Ebub har sluppet ut av fangekjelleren i Gnosishulen, og han har fått selskap av katta Belz. I sin fortvilelse over Gregers død, blir Simen et lett bytte. Belz og Ebub vil bruke ham til et helt spesielt formål.

Greger er død og Simen vil helst spise forglemmegei blomster og glemme alt om magi. Men det grusomme paret Belz og Ebub har klart å rømme fra Gregers fangeceller og nå skaper de kaos i den lille plassen Kløfta. De starter et reality show hvor alle innbyggerne i Kløfta får tv-kamera hjemme (som viser dem i alle situasjoner). Ved å være med på dette kan de vinne 50 millioner, og det er svært få som ikke lar seg lokke. Simen forstår ikke hva det er som ligger bak alt Belz og Ebub finner på, men han forstår at hva enn det er så er det ikke til det gode for Kløftas innbyggere. Men han vet ikke hvordan han skal stoppe dem, ikke før han får hjelp av vennene sine.

Dette er god fantasy for barn i alderen 10 til 15, men også så god fantasy at den kan leses av voksne. Jeg koste meg med bøkene og ser frem til å lese den siste boken i trilogien. Simen er en helt vanlig gutt som havner oppi en veldig uvanlig situasjon. Og i den situasjonen oppfører han seg som en helt vanlig gutt. Han sukker og stønner over å måtte lese tykke bøker, over å måtte trene og øve, og over at han ikke kan avsløre seg selv som magiker.

Etterhvert når han møter Belz og Ebub bruker han magien til å bli bedre på fotballbanen og, om en litt uvillig, til å få jenta han er forelsket i til å like ham tilbake. Han må ta et valg mellom god og ond, mellom egoistisk og uegennyttig og han må bestemme seg for hva som er viktig for ham. På denne måten vokser Simen gjennom bøkene; både i kunnskap, men også i ansvarsfølelse.