Tags

, , , , , , , ,

Jeg leser endel barnebøker på jobb, alt fra billedbøker til ungdomsbøker. Men jeg skriver oftere om ungdomsbøkene enn jeg skriver om de gode barne- og billedbøkene. Så her har jeg laget en oppsummering av noen av de beste billedbøkene jeg leste i de to første månedene av 2012.

Baldrian og musa og lengselen av Tiril Valeur Holter-Andersen

Baldrian lengter etter noe, men han veit ikke heilt selv hva det er. Musa tror det må være bløtkake, men det viser seg å være noe heilt anna, nemlig kjærlighet.

En poetisk liten fortelling om lengsel, bestevenner og bløtkake. Baldrian lengter så veldig, han lengter seg nesten syk, men han vet ikke etter hva. Musa har det helt fint og lengter ikke etter noe. Men han vil jo gjerne hjelpe bestevennen sin, og disker opp med en diger, deilig bløtkake. Og selv om han gjetter feil om hva Baldrian trenger, er det musa som finner løsningen likevel. For det er jo ikke alle som kjenner igjen en kjæreste når man ser en.

Olivia hjelper til med julen av Ian Falconer

Det er lillejulaften og Olivia og familien finner et passende juletre. Olivia hjelper til med juleforberedelsene som å pynte tre, dekke bord og synge julesanger. Når julaften endelig kommer får de gaver og spiser julemat.

Det er jul, og Olivia har det fryktelig travelt. Hun må vente på julenissen, være sikker på at far setter opp treet, vente på julenissen, se på at mor lager julemiddagen, vente på julenissen, dekke bordet, vente på julenissen, passe på at strømpene er hengt opp riktig og – åpne presangene sine! Det er litt av en jobb å være så hjelpsom når det er jul.

Alessandro er glad han ikke er ei ku av Eivind Eidslott

Alessandro bor sammen med mammaen sin, som er norsk, og pappaen sin som er italiensk. En dag sier Alessandro at han er glad for at han ikke er ei ku. Etter hvert som de snakker om det, viser det seg at det er noe som er bra med det meste, men at det likevel kanskje er best å være seg selv.

Alessandro er glad for at han ikke er ei ku, for kua kan ikke stå på ski. Men den har jo fire mager – og har plass til mye mer pizza enn det Alessandro har. Kanskje det ikke er så dumt å være ku likevel? Men gris er det i hvert fall ikke noe å ønske seg å være. Eller?

29 liv: Alf og Beate med familie og venner av Kristin Roskifte

Alf og Beate har mange forskjellige venner. Blant annet en belest bibliotekar, en dreven detektiv, en leseglad lastebilsjåfør og en romantisk regnskapsfører. Dette er en bildebok om yrker, identitet og vennskap. Den er også en abc, og i illustrasjonene kan man gå på jakt etter bokstavformer.

Alf og Beate er glade i hverandre og i menneskene rundt seg. Her er det mange forskjellige typer, blant annet en dreven detektiv, en leseglad lastebilsjåfør og en romantisk regnskapsfører. Bli med og møt dem alle sammen! «29 liv» er en bildebok om yrker, identitet og vennskap. Boken passer for små og store barn, og egner seg godt til samlesing med voksne. Den er også en ABC, og i de detaljrike bildene kan man gå på jakt etter bokstavformer.

Den trofaste oksen av Ernest Hemingway

«Det var en gang en okse og han het ikke Ferdinand, og han elsket å slåss med alle andre okser, for han var den sterkeste». Slik begynner fortelling om Den trofaste oksen. Mannen som eide oksen viste hvor praktfull oksen var, så han ville beholde oksens blod i sin buskap som avlsdyr i stedet for å sende han ut på arenaen for å bli drept.

Hemingway viser stor respekt for oksen i denne vakre og enkle fortellingen som er full av kraft og styrke. Lars Elling har illustrert denne fortellingen med fantastiske oljemalerier.

Min bestemor strøk kongens skjorter av Torill Kove

Dette er historien om bestemor, som i mange år strøk skjortene til kong Haakon 7. Da krigen kom, og kongen måtte flykte, startet bestemor en skjortegerilja som spredte seg til hele landet og som gjorde livet kaldt og vemmelig for de tyske soldatene. Boka gir et personlig og humoristisk bilde av små og store begivenheter i Norge på 1900-tallet.

Boken bygger på en animasjonsfilm som ble nominert til Oscar for beste kortfilm i 1999. Munter og original bildebok med en historisk ramme og fargerike, naivistiske illustrasjoner.En munter og original bildebok med en historisk ramme og fargerike, naivistiske illustrasjoner. Bestemor får i oppdrag å stryke kong Haakons skjorter. Men så blir det krig, og kongen må flykte. Under krigen gjør bestemor det hun kan for å ødelegge fiendens uniformer med strykejernet sitt