Tags

, , , , ,

Philippa Gregory var både en etablert historiker og romanforfatter da hun skrev boken om Søstrene Boleyn. Boken har blitt bearbeidet til både en film og en tv-serie.

Fjorten år gammel blir Mary Boleyn elskerinnen til Henrik VIII. Mary elsker ham av hele sitt hjerte. Men kongens interesse kjølner. Hun blir tvunget til å la søsteren Anne ta sin plass. I denne uutholdelige situasjonen skjønner Mary at hun må kjempe mot sin familie og kongen, og ta skjebnen i egne hender.

Først av alt. Mary blir giftet bort i en alder av 13 år, for så bare ett år etter å få beskjed om at hun skal prøve å bli kongens elskerinne. Takk og pris at vi ikke lenger lever i et slikt samfunn! Etter at hun blir kongens elskerinne, og forelsket i ham, blir livet hennes enda en gang snudd på hodet da hun oppdager at søsteren hennes Anne prøver å bli, ikke bare kongens elskerinne, men også hans dronning.

Boken henter sin handling fra Huset Tudor. Et kongehus av walisisk opphav, med monarker som regjerte over England fra 1485 til 1603. Best kjent av Tudor-monarkene er Henrik VII, Henrik VIII og Elisabeth I. Dynastiet ble avsluttet da Elizabeth døde i 1603 uten etterfølgere. I boken møter vi Henrik VIII i slutten av hans ekteskap med Katarina (hans brors enke) og frem til henrettelsen av hans andre kone Mary. Henrik VIII hadde tilsammen seks koner, og helt på siden av hva jeg skriver om; I England har man laget to regler for å huske på Henriks hustruer. Den mest kjente, som gir rekkefølgen på deres skjebner, er: «Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived». En annen versjon er «King Henry the Eighth, to six wives he was wedded: One died, one survived, two divorced, two beheaded». Dronningen som etterfølgte sin far Henrik VIII, Elizabeth I, var Annes datter.

Dette er en nydelig bok om et vanskelig liv, hovedpersonen Mary må gjennom mange utfordringer og vanskeligheter. Men samtidig; samfunnet var slik i Tudortidens England og jentene gjør ikke annet enn de mannlige slektninger bestemmer de skal og det beste de får til innenfor rammene av disse bestemmelsene. En får umiddelbart sympati med Mary, og kanskje litt antipati med Anne. Men Anne får jammen gjennomgå for de valgene hun tar.

Boken gir en fin beskrivelse av hoffliv i 1500-tallets England. Samtidig som den er en kjærlighetsroman. Jeg anbefaler denne, den ga meg en fin lesestund!