Tags

, , ,

Serien Ildkorset tar utgangspunkt i en virkelig hendelse i som skjedde i Frid Ingulstads familie på Jæren på 1600-tallet.

I serien er heter hovedpersonen Marine og vi følger henne og familien hennes. Hun blir voldtatt av, og får barn med, stefaren sin og blir derfor dømt til døden. Mens hun sitter i fangekjelleren føder Marine en datter; Svanhild. Marine får leve så lenge hun har melk til datteren, men det varer ikke lenge før det er tomt. Da blir Svanhild tatt fra henne og det blir sendt bud på skarpretteren. Imidlertid klarer broren hennes og en venn å hjelpe henne med å rømme. Fordi rømningen er så spekulativ begynner folk å hviske om at hun er en heks og at datteren hennes er hekseyngel.

Serien følger både Marines flukt og hvordan familien hennes har det hjemme på gården. Marine treffer på Hallgrim som også er på flukt fra en lensmann. Han er beskyldt for å ha drept lensmannens forlovede, selv om det var lensmannen selv som drepte henne.

Jeg synes bøkene er gode. De er lettleste og perfekte når du vil ha litt lett lesning. Men, de er også forferdelig grusomme. Jeg er så takknemlig for at vi ikke har de samme lovene som de hadde på 1600-tallet. Marine blir voldtatt av stefaren, og for det blir hun dømt til døden. Det røde håret hennes er også grunn god nok for mennesker til å anklage henne for å være heks. Og det er det også dødsstraff for. Det var flere ganger jeg la fra meg en av bøkene fordi det føltes som ting ville bli verre og jeg måtte manne meg opp til å lese videre. Det at historien er grusom tar allikevel ikke noe vekk fra at bøkene er gode.

Året er 1647. På Jæren lever Marine i angst for sin egen stefar, som kveld etter kveld tvinger seg på henne. Marine tror hun er gravid, og har ingen å betro seg til, ikke en gang til kjæresten Einar. Søsteren Agnes som hun deler sengekammer med er også ute med kjæresten sin om kvelden. Skammen er stor, og hun håper at gamlepresten kan hjelpe henne med sine forbudte svartekunster.

Marine ble gravid etter å ha blitt voldtatt av sin stefar, Knut. Det er dødsstraff for samleie mellom slektninger, og en stefar regnes som slekt. Familien klarer ikke å skjule sannheten, og Marine blir fengslet. I fangenskap føder hun en datter, Svanhild. Hun klarer imidlertid å rømme før dommen blir fullbyrdet, og hun slår seg etter hvert sammen med en annen rømling, Hallgrim.

Marine er blitt igjen på Bylands gård som tjenestejente. Men Erlend begynner å bli nærgående, og kvinnene på gården er mistenksomme. Marine føler jorden brenne under føttene og forstår at hun må komme seg vekk. En dag får bygdefolket overvære et heksebål, der en husmannsjente blir brent for trolldom. Etterpå begynner Solveig å spre rykter om at Marine er av samme slaget.

Marine flykter fra Byglandsfjorden og trolldomsanklagene. I Øst-Risør får hun tjeneste hos gamle Marius, en pensjonert los. Snart merker Maine at noe mystisk foregår i loshuset om nettene, og fremmede gjester som kommer og går. Marine frykter at Marius og losgutten Elling er innblandet i ulovlig kapring av skip. Men Marine tør ikke gå til lensmannen med sine mistanker. Han har alt begynt å fatte interesse for losens vakre tjenestejente, og vil gjerne ha henne som stuepike i lensmannshuset.

Marine er blitt boende hos Marius i Østerrisør, men den gamle losen sliter med dårlig helse, og det går mot slutten. På dødsleiet betror han Marine at han har sørget for henne, og ber henne ta seg av losgutten Elling. På Slettelandet fortviler Agnes over at vesle Svanhild blir dårlig behandlet og kalt hekseyngel. Marines lille datter vil aldri bli godtatt på familiegården så lenge Tjeran og Gunvor får råde.

Marine lever i frykt for hevnlystne kaprere og lensmannen Telleiv, som vil ha henne som frille. Hun serverer i et bryllup hvor Teodor Sibbeb er gjest. Derfor må hun sammen med losgutten Elling flykte nordover. På veien blir de innhentet av Hallgrim, som er tilbake i landet, drevet av lengsel etter den fagre jenta fra Jæren. Han vet at Teodor Sibbern er på sporet av Marine, og forsøker å advare henne.

Marine og Hallgrim kommer fram til Kragerøen, der Nicholas Bille tar imot dem med åpne armer. Selv om hun kjenner seg trygg under falskt navn, er Marine alt annet enn lykkelig. Hallgrim må forlate henne, og det blir en tung avskjed. Familien Bille holder bryllup, der en av gjestene kan fortelle om en mystisk odelsgutt fra Jæren, som er dukket opp i København. Marine frykter det verste.

Farsotten har kommet til Kragerøen, og alle frykter en ny mannedød. Marine er den eneste som våger seg nær den pestsyke og prøver å hjelpe. At hun tyr til Svarteboka, vekker mistanke, men hva har hun å tape? Hallgrim er som sunket i jorden, og det ryktes at han har en annen kvinne. Marine drar for å skaffe legende urter, og på veien treffer hun en liten pike som virker så underlig kjent.

Marine føler seg ikke lenger trygg i Kragerøen. Kaperne har funnet henne, og de er ute etter hevn. I mellomtiden er herr Tyrholm en oppvartende kavaler. Marine fristes av hans frieri, nå som hun har mistet Hallgrim. Men giftermålet kan koste henne dyrt hvis hun må avsløre alle sine hemmeligheter. Må hun flykte nok en gang, eller kan hun stole på at unge Lambert Tyrholm verger henne mot hevnens straffende hånd?

Marine er glad for å se Agnes igjen, men synes søsteren er blitt så forandret. Hun har et hemmelig kjærlighetsforhold gående og venter barn. Men vesle Svanhild vil hun ikke gi fra seg. Marine er spent på å møte datteren, men Agnes nøler med å ta henne til Kragerøen. Hallgrim støtter sin nybakte kone, men har sine egne problemer å stri med. Hvor langt er Marine villig til å gå i kampen for foreldreretten?

Knut er tilbake i landet, og Agnes frykter for sitt og Marines liv. Har han først gjenkjent stedatteren i Østerrisør, vil han ikke nøle med å ta henne av dage! I Kragerøen herjer en ny farsott, og hjemme hos Willbrants herser en sjalu svigerinne. Kristine følger sine egne lyster, og lever uforsiktig og forsømmer sin sønn. Marine mistenker at hun ferdes ute blant løsgjengere og lovløse.

Marine drømmer om å starte et barnehjem i Kragerøen. Samtidig har hun ikke gitt opp håpet om å få sin egen datter tilbake. Men hun vet ikke at søsteren er trolovet med pastor Wisseltoft og vil ekte den gamle presten for å sikre Svanhilds fremtid. Kan Marine leve med Agnes’ beslutning, og kan Agnes noen gang tilgi moren, som svek sitt eget kjøtt og blod?