Tags

, , , , , ,

Jeg leser endel barne- og ungdomsbøker i løpet av et år, men jeg skriver om svært få av dem. Her har jeg plukket ut noen av de jeg synes var aller best.

Blod på hendene av Magnhild Bruheim

Etter ein aksjon mot ein farm som driv med pelsdyroppdrett, blir Kami kontakta av ein mann som viser seg å følgje svært godt med på alt ho gjer. Etter kvart blir situasjonen meir truande for Kami, og samtidig får ei jente frå ein av farmane anonyme meldingar der det står at ho har blod på hendene.

I denne romanen rettes søkelyset mot pelsdyroppdrett. Jentene er med i en aktivistgruppe, som bryter seg inn på pelsdyrfarmer for å finne skadde dyr, fotografere dem og skrive om dem i avisen. De merker fort at noen holder øye med dem. Her er det spenning fra start til mål! Og har du lest noen av Bruheims bøker før, så kjenner du deg helt igjen! Og du blir ikke skuffet. Blod på hendene er den fjerde boka i den populære serien om Kami og Bente. Ei krimbok for ungdom, med spenning frå første til siste side, og med aktuelle tema som kamp mot pelsindustrien og mobbing.

Høsten av Jan Henrik Nielsen

En mystisk sykdom har rammet det meste av livet på jorden. Nanna og lillesøsteren Fride har overlevd ved å gå i isolasjon i en bunker sammen med faren sin. En dag blir faren syk og jentene må forlate bunkeren for å kanskje finne medisin i byen de bodde i før.

Dette er en av de aller beste ungdomsbøkene jeg har lest i år. Søstrene Nanna og Fride har i flere år levd i en bunker med faren, etter at en mystisk sykdom har rammet det meste av livet på jorden. En dag angripes faren av sykdommen, og jentene må forlate bunkeren og dra til byen de bodde i før, i håp om å finne medisin. Høsten er først og fremst en bok om livet og kjærligheten, tross det dystre bakgrunnsteppet. En sterk og varm fortelling om mot og håp.

Søsteren min på peishylla av Annabel Pitcher

Ti år gamle Jamie har nettopp flyttet til et nytt sted sammen med faren og søsteren sin fordi de trenger en ny start. Fem år tidligere ble søsteren hans Rose drept av en terror-bombe. Familien går i oppløsning, men Jamie gråter ikke. Ikke en eneste gang

Det er fem år siden Jamies søster Rose ble drept da terrorister sprengte en bombe i London. Familien er fortsatt veldig preget av det som hendte, og alt ser ut til å bli bare verre. Jamie blir mobbet på skolen, Roses tvillingsøster Jasmine har det ikke bra, mora forlater dem for å bo sammen med en annen mann, og faren drikker for mye. Jamie må forsøke å finne svar på spørsmålene sine selv.

Gratiskyss i mørke av Glenda Millard

Skip føler han ikke passer inn hos fosterfamilien sin, og bestemmer seg for å rømme. Et uventet krigsutbrudd finner sted, og sammen med uteliggeren Billy og noen andre overlevende, gjemmer de seg i ruinene av en fornøyelsespark. Romanen forteller historien til en gutt som leter etter et sted i verden han kan kalle hjemme, og som lengter etter et sted å høre til.

Skip hører ikke hjemme. Og fordi han ikke har passet inn i noen av fosterfamiliene han har vært hos, rømmer han. Livet som hjemløs er hardt, men den dagen han møter uteliggeren Billy, føler han tilhørighet for første gang. Billy og Skip er i Nasjonalbiblioteket da bombene faller.Her møter de 6 år gamle Max som venter på å bli hentet av moren sin. Da det blir klart at hun ikke kommer, og situasjonen i biblioteket blir for farlig, legger disse tre av gårde for å finne et trygt sted. I den forlatte fornyelsesparken møter de tenåringen Tia og babyen hennes. Underveis lærer de at familie handler mer om valg enn om biologi, og at de samfunnet har lett for å stemple som svake, ofte viser seg å være de modigste. Endelig har Skip funnet en familie. Men hvor lenge kan den overleve krigens grusomheter?

Den røde pyramiden av Rick Riordan

Egyptologen Kanes hemmelige plan slår feil, noe som fører til at Set, den onde egyptiske guden for kaos, slipper løs. Set fanger Doktor Kane inne i en forgylt kiste, og barna hans, Carter og Sadie må prøve å redde ham. Redningsaksjonen fører dem fra Kairo til Paris og USA, og på veien får de vite sannheten om familiens tilknytning til det magiske egyptiske tempelet Livets hus.

Dette er første bok i en ny serie fra Rick Riordan. I Kanekrøniken er de greske gudene byttet ut med egyptiske faraoer som gjenoppstår fra de døde. Skumle hemmeligheter er gjemt dypt inne i oldtidens pyramider. Vi møter søskenparet Carter og Sadie, som etter hvert finner ut av at de ikke er helt som alle andre fordi det bor uante krefter i dem. Kanekrøniken er planlagt som trilogi.

Heksesot av Kari Sverdrup

Ella ønsker ikke å være en outsider, likevel er det akkurat det hun blir på det nye stedet. En alvorlig hjertesykdom har ført til at hun har vært mye borte fra skolen. Likevel er hun flinkere enn de fleste, og det tåles ikke. Men Ella finner en spesiell måte å klare seg på. Hekseritualene skal hjelpe henne. Og vennskapet med Anna.

Ellas barndom er preget av mye sykdom, og av alle midler som kunne hjelpe. Hun er opptatt av alternativ medisin og keltisk kultur. I klassen er hun en outsider. Den alvorlige hjertesykdommen har ført til at hun har vært mye borte fra skolen. Men siden hun har fått hjemmeundervisning er hun kommet lenger enn klassekameratene sine, og det er det flere på skolen som ikke liker. Når moren i tillegg driver med alternativ medisin, blir det enda en grunn til å fryse henne ut. En dag Ella har fått noen ekstra kroner fra mormor finner hun og kjøper en heksedagbok som hjelper henne til å lære seg hekseritualer. Ella finner et sted i skogen hvor hun kan gjennomføre ritualene og opplever å bli sterkere og å få hjelp. Dette er en veldig bra bok, men den ble skjemt av at den slutter med et helt unødvendig samleie.