Tags

, , , , , , ,

Jeg leser endel barne- og ungdomsbøker i løpet av et år, men jeg skriver om svært få av dem. Her har jeg plukket ut noen av de jeg synes var aller best.

Når du sover kikker jeg av Gunnar Ardelius.

Harrys store kjærlighet drar til Berlin og lager jordkloder av McDonald’s-esker. Pappaen dukker opp om nettene for å stikke penger gjennom brevsprekken. Mammaen smugrøyker på asylet. Farfaren gir han en voodoodukke, og hans beste venn Valentin har en gymbag full av vin. Han føler at alle er på vei et sted, bortsett fra han.

Gunnar Ardelius ble nominert til August-priset for sin debutroman Jeg trenger deg mer enn jeg elsker deg og jeg elsker deg så himla høyt (2006), og han ble tildelt debutantprisen til Barne- og ungdomsseksjonen i Sveriges Författarförbund. Boken ble solgt til USA, Tyskland, Nederland og Norge. Når du sover, kikker jeg er hans andre bok, en psykologisk roman for ungdom, og også her fanger han følelser og forhold på en mesterlig måte. Jeg-personens store kjærlighet, Sally, har dratt til Berlin. Faren har stukket av og moren er innlagt på asylet. Farfaren er nærværende, men gammel, og bestevennen Valentin har det travelt. Og jeg-personen skulle mer enn gjerne bytta bort alle tennene sine mot en klem.

En nøkkel, en gåte og fire brev av Rebecca Stead.

12 år gamle Miranda og Sal bor på Manhattan i New York, og er bestevenner. En dag får Sal seg en på tygga av en nyinnflyttet gutt, og da forandres deres tidligere så trygge tilværelse seg. Reservenøkkelen til Mirandas leilighet blir stjålet, og en dag finner hun en lapp med en mystisk beskjed. Den mystiske lappene fortsetter å komme, og for hver lapp hun mottar blir hun mer og mer overbevist om at hun kan avverge et dødsfall.

12-åringene Miranda og Sal er bestevenner, og stortrives i nabolaget på Manhattan i New York. De vet akkurat hvor det er trygt å gå (lokalbutikken for eksempel) og hvem de bør holde seg unna. Den gale mannen på hjørnet er en av disse. Men så begynner alt å forandre seg. Helt uten grunn får Sal seg en på tygga av en nyinnflyttet gutt, og etter dette unngår han Miranda. Reservenøkkelen til leiligheten Miranda og moren bor i blir stjålet, og en dag finner hun en lapp med en mystisk beskjed: «Jeg kommer for å redde din venns liv, og mitt eget. Jeg ber deg om to ting. For det første at du må skrive et brev til meg. For det andre at du må huske å fortelle hvor dere legger nøkkelen til leiligheten. Det er en vanskelig reise. Jeg kommer ikke til å være meg selv når vi treffes.» De mystiske lappene fortsetter å komme, og Miranda skjønner at den som har skrevet disse, vet alt om henne. De kryptiske beskjedene etterlater ingen tvil om at avsenderen vet hva som kommer til å skje i framtiden også. For hver lapp hun mottar, blir hun stadig mer overbevist om at hun kan avverge et tragisk dødsfall. Helt til den siste lappen kommer og hun tror det er for sent.

Reckless: Hud av stein av Cornelia Funke.

Lenge har Jacob Reckless vært den eneste av brødrene Reckless som har reist til verdenen bak speilet. Han har denne verdenens hemmeligheter og skatter for seg selv, men nå har den yngre broren hans fulgt etter ham, og han er i ferd med å forvandles til et uhyre. Jakob må prøve å redde broren sin fra denne skjebnen.

Dette er en ny fantasy fra forfatteren bak Blekkhjerte-trilogien. Her møter du brødrene Reckless, som reiser til en verden bak speilet og deltar i et halsbrekkende kappløp med tiden for å finne en kur mot den sykdommen som er i ferd med å omskape den ene av dem til stein. Jacob Reckless må leve opp til navnet sitt. Broren hans, Will, er i livsfare etter å ha fulgt etter storebroren inn i en annen verden. En verden som har vært Jacobs hemmelige tilfluktssted etter at foreldrene deres døde. En verden av mørk fortryllelse – gleder og lidelser. En verden av eventyr og mareritt. Det hviler en forbannelse over Will Reckless – han er i ferd med å forvandles fra gutt til uhyre – med mindre Jacob klarer å redde ham. Men hva er kjærlighetens pris? Og hvem skal i så fall betale den? Er blod tykkere enn vann? Jacob har ikke lang tid på seg. Når den røde månen viser seg, er tiden ute.

Landet under isen av Lars Mæhle.

Fire saknede ungdommer. Tre stammer. Et bortgjømt land under isen. Sju protokoller. Én utvalgt. Én forræder. Den siste striden er her. Nå. Midt iblant oss.

Romanen starter med at førstebetjent Magne Jerstad frå Kripos kommer til Smalvik for å etterforske forsvinningen av fire ungdommer. For et år siden fikk Leo Rubin vite av Maria og Duban at han var utvalgt til å kjempe mot Den svarte munken, og redde både sin egen verden og landet under isbreen. På veien opplever han krig mellom stammene og sterke krefter han må stå imot.  Handlingen veksler mellom å følgje Magne Jerstad sin etterforsking i nåtid og Leo og vennenes opplevelser i Landet under isen. Dette er en storslagen fantasyroman med gode krimelement.

Slaget om labyrinten av Rick Riordan.

Kronos gjør seg klar til å invadere Halvblodsleiren, og Percy og vennene hans må legge ut på ei reise gjennom Labyrinten, en underjordisk verden hvor de møter overraskelser rundt hver sving.

Slaget om labyrinten er fjerde bok i serien om Percy Jackson. Spenningen stiger etter hvert som man nærmer seg den store finalen – den avgjørende kampen mellom gudene og Titanene. Percy Jackson-serien er fremdeles en av de mest populære ungdomsseriene i USA, og har etter hvert også fått trofaste fans i Norge. Den fjerde boken i serien er ikke mindre spennende enn de tre første; Den er stappfull av alle slags monstre, guder og halvguder, redningsaksjoner, kamper og turer til Alcatraz og Mount St. Helens. Etter å ha lest første side er den umulig å legge fra seg.

Halvgudene av Mari Moen Holsve.

Livet til trillingene Dina, Balder og Thea blir snudd på hodet da de får vite at de egentlig kommer fra et parallelt univers kalt Tiladnen. Man kan komme dit via en portal, og brått blir de kastet ut i en fremmed og farlig verden. Noen er på jakt etter dem, noen som vet at det er noe spesielt med trillingene.

En dag blir livet brått snudd på hodet for trillingene Dina, Balder og Thea. Fra en monoton skolehverdag kastes de hodestups ut i en fremmed verden hvor ingenting er som det synes. Ikke engang trillingene selv. Med dramatikk, ukjente farer og en god dose humor får vi her begynnelsen på en fantasyhistorie som inneholder både det kjente, det spennende, episke, overnaturlige og herlig uforutsigbare.

Mitt navn er Coriander av Sally Gardner.

Romanen foregår på 1650-tallet i London, og romanens jeg-person er Coriander, en silkehandlers datter. Hennes idylliske barndom tar slutt da mora dør og faren forlater henne og lar henne bo hos stemora si. Coriander blir stengt inne i ei kiste og forlatt for å dø, men hun forsvinner isteden inn i den alveverdenen mora hennes kom fra, og hvor tid ikke betyr noe. Når hun kommer tilbake til den virkelige verdenen, er hun blitt 17, og hun har fått ei oppgave som vil forandre livet hennes.

Et fantastisk eventyr, en spennende historisk roman, og en fascinerende heltinne. En rik, magisk og vakker fortelling fra 1600-tallets London; Mitt navn er Coriander Hobie. Jeg ble født i det Herrens år 1643 som eneste barn av Thomas og Eleanor Hobie, i huset ved bredden av Themsen i London. Fra de første årene husker jeg ikke annet enn at jeg var lykkelig. Det var før jeg oppdaget at denne verden hadde så mye ondskap i seg, og at min skjebne var å bli låst inne i en kiste og forlatt for å dø. Dette er min historie. Dette er mitt liv. Mitt navn er Coriander er en fantastisk av en fortelling, full av magi og eventyr; et par sko i sølv, skyggen til en alv, en prins i reveskikkelse, i skarp kontrast til den hjerteskjærende sorgen og ondskapen i Corianders liv i den virkelige verden