Tags

, , , , , , , , ,

Jeg leser mye flere bøker enn jeg når å skrive om her på bloggen, så dette er et oppsamlingsinnlegg. Dette er del tre (om krimbøker), med 5 flere bøker jeg ikke har rukket å skrive om. Flere innlegg vil følge, med flere gode bøker.

Nådens omkrets av Jørgen Brekke.

I 2010 finner man et flådd lik på et museum i Richmond, Virginia, og et til i et bokhvelv i Trondheim. Begge drapene ser ut til å ha en sammenheng med Johannesboken, en gammel tekst skrevet på pergament. Den amerikanske drapsetterforskeren Felicia Stone og den norske politimannen Odd Singsaker må forsøke å løse saken. Dette er den første boka om Stone og Singsaker.

Original krimhistorie med handlingstråder tilbake til 1500-talletI 1528 gjør en ung, omreisende fransiskanermunk et kort opphold i Bergen før han drar nordover. Med seg fra byen tar han et utvalg kniver og et ubehandlet skinn.Nesten fem hundre år senere dukker det opp et flådd lik på et museum i Richmond, Virginia, og ett til i et bokhvelv i Trondheim. Begge disse hendelsene ser ut til å ha tilknytning til en gammel, forunderlig tekst skrevet på pergament. Den første romanen om den amerikanske drapsetterforskeren Felicia Stone og den kreftopererte, norske politimannen Odd Singsaker er en fortelling om disseksjon, gamle bøker, blodige drap og sår som trenger tid for å gro.

Dinosaurens fjær av Sissel-Jo Gazan.

Anna er sint på moren, på livet, på biologiavhandlingen og ikke minst på veilederen sin som har vært vanskelig gjennom et helt år. Da veilederen blir funnet myrdet faller mistanken på Anna. Politimannen Søren vil la tvilen komme henne til gode om hun hjelper ham med å forstå sakens makabre omstendigheter, og ikke minst med å gjennomskue den naturvitenskapelige verden. Plutselig befinner Anna seg midt i et mareritt, som har tråder dypt inn i avhandlingen hennes og enda dypere inn i hennes eget liv – og Sørens.

Plutselig er Anna midt i et mareritt, som har tråder dypt inn i hennes avhandling om dinosaurenes historie og enda dypere inn i hennes eget liv – og i Sørens. Dinosaurens fjær er en vitenskapelig krim, en kjærlighetshistorie og et psykologisk drama.

Når noen bare forsvinner – Harland Coben.

Grace Lawson vet ikke hva hun skal tro da hun finner et gammelt fotografi midt i bunken av nye feriebilder. På fotoet er det fem unge mennesker, fire hun ikke drar kjensel på, men den femte er hennes mann Jack. Hvordan det gamle fotoet har havnet i bunken av feriebilder er et mysterium, og Jack fornekter at det er han som er avbildet. Senere på kvelden hører hun at han setter seg i bilen og kjører av sted, uten å legge igjen beskjed. Grace prøver å bagatellisere det hele overfor barna, men da hun oppdager at han har tatt det gamle fotografiet med seg skjønner hun at noe er galt. Politiet antyder at han ikke er den første mannen i verden som forlater kone og barn. Alle de ubesvarte spørsmålene blir rene marerittet for Grace som nå tvinges til å grave i sin egen tragiske fortid for å beskytte barna og finne sannheten som kanskje kan bringe hennes mann hjem igjen.

Harlan Coben er en fengslende forfatter og han har en fantastisk måte å vri og vende på historien når man tror at ting holder på bli løst. Når noen bare forsvinner er en helt grei krim. Hver dag forsvinner mennesker sporløst og det er vanskelig å si om de noen gang vil bli funnet igjen, og om det vil bli en oppklaring bak forsvinningen. Det er en realitet og et mareritt for mange.

Den siste tempelridder – Raymond Khoury.

Akko, 1291: En liten gruppe tempelriddere flykter ombord i skipet Tempelfalken mens den siste byen i Det hellige land blir inntatt av muslimske hærer.Tempelridderne har med seg et skrin som skal bringes til den franske stormesteren, men skipet kommer aldri fram. New York, vår tid: Fire ryttere kledd som tempelriddere stormer en utstilling av Vatikanets skatter i Metropolitan Museum of Art. Arkeologen Tess Chaykin og FBI-agent Sean Reilly virvles inn i jakten på et kodet dokument, som én mann vil gjøre alt for å få ut til offentligheten, og som andre vil gjøre alt for å hindre verden i kjennskap til.

Denne boken er full av mystikk og hemmeligheter. Den libanesisk-fødte debutanten Raymond Khoury har skrevet en av de mest overbevisende spenningsbøkene i kjølvannet av Da Vinci-koden. Her veksler historie, religion, fakta, fiksjon, action og eventyr i en ofte nervepirrende og stort sett overbevisende gjennomført roman.

Mannen som ikke var morder av Hjort & Rosenfeldt.

16-årige Roger blir funnet drept i et tjern. Kriminalpsykologen Sebastian Bergman blir trukket inn i saka siden han tilfeldigvis er i hjembyen. Han har egentlig trukket seg tilbake fra alt arbeid etter en privat tragedie, men for første gang på lenge har han lyst til å involvere seg i ei mordsak.

Mannen som ikke var morder er første bind i en ny svensk krimserie. Og Mikael Hjorths og Hans Rosenfeldts debutroman. Teamet som kommer fra Stockholm har for øvrig med seg spenninger og intriger så det holder. Her er mange harde blikk og verbale dolkestikk. Og når seriens hovedperson, den sexavhengige kriminalpsykologen Sebastian Bergmann, kommer med i etterforskningen, blir det skikkelig bra. Han sier akkurat hva han tenker, gjør stort sett som han vil, og kan sikkert bli en artig person å følge videre for krimentusiaster. Opprullingen av dramaet går imidlertid lovlig sent, men greit nok. Det er forfatternes valg å bruke mye tid på etterforskernes privatliv, og ikke bare fokusere på intrigen. Som må sies å holde mål.