Tags

, , , , , ,

Jeg hadde lest om Snøbarnet på flere bokblogger og ble nysgjerrig på denne boken. Jeg ble derfor veldig glad da jeg fikk den i posten fra Pantagruel forlag.

Jack og Mabel har én stor sorg i livet – deres eneste barn var dødfødt. En dag lager de et snøbarn i snøen utenfor tømmerhytta, Og kort etter dukker en liten jente opp i skogkanten, en sky skapning som alltid har følge med en rev. Hvem er hun? Eowyn Ivey har skrevet en vakker og magisk roman om to mennesker som sliter for å bygge noe nytt og finne fram til hverandre igjen i det vakre og storslåtte landskapet langt mot nord under midnattssola, der underlige ting kan skje.

Mabel og Jack opplever å miste det eneste barnet de får og sorgen blir overveldende. I et forsøk på en ny start flytter de til Alaska som nybyggere. De bygger seg et hus og forsøker å rydde jorden rundt huset. Det er et tungt og vanskelig liv de har valgt seg, og i begynnelsen også et ensomt liv.

Etterhvert blir de venner med naboene og de får hjelp av sønnen deres til å rydde mer land. Men det er snøbarnet som virkelig skaper en forandring hos dem. Mabel og Jack bygger en snøjente utenfor huset, et lite barn, som er det de ønsker seg mest i denne verden. En dag er snøfiguren de bygde borte, men i skogkanten står det en liten jente sammen med en rev.

Hun dukker opp med jevne mellomrom, men er så sky at det er vanskelig å få kontakt med henne. Ved hjelp av mat og litt varme klær klarer imidlertid Mabel å lokke henne inn i huset. Snøbarnet blir en uregelmessig gjest hos Mabel og Jack, og for dem blir hun barnet de ikke kunne få. Men hvem er hun? Og hvor kommer hun fra? Er hun en eventyrskikkelse fra et av Mabels barndomsfortellinger, eller er hun virkelig? Og hvorfor forsvinner hun når våren kommer? Boken fører deg sakte frem til sannheten og forteller om mennesker i karrige Alaska, men også om mennesker fulle av kjærlighet.

Dette er en nydelig bok. En fantastisk fortelling om nybyggerliv, om sorg og kjærlighet. Om vennskap og om konflikter. Det ble helt umulig for meg å legge fra meg denne boken, noe som førte til en virkelig sen kveld. Jeg anbefaler deg å lese Snøbarnet, nesten uansett hvilken type bok du liker. Den er en følsom og var bok, men også en magisk og sterk bok.