Tags

, , , , , , , , ,

Jeg fant denne listen hos Carolines verden. Caroline oppfordrer oss til å kopiere listen og svare på spørsmålene, og så legge inn en kommentar hos henne slik at hun kan se hva vi svarer. Jeg har sett flere slike lister med spørsmål i blogg verdenen uten å ha lyst til å svare på dem, men siden denne handler om bøker prøver jeg meg.

Favorittbok i barndommen?
Jeg var en lesehest helt fra jeg lærte å lese og hadde mange favoritter blant både bøker og forfattere. Men den ene boken jeg husker bedre enn de andre er Mio min Mio av Astrid Lindgren. Det var noe med den historien som fanget meg, og jeg tror det var mitt første steg inn i den fantasyverden jeg i dag er så glad i.

Hva leser du nå?
Jeg er i gang med fire ulike bøker; Den franske løytnants kvinne av John Fowles, På høye hæler over Grønland av Siri Østvik, I vargens tid av George R.R. Martin og Det lange farvel av Raymond Chandler. Noen ganger forsvinner lysten på en bok midt i, det eneste botemidlet jeg vet om er å begynne på en ny bok og så gå tilbake til den første boken senere.

Dårlig bokvane?
Den dårligste vanen jeg har er nok det å lese så mange bøker samtidig, men det blir bare slik noen ganger. Hvis jeg synes at en bok er litt kjedelig eller at jeg rett og slett mangler leselyst for boken, så hopper jeg gjerne over til en annen bok. Bøkene blir leste, men det tar av og til litt tid.

Verste boka du har lest?
Det må være Eselet så Herrens engel av Nick Cave. Den er så dårlig at jeg ikke forstår at den kunne bli utgitt! (Vel, det synes jeg igrunnen om alle Nick Caves bøker – og jeg har ikke fullført noen av dem.)

Beste boka du har lest i år?
Det må bli Neverwhere av Neil Gaiman. En nydelig bok, med et spennende univers og flotte karakterer. Jeg er så heldig at jeg nettopp fikk tv-serien som ble laget på grunnlag av denne boken. Den skal jeg nyte en regnværsdag.

Favorittforfatter?
Det er ikke enkelt å svare på. Jeg har 6 favorittforfattere og valget mellom dem vil forandre seg etter hvem jeg leste sist, hvilket humør jeg er i osv. Så de 6 er; Charles Dickens, Stephen King, Douglas Adams, Neil Gaiman, J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis.

Favorittbøker?
Det er også flere, men de som er helt på topp blant favorittene må bli; Ringenes Herre av J.R.R. Tolkien, Legenden om Narnia av C.S. Lewis, Det mørke tårn av Stephen King, Haikerens guide til galaksen av Douglas Adams og The Sandman av Neil Gaiman.

Kan du lese på bussen?
Ja, både der og i bilen. Jeg kan i grunnen lese alle steder (og gjør det).

Hvor er din favorittplass å lese på?
I min gode lenestol, gjerne med et pledd og en kopp kaffe. Men samtidig synes jeg det er deilig å lese når en er på reise. Både på buss, båt og fly – og på flyplassen mens en venter på flyet.

Hva tenker du om å låne bort bøker?
Det går helt fint, så lenge jeg får dem tilbake.

Lager du eselører i bøkene dine?
Nei, jeg bruker konsekvent bokmerker. Jeg har dem liggende i en kurv ved siden av bøkene slik at det bare er å ta et med seg når jeg finner frem en ny bok.

Skriver du noen gang i bøkenes marg?
Jeg har gjort det i skolebøker og i noen faglitteratur bøker. Og før jeg synes det ble enkelt å lese på engelsk hendte det at jeg skrev inn oversettelsen på engelske ord jeg ikke kunne.

Hvilket språk foretrekker du å lese på?
Jeg foretrekker norsk, men leser også mye på engelsk.

Hva får deg til å elske en bok?
Det er vanskelig å svare på. Det må være noe med stemningen, med hvordan boken berører deg. Jeg opplever ofte å glemme tid og sted når jeg leser bøker jeg virkelig liker, så det har nok noe med hvor sterkt boken fanger en.

Favorittsjanger?
Fantasy, krim, tegneserier, psykologiske temaer og filosofiske bøker.

Sjanger du leser sjeldent (men skulle ønske du leste mer av)?
Jeg tror ikke jeg har det ønsket. Fordi jeg leser ganske fort kan jeg lese mange bøker og jeg leser de sjangrene jeg har lyst til.

Favorittbiografi?
Her er jeg helt enig med Caroline. Jeg har lest biografien Det angår også deg av Herman Sachnowitz mange ganger. Det er en ufattelig sterk historie fra 2. verdenskrig og holocaust.

Har du noen gang lest en selvhjelpsbok?
Tja. Ikke lest, men jeg har da tittet på noen. Jeg prøvde meg på noen ulike på 90-tallet da slike bøker var veldig populære og den eneste jeg likte var Menn er fra Mars og kvinner er fra Venus. I de senere årene har jeg har prøvd meg på The Secret, men jeg orket ikke lese den.