Tags

, , ,

Siderhusreglene er en roman av forfatteren John Irving. Boken ble publisert i 1985 og kom på norsk i 1986

Dette er en fascinerende historie som spenner over tre generasjoner. Den eldste hovedpersonen er Dr. Wilbur Larch som er direktør for et barnehjem, hvor han både tar imot og aborterer uønskede barn.

I mesteparten av historien følger vi Homer Wells, en foreldreløs som aldri ble adoptert. Han vokser opp som Dr. Larch sin assistent i den gynekologiske delen av barnehjemmets virksomhet. Homer bestemmer at det er moralsk galt å utføre aborter og forlater til slutt barnehjemmet i selskap med et ungt par. Han møter det unge paret da de kommer til Dr. Larch for å få abort. Homer blir hemmelig forelsket i jenta, Candy, mens hennes kjæreste, Wally, er i krigen.

Den tredje hovedpersonen vi følger er Angel, Homers sønn. Angel vokser opp og forelsker seg i en afro-amerikansk frukthagearbeider, som er gravid med sin fars barn. Homer må i denne situasjonen bestemme seg for om det kan være riktig med abort i noen tilfeller. Etterhvert lengter Homer mer og mer tilbake til barnehjemmet og Dr. Larch.

Dette er en både underholdende og informativ fortelling. Du lærer mye om abort og om hva som kan skje med kvinner som oppsøker «kloke koner» eller menn uten legeutdannelse for å få aborten utført. Du får også mange tanker om det er riktig eller galt med abort. Boken har et rikt persongalleri og forteller om flere uønskede barn. Historien om Homer og Dr. Larch er både sentimental, sterk og nydelig på en gang og dette er en bok det er vel verd å få med seg.

I 1999 hadde filmen med samme navn som boken premiere, og den vant to Oscar. Det var John Irving selv som skrev filmmanus, et arbeid som ble belønnet med Oscar for beste bearbeidede filmmanuskript.