Tags

, , , , ,

En rød heltinnes dødBoken En rød heltinnes død handler om kamerat kriminalførstebetjent Chen og hans stilling i Spesialkomiteen i Politiet i Shanghai. Med en befolkning på omkring 20 millioner mennesker er Shanghai en by med mye kriminalitet, men også kriminalitet det går politikk i. Den kinesiske kjempebyen kan fortsatt rystes av et drap, særlig hvis offeret spiller en betydningsfull rolle i og for kommunistpartiet.

Det er vanskelig å finne kinesiske kriminalromaner, om det i det hele tatt finnes noen og Qiu Xiaolongs En rød heltinnes død er da heller ikke en helt genuin kinesisk krim. Oiu er litteraturviter og dikter og har bodd i USA siden 1988. Qiu skriver for vestlige lesere, noe som gir ham muligheten til å gå lenger i sin kritikk av det kinesiske systemet enn en kinesisk forfatter antakelig ville våget å gjøre. Men uansett så er Quis første roman om Chen Cao både uvanlig god og velskrevet. Forfatteren, som både har god kjennskap til kinesisk poesi og T.S. Eliot, krydrer teksten sin med poetiske godbiter – både andres og egne. I tillegg viser han at han forstår hvordan man komponerer en kriminalhistorie.

Våren 1990 blir en ung kvinne funnet drept i en kanal utenfor Shanghai. Hun viser seg å være Guan Hongying, «nasjonal mønsterarbeider» og et trofast partimedlem, og personer av denne karakter blir bare ikke voldtatt og drept. Etterforskningen må derfor foregå så diskret som mulig, ingen følsomme (kadermedlemmers) tær må tråkkes på og ingen detaljer må bli kjent for offentligheten. Cheng, en sofistikert og ugift politimann og hobbypoet, får oppdraget, og han får også den noe mer proletære politibetjenten Yu som medhjelper. Sammen prøver de å løse en sak som de innerst inne vet at partiet helst vil skal gå i glemmeboka. Enda verre er det at partisekretær Li gir dem en ekstra «medarbeider»: De påtvinges den pensjonerte partikommissæren Zhang. Han skal bare ha en assisterende rolle, men Cheng og Yu vet godt at han kan bli deres største hinder i etterforskningen.

Det mest fascinerende med er «En rød heltinnes død» er naturligvis at den gir en knakende god og underholdende innføring i kinesisk hverdagsliv, med trangboddhet, beskjedne lønninger og stor oppfinnsomhet. Samtidig får vi en spennende fortelling fra et land i forandring, hvor nye ideer og rå kapitalisme presser på og til en viss grad får innpass. Men det tungrodde og undertrykkende kommunistiske regimet er fortsatt kraftig til stede, ikke minst for å overvåke og til en viss grad beskytte sine egne. Det får i hvert fall Cheng og Yu merke på sin leting etter en drapsmann i Shanghai.

Lagre