Tags

, , , , , , ,

ebøker

eBokBib, BookBites, Libby og Allbok er alle apper der du kan låne ebøker fra biblioteket. Men de har store forskjeller.

Det jeg skal si litt om er likheter og forskjeller fordi den appen vi har brukt de siste årene, eBokBib, skulle legges ned i dag. Men datoen ble forandret til 1.mai uten at jeg finner hva som er grunnen til det. Fra 1. mai vil det ikke være mulig å låne flere bøker på eBokBib, men du kan lese ferdig det du allerede har lånt. Alt etter hvor du bor i landet skal biblioteket ditt nå bruke Allbok eller BookBites. Hvis du registrerer det nasjonale lånekortet ditt på et bibliotek utenfor ditt eget fylke vil du også kunne bruke den appen som brukes i det fylket. Jeg anbefaler å registrere seg på de store fylkesbibliotekene. Det gjør at du får et mye større utvalg å velge mellom i appen. (Mange fler ebøker og lydbøker) (Her registrerer du deg på Deichman som bruker Allbok) Jeg finner lite informasjon om dette byttet på bibliotekenes nettsider. Men det kan være at det skyldes situasjonen vi er i akkurat nå.

– Det er gapet mellom de løpende inntektene og utgiftene til drift, vedlikehold og nyutvikling som gjør at økonomien i eBokBib ikke er bærekraftig, sier Ola Thori Kogstad, daglig leder i Bibliotek-Systemer As, til Bibliotekarforbundet.

Rogaland fylke har valgt Allbok – som er den appen som er laget for å overta for eBokBib, og det ble jeg litt lei meg for. Jeg heiet absolutt på BookBites. Men jeg kommer nok til å bli vant til Allbok og. Det jeg liker best ved BookBites er at den lager statistikk over lesingen din. Den registrerer hvor lenge du leser og hvor fort du leser. Dette lagres slik at du kan gå inn og se på for eksempel hvordan lesehastigheten din varierer etter hvilken type bøker du leser.

Det mest spesielle med Allbok er at du kan legge inn epost-adressen du bruker på Bokskya. Da blir alle ebøker du har kjøpt lagt til i den samme appen. Når du da skal lese kan du velge «mine bøker» og der velge fritt mellom det du har lånt og det du har kjøpt. Bakdelen er at boken du har lånt ligger innimellom det du har kjøpt. Du kan ikke velge at appen bare skal vise den ene kategorien.

Libby er en app brukt av Stavanger fylkesbibliotek, Sølvberget, og Deichman (jeg vet ikke hva de andre fylkesbibliotekene gjør) Libbyder du kan låne engelske bøker og lydbøker. Det er en veldig fin app som er lett å bruke. Du trenger ikke bo i et av de fylkene for å bruke appen, du må bare, her og, være registrert med ditt nasjonale lånekort på et bibliotek som bruker appen.

Den har et ganske stort utvalg både av bøker og lydbøker. Jeg liker spesielt godt lydbokfunksjonen. Den er lett å bruke og jeg har ikke opplevd noen feil. I en annen app jeg har hender det at den mister oversikten over hvor langt du er kommet. Men denne appen er stabil og fin.

Jeg har lånt en bok i Allbok og i BookBites for å sammenligne brukervennligheten.

Allbok:

AllbokHvis du har lagt til eposten til Bokskya må du lete mellom alle bøkene dine for å finne den du har lånt. Men etter du har åpnet boken du har lånt åpner appen seg med boken du leser øverst. Under kan du fremdeles velge mellom bibliotekenes bøker. Du kan velge skriftstørrelse, skriftype, lys og rullevisning. Det siste betyr at du «ruller» teksten oppover istedenfor å bla side for side bortover slik som er mest vanlig. Under avanserte innstillinger finner du og valg mellom ulike sidemarger, ord-avstand, bokstavavstand og linjehøyde. På den måten kan du tilpasse teksten helt til det som er lettest for deg å lese. Du kan også legge til bokmerker i teksten.

En viktig ting med Allbok er at reserveringene du har i eBokBib flyttes til Allbok. Men det er ikke mulig for biblioteket å holde på rekkefølgen på køen. Du må med andre ord logge deg inn i Allbok for at du skal få en ny plass i reservasjonskøen. De som logger seg på Allbok raskest vil kanskje oppleve å komme før i reservasjonskøen enn det man var i eBokBib-appen (står det på Deichman sin nettside).

Nettsiden til Allbok er HER. Der kan du også låne bøker hvis du er tilknyttet et bibliotek som har den avtalen. Jeg har tydeligvis ikke det. En negativ ting med Allbok er at jeg måtte lete lenge før jeg fant en brukerveiledning. Tilslutt fant jeg en link på Deichman sine sider. Det er ingen informasjon i appen. Her står det om funksjoner jeg ikke finner i appen, så jeg må igjen vente og se om dette er noe som vil forandre seg etter 1.april (Eller kanskje 1.mai).

BookBites:

BookBitesBookBites åpner seg også med en oversikt over bøkene du kan lese. Hvis du har lånt en bok ligger den øverst uansett om du har begynt å lese den eller ikke. Under boken står estimert lesetid og hvor mange dager det er igjen til boken skal leveres. Du har også valget å levere boken tilbake med en gang, eller å fornye boken. Når du trykker på boken du har lånt vises hvor lenge du har lest, og hvor lenge det vil ta å fullføre boken. Du kan velge mellom ulik linjeavstand, skriftstørrelse og skrifttype, fargekombinasjoner for skrift og lesebakgrunn. Du kan lese én linje av gangen med linjefokus. Du kan også slå opp et ord i ordboken, markere tekst eller skrive et notat

På hjem-siden er det en oversikt der du kan gå til forsiden, du kan søke, se hva du har lånt, få en oversikt over lesingen din, hvilke bibliotek du er registrert på og brukerveiledning. Jeg må innrømme at det er statistikken til BookBites jeg liker så godt. Bakdelen er at hvis jeg låner bøker på andre apper så får jeg ikke med den lesingen i statistikken. Det fine er at jeg nå vet cirka hvor mange ord jeg leser i minuttet. Jeg synes også fargene er fine i BookBites, de er kjedeligere i Allbok. Nettsiden til BookBites er HER:

Du vil trenge den appen ditt bibliotek har valgt for å låne ebøker på ditt bibliotek. Det høres ut som det i de aller fleste tilfellene vil være Allbok. Hvis du registrerer deg på bibliotek som bruker BookBites vil du også kunne låne bøker der. Hos meg er det Asker, Sandefjord og Sola som gir meg mulighet til å låne i BookBites.

(Sitatet av Ola Thori Kogstad er hentet fra en artikkel i Stavanger Aftenblad.)