Tags

, , , , , , ,

David Copperfield er en roman av den svært kjente engelske forfatteren Charles Dickens (1812–1870). Den handler, som tittelen forteller, om David Copperfield. Faren hans dør før han ble født, moren gifter seg på nytt, og David blir sendt på internatskole. Men etter morens død må han mer eller mindre klare seg selv. Heldigvis har han en tidligere barnepike å støtte seg til, og gode venner han møter på veien. Boken er en av bøkene på listen over 1001 bøker du bør lese før du dør. Og mitt valg for august som lesesirkelbok i Elidas 1001 lesesirkel.

Charles Dickens skrev bøker i årene 1836-1870. En tid som kalles Viktoriatiden og som er kjent for en forkjærlighet for romanen som form. Selv om flere av den tidens beste romaner gikk som føljetonger i avisene før de ble samlet og gitt ut som roman. For Dickens er romanen som regel et sted for samfunnsskildring. Spesielt tar han opp tema som fattigdom, mangel på utdanning og muligheter for arbeiderklassen. Familien er viktig for ham og karakterene hans mangler ofte foreldre, eller en av foreldrene, og har det derfor svært vanskelig. I denne tidsperioden skjer det en industrialisering i samfunnet og Dickens setter denne prosessen under lupe. Han ønsker seg sosiale reformer og bruker romanene sine som innlegg i debatten. Samtidig synes jeg Dickens er den fineste personskildreren som skriver i denne perioden. Han har fokus på kjærlighet, og mennesker – både familie og venner – er rørende glade i hverandre i romanene hans. David Copperfield er regnet som en selvbiografisk roman. En tror at Dickens skrev ned barndomsminner og opplevelser og bruker det i denne romanen, sammen med opplevelser han hadde som voksen.

I David Copperfield er forholdet mellom mor, sønn og barnepiken Peggotty blant disse rørende familiene. De er tett knyttet sammen. Men da David er seks gifter moren seg på nytt og mannens søster flytter inn sammen med dem. Hun er en hustyrann og lar ikke Davids mor ha en stemme. Så da oppdragelsen til David blir overtatt av spanskrøret går det like mye ut over moren hans. David blir sendt til en grusom internatskole, hvor han likevel får gode venner. Men det tar ikke lang tid før moren dør og David må slutte skolen. Han blir sendt avgårde for å jobbe i stefarens vinfirma og får bo hos ekteparet Micawber (som også blir venner). Han har også et forhold til Peggottys familie, det vil si hennes bror og hans barn, som vil komme til å bety mye i livet hans. Etter å ha rømt fra jobben for Murdston klarer han finne en tante han har hørt han har (farens søster), og hun hjelper ham videre og sørger for at han får utdannelse. Da er det bare kjærlighet igjen, og den finner han selvfølgelig til slutt. Han blir også forfatter, støttet av vennene sine på veien til stor suksess.

En twist er det i romanen. En mann som blir beskrevet ufordelaktig fra før David vet det er noe negativt ved ham svindler firmaet han jobber i. Firmaet er egentlig eid av en Davids venner og David tar opp kampen. Han får hjelp av alle de ulike vennene han har skaffet seg i løpet av livet. Funfakt: Svindleren i romanen heter Uriah Heep og det er der det engelske rockebandet fikk navnet fra.

Dickens romaner er selvfølgelig gammeldagse og uten temaene og motivene vi er vant til fra samtidslitteraturen. Men samtidig er de vakre og underholdene, av og til litt spennende, og med den sikkerheten at det kommer til å gå bra til slutt. Min favoritt blant dem er Bleak House, men David Copperfield er også meget bra. Jeg ble sjarmert av David og hans ståpåvilje. Han er ikke en gutt som tar til takke med hva som helst. Samtidig som han er meget lojal og rettskaffen. Jeg liker romaner fra Victoriatiden generelt, men det er noe spesielt med Dickens. Han er absolutt blant mine favorittforfattere. Hele ti av Dickens romaner står på listen over 1001-bøker du bør lese før du dør. Det er virkelig en bragd. Jeg har ikke lest alle enda, men ser frem til hver eneste en. Romanene er: The adventures of Olivers Twist (1838), The life and adventures of Nicholas Nickleby (1839), A Christmas Carol (1843), The life and adventures of Martin Chuzzlewit (1844), The personal history, experience, and observation of David Copperfield (1850), Bleak House (1853), Hard Times (1854), A Tale of Two Cities (1859), Great Expectations (1861), Our Mutual Friend (1864-65). Veldig mange av romanene er filmatisert. David Copperfield hvertfall 20 ganger. Min favoritt er fra 1999 med Daniel Radcliffe i hovedrollen. Dickens romaner var ofte illustrert. Min utgave av David Copperfield er illustrert med de samme illustrasjonene som var i originalutgaven. Laget av Hablot K. Browne. Du ser to av dem i dette innlegget.