Tags

, , ,

Smakebit på søndagDet er søndag og på tide med en ny smakebit fra boken du leser.

Hele lørdag har jeg jobbet med en oppgave på universitetet (Skolebibliotek kunnskap). (Og dager før det, men jeg var hadde en pause da jeg var hjemme hos mor en tur torsdag og fredag). Oppgaven var vanskelig, mest fordi svaret bestod av begrep jeg syntes det var vanskelig å definere. Jeg fant en bok på Nasjonalbiblioteket som hjalp meg med å få ord på det jeg ville si, så i går ble den endelig ferdig. Innlevering er på mandag, og jeg skal lese igjennom det jeg har skrevet en (eller fem) ganger til før jeg leverer. Men det er en så deilig følelse når en oppgave er ferdig!

Jeg leser flere bøker nå. Mest fordi jeg leser bøker i skolefag, bøker til leseutfordringer og bøker jeg har lyst til å lese. Jeg skulle ha lest Little Women i sist måned, så nå står både den og februarboken i Labbens lesesirkel; Sing. Unburied. Sing  av Jesmyn Ward på listen. Sammen med Himmelfall av Kari Brænne som er månedens lydbok og Den politiske kandestøber som er månedens bok i bokhyllelesingen. Nå er jeg absolutt ikke sikker på om jeg rekker over dem alle, for 28. februar er det også eksamen.

Bare fordi jeg har lyst leser jeg den første boken i serien Livsloven av Neal Shusterman. Den heter Splintret og er første bok i en serie av fire. Bøkene er ungdomsbøker, men jeg liker dem virkelig godt.

Splintret«Vær så snill … » sier gutten.
Vær så snill hva da? tenker læreren. Vær så snill å bryte loven? Vær så snill å utsette meg selv og skolen for fare? Men nei, det er slett ikke det han mener. Det han egentlig sier, er:
Vær så snill å være et menneske. Med et liv så fullt av regler og systemer er det så lett å glemme at det er det de er. Hun vet – hun ser – hvor ofte medlidenhet havner i bakgrunnen for egoistiske hensyn.

I et samfunn hvor uønskede tenåringer brukes som kilde til høsting av organer og kroppsdeler, kjemper tre rømlinger mot systemet som er ute etter å fragmentere dem. Connors foreldre ønsker å bli kvitt ham fordi han er vanskelig å kontrollere. Risa, en myndling av staten, skal bli fragmentert for å kutte barnehjemskostnader. Og Lev, er en tiende, et barn unnfanget for å bli fragmentert, som en del av familiens strenge religion.