Tags

, , , ,

2014-10-01 18.00.18I går var jeg, og mannen min, på et hyggelig forlagsmøte i Stavanger. Det hele ble arrangert på De røde sjøhus som er flinke med mat og drikke til disse arrangementene. Dilani Vamapahan og Anne Iversen stod på scenen og guidet oss gjennom årets bokhøst.

Den første boken de snakket om var Ida Løkås sin andre bok; Pappa er et postkort. Ida kom selv på scenen og fortalte om boken.c Den har hentet handlingen fra Stavanger, hvor Ida selv er fra. Og handler om en jente som mottar postkort fra faren sin på fødselsdagen sin, men på 16-års dagen kommer det ikke noe kort. Ida fortalte at tittelen kom fra en dag hun ryddet jenterommet sitt og fant postkort fra faren sin. Han var major i forsvaret og utplassert av FN. Så de hadde ikke så god kontakt. Dette gjør boken ganske selvbiografisk fordi Ida bruker sine egne følelser for det å ha en fraværende far i boken. Hun filosoferte litt over tanker rundt arv og miljø og om det er en menneskerett å kjenne begge sine foreldre? En annen ting som var viktig for henne var at boken hennes ikke skulle bli plassert i ungdomsbokkategorien, for så ikke å bli lest av voksne. Hun sa selv; «don’t judge a book by it’s genre». Og at boken passer like godt for voksne lesere.

De tre neste bøkene Anne og Dilani snakket om er bøker jeg har virkelig lyst til å lese. Den første er den meget kjente forfatteren Victoria Hislops Soloppgang. Hun hadde laget en liten filmsnutt av seg selv, en slik amatørmessig en vi alle kan lage, og det var skikkelig sjarmerende. Jeg har lest de Begravelsesriterfleste av bøkene hennes, og må nok lese denne også. Den neste var en jeg ikke hadde hørt om før, men som virket meget spennende. Australske Hannah Kent har skrevet en bok fra Island som heter Begravelsesriter. Agnes, som er en ung kvinne, blir i 1829 plassert hos en bondefamilie mens hun venter på å bli henrettet for dobbeltdrap. Dilani mente at dette er en bok for dem som blant annet likte Karitas, og at romanen minner om bøkene til Herbjørg Wassmo. Så da må jeg bare lese den! Den siste er Stephen Kings Joyland. Kanskje et lite stilskifte, men absolutt en roman som kan fenge meg. I tidlige anmeldelser av den engelske versjonen blir det sagt at i denne finner King tilbake til den klassiske stilen han er så kjent for. Dette er en thriller og et mordmysterium. Og handlingen foregår denne gangen på en fornøyelsespark med et hjemsøkt spøkelseshus. Høres fantastisk ut! En krimroman Asfaltenglerble også nevnt i denne delen. Michael Katz Krefeld som er en dansk forfatter har gitt ut første bok i en planlagt serie på 10 bøker. (Ravn-serien). Denne første boken heter Avsporet. Og som resten av serien handler den om mennesker som forsvinner. Krefeld er en kjent manusforfatter og Anne sier boken er bra også litterært sett. Men kanskje på kanten ekkel. Boken lar oss også bli godt kjent med hovedpersonen Thomas Ravnsholdt, populært kalt Ravn. Men jeg må ikke glemme å ta med boken Asfaltengler av Johanna Holmström. Den hørtes sår, tøff og interessant ut. Den handler om unge muslimske kvinner som prøver å finne sin identitet i et vestlig samfunn. Om hvem de ønsker å være samtidig som de har press rundt seg på alle kanter om hvem de må være. Tittelen henspeiler på kvinner som kaster seg ut fra verandaen og rett i asfalten fordi de ikke orker mer. Og som blir Asfaltengler.

De neste bøkene ut var noen biografier og faktabøker. Mest spennende er at den autoriserte biografien om Thor Hushovd; Thor kommer ut 16. oktober. Det er fetteren hans, Jostein Ravnåsen, som har skrevet boken. Han er også journalist i Fædrelandsvennen. Anne lover oss mange høydepunkter, inkludert Hushovds egne tanker rundt mye av det han har vært med på. Boken Best i håndball er også ny denne høsten. Der tar Kristian Kjelling og Linn Kristin Rigelhuth Koren oss med på banen, snakker rundt hva håndball betyr for dem, men ikke minst gir tips og råd til unge som driver med håndball og til foreldrene deres. En annen spennende faktabok var Beatles vs Stones, hvor forholdet mellom de to bandene blir belyst. For de var ikke slike fiender managerne deres ville ha det til. Det var mer et markedsføringstrekk for å få dem til å selge mer plater. Boken er også et fint tidsbilde fra 60-tallet.

En av de bøkene jeg gleder meg mest til å lese i høst er Ingen savner Edward Niema. Dette er debutboken til Eivind Larssen. Han bkom også på scenen for å fortelle om boken sin. Han satte i utgangspunkt i gang med å skrive en morsom bok, men fikk av vennene sine høre at den var trist, fordi Edward Niema var så ensom. Edward Niema bor i Warszawa og jobber som aktuar i et forsikringsselskap. Der regner han på sannsynlighetene for skader og ulykker, og dette gjør ham både litt forsiktig og litt redd. Så mister han både jobben og konen hans dør. Oppi dette oppdager han at noen andre har sørget for konens begravelse og at hun hadde mange venner han ikke visste noe om. Selv synes forfatteren at han er inspirert av forfattere som Paasilinna og flere østeuropeiske forfattere, men også av filmregissør Bent Hamer. Eivind har studert film og ser at boken er filmatisk i stilen. Men han syntes det var så mye morsommere å skrive bok en manus at det var det han valgte å gjøre.

To av høstens bøker hos Schibsted var fantasybøker som står på min leseliste Den første er bok Måneglassetnummer fem av Skyggejegerne, skrevet av Cassandra Clare. Den heter De fortapte sjelers by. Og den andre er første boken i serien Kartmakerne; Måneglasset av S.E. Grove som kan minne om bøkene til Philip Pullmann. Men samtidig gir de også ut den første boken i serien Spirit Animals; De utvalgte som kommer med både bok og nettspill (spiritanimals.no). Det er syv bøker i serien som markedsfører seg med: -save our land from destruction. Og det er det barna skal hjelpe til med å gjøre. Rick Riordan kommer med ny bok. Denne heter Athenes merke og er den tredje boken i Gudene fra Olympus. Og Samuel Sekel serien av Tina Trovik blir en bok lengre med Samuel Sekel og spådommen fra Delfi.

Det var enda flere bøker på Scibsteds liste, men dem kan du lese om hvis du går inn på forlagets sider. Vi hadde en fin kveld i hyggelig selskap med en annen blogger og en bibliotekansatt. Da vi skulle gå fikk vi et tungt nett med bøker og mye flott lesestoff. Takk til Schibsted for en fin kveld.