Tags

, , , , , ,

Mummi, fant jeg hos bloggen Les! Lue! før jeg også så dem på Stavanger bibliotek. Mummi er Tove Janssons samlede tegneserier og jeg har lest Bind 1. Men det kommer ikke til å stoppe med det. Nå når jeg vet hvor jeg skal få tak i dem og det bare er å legge inn en liten fjernlånsbestilling, så kommer de til å bli lest alle sammen.

MummiTove Marika Jansson vokste opp i Helsinki som datter av en tegner og en billedhugger. Selv ble hun forfatter, tegneserietegner og maler. Hun ga ut sin første barnebok i 1933, og sin første Mummibok i 1945. Bøkene er etterhvert oversatt til 34 språk.

I en svenskspråklige finske avisen Ny Tid debuterte Tove Jansson i 1947 som tegneserieskaper med historien «Mumintrollet och världens undergång». Fra 1954 ble tegneseriene skrevet på engelsk og publisert i 120 aviser i 30 land. Etter den 21. serien ga Tove Jansson ansvaret for den over til broren sin Lars Jansson. Han skrev og tegnet serien frem til 1975. Den første gangen serien ble publisert i Norge var i Aftenposten i 1945.

Mummi 2

Mummi, bind 1 er originalt publisert i Ewening News i London i perioden 1953 – 1959. Den norske utgaven kom i 2008 og inneholder;

«Mummitrollet og bandittene»
«Mummitrollets familie»
«Mummitrollet på Rivieraen»
«Mummitrollets øde øy»

Både historiene og tegningene er utrolig vakre. Det er en slik tegneserie som får deg til å drømme deg bort til et annet sted. Både uttaler Mummitrollet og mange av de andre figurene viktige, men meget enkle livsvisdommer og de forholder seg til hverandre på en levende måte. Det var morsomt å lese «Mummitrollets familie» hvor de ulike karakterene finner hverandre og bestemmer seg for å leve sammen. Foreldrene er sammen i en båt, og i en tankeboble ser vi en åpen port sønnen har forsvunnet ut igjennom. Nå finner de Mummitrollet svømmende i havet og plukker ham opp. Men de gjenkjenner ikke hverandre før Mummitrollet har sett en kjent kopp og noen kjente leker.

Mummi 1Disse tegneseriene anbefales både den som er glad i tegneserien og den som er glad i Mummi. Jeg gleder meg til å lese flere!

Boken er lånt på biblioteket
Bakgrunnsinnformasjon på Tove Jansson fant jeg på Wikipedia