Tags

, , ,

Uten navnqI går var jeg sammen med gode kollegaer på Kagge sitt arrangement Kagge på tur. Vi kaller dem forlagsmøter, når forlagene inviterer oss til en presentasjon av høstens bøker. Dette forlagsmøtet var i de Røde Sjøhus i Stavanger. Vi ble servert god mat og god drikke før møtet begynte, sammen med en hel sal full av bokhandleransatte, bibliotekarer og en og annen bokblogger.

Det var forlagssjef Anne Gaathaug, sammen med stab fra salgs og markedsavdelingen og flere forfattere, som ledet oss gjennom bokhøsten. HunABBA startet med Arne Hjeltnes og Stupetårnet. En humoristisk roman om et stupebrett som ender opp med å koste millioner. Om en liten bygd hvor ordføreren kupper en ide og hvor det ender opp som en politisk maktkamp. Hjeltnes leste for oss og det er helt tydelig at dette er en liten humoristisk sak jeg må lese. Ingmarie Halling og Carl Magnus Palm har samlet sammen de beste historiene om ABBA og samlet dem i et praktverk av en bok. De sier boken både kan brukes som oppslagsverk og som en hel historie. Inni er det også konvolutter med små overraskelser. Jeg var så heldig å vinne et nett bøker mot slutten av møtet, og blant annet var denne der. En annen bok jeg vant var Mannen og katten av Nils Uddeberg. Psykiater Uddeberg fant en dag en hjemløs katt på trappen, og etterhvert klarte den å sjarmere seg inn i Uddebergs liv Det overrasket ham hvor glad han kunne bli i et lite dyr, samtidig fabulerer han om kattens sjelsliv og dens evne til å forså vårt liv. Boken er illustrert av Ane Gustavssons.

Kagge kommer med to bøker om øl i høst. Den norske ølrevolusjonen av Gahr Smith-Gahrsen, Hugo Ivan Hatland og Skjalg Ekeland og Øl og mat hånd i hånd av Colin Eick og Thomas Horne. Den første handler om norske bryggeri og hjemme bryggeri. Forfatterne forteller om historien til ni utvalgte bryggeri. I tillegg har den egne bryggekapitler for de som brygger selv. Øl og mat er skrevet av forfatterne bak boken Ølbrygging fra hånd til munn. De sier at det finnes en øl til hver anledning og enhver mat og her forteller de om de 27 vanligste øltypene og kommer med forslag om hvilken mat de passer til. I denne gruppen kan vi også plassere boken Bobler, smaken av fest av Ingvill Tennfjord som er kjent for sine vinbøker. Denne gangen skriver hun om champagne.  I nettet jeg vant lå også boken Hormonbalansen av Kristian Løvås. Den handler om hva du spiser i forhold til din egen hormonbalanse. Klarer du for eksempel ikke å gå ned i vekt, da kan det være hormonene som hindrer deg. Det kan være at hvis du spiser andre ting, så vil det bli lettere. Det samme gjelder for stresstilstander, det å bli eldre, eller hvis du bruker hormonpreparater. I nettet med bøker vi fikk da vi gikk lå også boken Helbred deg selv med Audun Myskja. Han har skrevet flere bøker om helse, som blir gitt ut på nytt nå. Og denne har undertittelen 2014-09-10 19.51.40Styrk din motstandskraft. Her skriver han om tilstander som stress, hodepine og slitenhet og viser til måte vi kan hjelpe oss selv til å bli bedre. Disse to siste bøkene er lagt i ventehyllen min for de tror jeg kan være interessante å lese.

Gaathaug hintet humoristisk til at forlaget er kalt et twitterforlag da hun presenterte den neste boken, Kor e alle helter hen. I den har en samlet JanMine beste dikt Eggums twitterutsagn. Her finner du blødmer, aforismer og andre utfall i en liten, humoristisk samling. Frode Gryttens bok som også kommer ut nå; Vente på fuglen, er et utvalg av de beste mikronovellene frå Gryttens populære Twitter-prosjekt. Her viser han at det er mulig å skrive ultrakort om de store tingene. På 140 tegn forteller han om hvordan vi lever, elsker og går under. En annen kortform finner vi i Henriette Steenstrups figur: Edel Hammersmark Gjervans bok, diktboken Mine beste dikt. Den fikk vi høre litt fra og den må jeg jo bare lese. Den er helt på kanten, av flere stup. Men det lille jeg har hørt var også veldig morsomt.

Jørn Lier Horst var en av forfatterne som var med på tur. Han fortalte om den nyeste CLUE boken; 2014-09-10 18.54.32Esmeraldagåten. Dette er den 6. boken i serien, og samtidig kommer bøkene 1-4 ut i èn bok. Disse bøkene er utrolig populære blant barna på jobb, så det er fint det kommer nye så ofte som en bok i måneden. Tilsammen skal det bli 13 bøker. Kagge gir også ut nr 7 i den utrolig populære Dustedagbok-serien av Rachel Renee Russell denne høsten. Og den humoristiske Johnny Virker i turbotrøbbel av rapperen Vinnie: Øyvind Sauvik. Også en spennende kokebok for barn; Kokken Trym av Trym Johnsen Sebeko kommer nå i høst. På lerretet fikk vi se eksempel på å lage blå kyllingnuggets, men også wraps med spekeskinke og tatziki. Alt fremført av en meget selvsikker ung mann. For voksne var det flere fristende kokebøker. Det kommer en ny 5:2 dietten bok med flere oppskrifter, skrevet av Elizabeth Lingjærde. Vibeke Klemetsen kom på scenen og fortalte om sin bok Grøt. Hun vant Masterchef i fjor og ble spurt av forlaget om hun kunne lage en bok om grøt. I boken får vi alt fra de tradisjonelle grøttypene vi alle kjenner, til sunne yogagrøter og dessertgrøttyper. Anne-Kat Hærland kom også opp på scenen for 2014-09-10 19.07.31å fortelle om sin kokebok Latterlig enkelt, latterlig godt. Hun forteller at hun er veldig, veldig begeistret for å lage mat og at hun vil dele noe av dette i denne boken. Samtidig med oppskrifter har hun tatt med enkle husholdningstips som hun synes gjør hverdagen enklere. Boken er delt i hverdagsmat, selskapsmat og festmat og Anne Kat minnet oss på at det er viktig å huske på å be single på fest, ikke bare par!

Kagge forlag gir ut en del bøker med handling enten rundt en krig, eller rundt personer som deltok i krigen. En av dem; Krigen har intet kvinnelig ansikt lå i nettet jeg vant. Den er skrevet av Svetlana KRIGEN_HAR_INTET_KVINNELIG_ANSIKT_forside_x.inddAleksijevitsj og handler om kvinnene som kjempet i den Røde arme. Denne boken ble utgitt første gang i en sensurert utgave (i 1984), og i 2004 kom denne utgaven som nå er oversatt til norsk. 9. april 1940 med undertittel: Et historisk bedrag, er skrevet av Aage G. Sivertsen og handler om nettopp denne datoen. Sivertsen mener at ting ikke nødvendigvis skjedde slik vi har blitt det fortalt. Eirik Veum kommer med 3. bind i sin serie Nådeløse nordmenn og denne har undertittel Gestapo. Nylig antatt og ikke enda katalogen finner vi også boken Bilder fra Gaza. Legen Mads Gilbert har hatt med seg kamera og tatt bilder på sykehuset og i Gaza. Han har også skrevet undertekster til bildene. Utenrikskorrespondent Ingrid Brekke har skrevet boken Da øst ble vest, som er et møte med mennesker i Øst-Europa og hvordan det var for dem å venne seg til vestens levesett. I dette avsnittet tar jeg også med boken Den usynlige krigen av Jon Gangdal, om den usynlige volden som rammer kvinner og barn. Og om historien til «Eva» der 3 generasjoner fikk lide på grunn av en voldsutøver.

Det kommer også ut ett par interessante biografier i høst. Kagge gir ut Jonas, en biografi om Jonas Gahr Støre, skrevet av Ståle Wig. Sirkus Stordalen om Petter Stordalen skrevet av Gunnar Stavrum. Englepappa, om faren til kreftsyke Ylva, (Magne Helanda) skrevet av Randi Fuglehaug. Og Erik Jensen, om den korrupsjonssiktede politimannen og hans fortid som politimann, skrevet av Ander Mølster Galaasen. Også boken Hvem drepte Jan Wiborg? av Knut Lindh høres ut som interessant lesning. Den handler om 2014-09-10 19.42.08mannen som undersøkte værforholdene for den nye store flyplassen på Østlandet og som «falt» ut av et vindu på et hotell i Danmark.

Nå holdt jeg på å glemme at Helene Uri også var på scenen og fortalte om sin nyeste bok Språkmagi. Der har hun med fakta, historie, moro, kunnskap, grammatikk, kuriosa og artige øvelser. Blant annet litt retorikk og hjelp til å holde foredrag. Uri sier hun først og fremst ønske å formidle at språk er gøy og at språk er viktig. På bildet ser du et eksempel fra boken på orddelingsfeil. Her har grillsjefen blitt til grill sjefen. Dette ble et langt innlegg, men allikevel fikk jeg ikke med meg alle de nye bøkene. Jeg håper jeg likevel har gitt deg et inntrykk av de jeg syntes var viktigst. Jeg har funnet noen perler jeg skal lese, og så skal jeg lese litt utfor min komfortsone. Siden boken Krigen har intet kvinnelig ansikt havnet i nettet mitt, så tror jeg at jeg må lese den.