Tags

, , , , , , , , , , , ,

Det ligger en haug med bøker på siden av meg, fra i sommer, som jeg skulle skrevet litt om. I tillegg har jeg en annen haug med bøker jeg kunne tenkt meg å nevne. For å få gjort alt dette må jeg samle sammen noen av bøkene i samleinnlegg. Dette er det andre innlegget om bøker som har blitt liggende igjen. Det kommer nok flere.

Buddha på loftet av Julie Otsuka

Buddha på loftetEn gruppe japanske kvinner pakker en liten koffert og drar med et skip over havet til USA. De har funnet seg en ektemann der og gjennom brev og bilder prøvd å bli kjent med både ham og sitt nye liv. I bagasjen har de det de trenger for å leve et liv som er bedre enn det som venter dem i Japan. Sammenstuet på tredjeklasse utveksler de drømmer og sammenligner bilder. Men på kaien i USA står det en helt annen mann og venter. Det viser seg at bildene og historiene er falske og det som venter de fleste kvinnene er hardt arbeid, lite mat og en omflakkende tilværelse. Vi følger de ulike historiene, noen blir løsarbeidere, noen er så heldige at mannen har en forretning og noen forelsker seg i en annen enn mannen sin. De føder barn, noen i åkeren og noen tross alt i et værelse. Og barna blir lært opp til å jobbe. Men så kommer vi til 1941 og bombingen av Pearl Harbour og både kvinnene og mennene deres blir sendt i interneringsleirer.

Buddha på loftet har en spesiell fortellerstil hvor ingen av kvinnene får navn eller en personlig beskrivelse. De er skjebner fortalt om i korte setninger og hele tiden holdt opp mot hverandre. Det blir også en spesiell måte å lese på og selv om setningene flyter fint og det blir naturlig å bare la dem flyte i en strøm, tror jeg at det er viktig å stanse opp og la dem få lov til å strømme innover deg. Det er grusomme skjebner det blir fortalt om, skjebner til kvinner som bare ønsket seg noe mer enn fattigdom og kroppsarbeid på åkrene, men som fikk noe så mye verre. Ikke minst fordi det de måtte gjennomleve skjedde så langt unna alle dem som kunne gitt dem trøst og støtte. Flere av disse kvinnene fikk aldri lære seg engelsk og de opplevde at barna deres ville være amerikanske og tok avstand fra dem.

Dette er en sterk bok om noe som faktisk skjedde. Og selv om boken ikke tar for seg én faktisk skjebne, forteller alle kvinnen om hvordan det gikk med dem på en realistisk måte.

Boken har jeg lånt på biblioteket

Vår verden er dugg av Tor Åge Bringsværd

Vår verden er duggVår verden er dugg er en ny fantasyroman fra Tor Åge Bringsværd. Den foregår i en verden med bare noen få byer, og med en svær, slukende ødemark. Tarak er en gutt født i en avsidesliggende by. Han vokser opp hos besteforeldrene og blir med bestefaren ut i ødemarken for å samle metall. Dette metallet er svært verdifullt og er rester etter verden slik den var for uminnelige tider siden. Metallet blir sendt til de store byene og brukt til maskinlignende ting. Det er ikke lov med ekte maskiner, for å ikke havne i samme situasjon som gjorde at den gamle verden ble borte. I en av byene lages det et stoff som kan ta vekk sorg, smerte, depresjon og lengsel, og Taraks mor døde etter at hun hadde brukt dette stoffet. Det er mange som er helt avhengige av det.

Da Tarak blir stor nok drar han fra den lille byen og ut i verden. Han får sitte på med karavaner fra by til by. Han opplever mye forskjellig i de ulike byene og en dag blir han tatt til fange fordi han har gjort noe som ikke er lov. Han har en sekk med metall han har brukt som en måte å få tak i penger på. Men metall er ikke noe man har lov til å eie. Han blir sendt ut på veien som går gjennom ødemarken som en form for straffearbeid. På veien skal han beskytte de reisende og være vakt mot det som finnes i ødemarken. En natt han er våken møter han en liten jente, og senere folket hennes. De bor i huler i ødemarken og gjemmer seg for folket i byene. Tarak flykter fra veien og til folket i hulene, etterhvert godtar de han som en venn.

Hvem er folket i hulene? Og ikke minst hvem er egentlig folket Tarak kommer fra? Dette blir det sentrale spørsmålet, og svaret setter hele boken på ende. Et dårlig bilde, men det var slik det føltes. Plutselig må du tenke på en annen måte. Historien blir fortalt til deg av en gammel mann og etterhvert møtes historien og mannen. Som vanlig har Bringsværd skrevet en utmerket fantasyroman. Den er spennende, full av detaljer jeg ikke har lest før, og gir deg en meget god leseopplevelse.

Vår verden er dugg har jeg lånt på eBokBib

Jeg har jo et godt liv av Marian Nygård

Jeg har jo et godt livJeg har jo et godt liv handler om Adrian, og er skrevet av moren hans, Marian Nygård. Jeg har møtt henne og hørt henne fortelle Adrians historie, samtidig har jeg også sett en film av da han lærte å sykle.

Adrian tåler ikke mat. Fra han var helt liten var det klart at noe var fryktelig galt. Han skrek hele natten og hadde det tydelig vondt. Denne boken følger Adrian og foreldrene gjennom de årene Adrian var syk, de forteller om en gutt som ikke kan være med på det som er vanlig for et barn. Han må sitte i rullestol, leve på sondemat og ha assistenter som kan være hos ham om natten. Men en dag drar hele familien på ferie til USA og der besøker de en menighet de har hørt om tidligere. De drar ikke dit for at Adrian skal bli frisk, men det er det som skjer. En dag kan bare Adrian spise.

Dette er en meget sterk bok med en meget sterk historie. Den handler om hvordan det er å ha et handikappet barn, om Adrians utfordringer og foreldrenes fortvilelse. Men den handler også om et mirakel og om en helt vanlig gutt som kunne begynne på skolen, litt senere enn andre barn.

Denne boken lånte jeg av mor

Sommerboken av Tove Jansson

SommerbokenSommerboken er en vakker liten bok skrevet av Tove Jansson. Jeg så andre bloggere som skulle lese denne i sommer og jeg tenkte det måtte være den perfekte boken å ta med seg på sommerferie. Etter at jeg hadde lest den gikk det opp for meg at den også står på 1001 bøker du må lese før du dør – listen. Jeg er svært glad i Mummitroll bøkene, så jeg gledet meg til å lese denne. Det er noe med Tove Janssons særpregede fortellerstil som treffer meg rett i hjertet.

I Sommerboken følger vi Sophia og farmor. De bor på en liten øy i utenfor Finland hele sommeren. På øya er også far, men han har en birolle i denne fortellingen. Boken handler om små hendelser, høye bølger, vind som truer sommerblomstene. Om spørsmål, varme, kjærlighet, små eventyr og ikke minst nysgjerrighet. Moren til Sophia er død, noen vi fornemmer gjennom Sophias spørsmål. Og farmor kjenner at hun begynner å bli gammel. Disse to tingene er med på å tilføre en melankoli til boken, en mørk tone i sommerlyset. Sophia og farmor snakker mye sammen. Sophia har mange spørsmål og farmor mange svar. Men det er ikke alltid de er helt enige. Sophia er fremmelig og veslevoksen og det finnes grenser for hva hun vil gå med på. Selv om farmor hevder det er sant.

Vi får denne historien servert i små kapitler. Hvert av dem er fulle av Janssons stemme og den er svært fin å lese. En kan stoppe opp ved hvert kapittel og kjenne både sommervarmen og den første høststormen, nattens mykhet og øyas stillhet. Eller en kan stoppe opp ved illustrasjonene i boken som også er svært vakre. Det er ikke så mye mer å si om den, eller rettere sagt jeg har ikke så mange ord om den. Men den anbefales høyt som en bok å ta med seg på sommerferie, uansett hvilken type sommerferie du skal ha. Jeg kommer til å ta den med på flere sommerferier.

Sommerboken lånte jeg på biblioteket

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap av Romain Puértolas

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skapI sommer stakk jeg en snartur innom Kristiansand folkebibliotek og på anbefalinghyllen deres stod Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap. Det var en så utrolig tittel at jeg tenkte den bare måtte jeg ha med meg. Jeg skulle tilbake til Kristiansand uken etter og dette så ut som en bok det ville gå fort å lese.

En indisk fakir har svindlet landsbyen han bor i til å samle sammen penger slik at han kan dra til Frankrike og kjøpe en spikerseng på IKEA. En helt og totalt skrudd ide, men den fungerer på et vis likevel. Fakiren har med seg en falsk 100 euro seddel som det er festet en tråd i. Så da han har fått taxi-sjåføren til å kjøre seg til IKEA drar han seddelen tilbake i lommen før han går ut av bilen. Taxi.sjåføren er tilfeldigvis sigøyner, blir rasende, og setter etter fakiren. I mellomtiden har fakiren lurt seg til å bli igjen på IKEA da de stenger og slått seg ned i en sofagruppe. Men da han hører at det kommer noen gjemmer han seg i et skap. Dette skapet skal tilfeldigvis til en utstilling i England, og så er reisen i gang.

Dette høres ut som begynnelsen av en historie uten mening og full av sprøyt. Men forfatteren redder seg akkurat ut av fellen ved å la boken, også, handle om flyktninger og ulovlige immigranter. Fakiren møter en gruppe menn som gjemmer seg i en trailer, opplever interneringsleire og blir deportert til feil land. Samtidig lar han fakiren oppleve kjærligheten, mest sannsynlig for første gang. Fakiren ønsker å bli en bedre person for den utkårede, og gjør seg klar til å leve et liv uten å svindle andre. Så det finnes litte grann mening oppi det hele. Ellers er boken en heseblesende fortelling om en sjarlatan som finner ut at han har en samvittighet og som tror at han kanskje kan klare å forandre seg.

En lettlest bok som passer en dag du mangler lyst til å lese noe med mer mening.

London 2084 av Jon Bing

London 2084Robert Altermann er privatdetektiv og en utrolig paranoid mann. Men i en verden der absolutt alt blir overvåket er det kanskje grunn til det. En av de tingene han gjør for å lure overvåkningskameraene er å til stadighet skifte hatter. Han er ikke sikker på om det virker, men han gjør det likevel.

En dag får kommer en mann fra London med beskjed om at det har blitt funnet en død ung mann som DNA prøvene viser er Altmanns sønn. Han visste ikke at han hadde en sønn og drar til London for å møte sønnens mor og for å prøve å finne ut hvorfor han døde. Sporene leder til organisert og lyssky nett-gambling og til organdonasjon og handel med menneskeorganer. Han gjør så godt han kan å etterforske denne saken uten å bli overvåket. Men det er ikke alltid mulig. Samtidig begir han seg inn i verdenen av nett-gambling, får tips fra en mann som har kontakter i Skottland Yard og prøver å finne ut hva som skjer innen organdonasjon. Det er en uoversiktlig og mange ganger litt mystisk verden han begir seg inn i.

London 2084 er en verden og en tid der det meste av jorden er dekket av vann. De store byene har krympet inn på grunn av vannet, og det som er igjen blir strengt overvåket. For å reise med fly, eller besøke viktige institusjoner, må du avgi en dråpe blod for DNA-testing. Dette er blitt verdens identitetskort, og det å leve under jorden har blitt nesten umulig. Men så er det noen som klarer det allikevel. Denne boken var både fin og spennende. bing har lykkes i å skape et troverdig bilde av en kjent by i en ny tid.

Denne boken lånte jeg på eBokBib