Tags

, , , ,

En ny tirsdag og en ny Boken på vent. De siste gangene jeg har vært med på denne utfordringen har jeg valgt bøker som jeg tenkte jeg skulle begynne på med en gang. Men de ligger der alle sammen. Jeg har mistet hele leselysten min og det er ingen god opplevelse. Jeg går på med nytt mot hver uke likevel, for jeg må da snart finne den igjen! Flere Bøker på vent finner du hos Beathes bokhylle.

Min mormor hälsar och säger förlåt er en ny bok av forfatteren bak En mann ved navn Ove; Fredrik Backman. Jeg så den på en svensk blogg og bestilte den med en gang Det er det noen uker siden, men den står fremdeles blant bøkene jeg tenker å lese først. Jeg regner med at den blir oversatt til norsk siden den første boken ble så populær her. HER kan du lese de første 19 sidene.

Min mormor hälsar och säger förlåtFra forlaget:

Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar. Med enastående komisk träffsäkerhet och ett stort bankande hjärta berättar författaren till En man som heter Ove om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns. Rätten att få vara annorlunda.

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, «Miamas», och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.