Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

På Hå folkebibliotekDenne uken har jeg vært så heldig å få reise på turne om blogging arrangert av Folkeakademiet i Rogaland. Sammen med de flotte bloggerne Østen Bergøy med bloggen And THEN some, Tonje Boganes med bloggen Tonje Boganes og Madeleine Schultz som er redaktør for bloggen Under Arbeid besøkte vi både flere bibliotek og en skole. Responsen var større enn vi hadde ventet oss, for selv om ikke besøkstallet var så stort var tilhørerne fulle av spørsmål. Vi begynte på Hå folkebibliotek, som også er min arbeidsplass, for så å dra videre til Jørpeland bibliotek, Finnøy bibliotek, Finnøy sentralskule og Hjelmeland bibliotek.

Det er lenge siden jeg har vært på reise i Ryfylket, og første gang jeg tok den lille Plakatbåten Helgøy Princess fra Finnøy til Hjelmeland. Så også reise delen var en fornøyelse, jeg tok mange bilder, spesielt på Finnøy hvor vi også fikk oppleve strålende solskinn. På Jørpeland snødde det, og vi var glad ikke hele uken bestod av å kjempe seg frem i snøfokk og vind. Østen har skrevet innlegg fra de ulike stedene vi var på og jeg anbefaler deg å lese de humoristiske og lune innleggene hans. Tonje har også lagt ut den nydelige presentasjonen sin, vel verd å ta en titt på.

For meg var den en stor ekstrabonus å få besøke bibliotek jeg ikke hadde besøkt før. Jeg tok skamløst bilder til inspirasjon for mitt eget bibliotek. Og noen «kan jeg få» bilder jeg viste til sjefen. Jeg håper spesielt på et putestativ jeg fant på Hjelmeland. Det var også sånn at flere av bibliotekarene jeg traff hadde vært på samme kurs i Sosiale medier som meg, det kurset som startet blogging for meg. Men det hadde ikke skapt samme inspirasjon hos dem, hvert fall ikke til å starte blogg!

JørpelandVi delte hvert besøk inn i to deler, hvor vi først presenterte oss selv og bloggen vår, for så å samtale rundt blogging og prøvde å svare på spørsmål fra tilhørerne. Min presentasjon handlet litt om bloggen min, og litt om det å blogge om bøker. På manuskortene stod det du finner under, men jeg holdt meg ikke helt til det jeg hadde skrevet ned. Det er lett å snakke mer når en først kommer i gang! Bak meg hadde jeg en power point med ulike bilder av bloggen, og av andres blogger. Noen av disse bildene ser du også under:

Mitt navn er Astrid Terese Skjeggerud og jeg skriver bokbloggen Betraktninger. Jeg jobber på biblioteket og har alltid lest mye, så da jeg begynte å blogge ble det naturlig for meg å skrive om bøker. Jeg er godt voksen og det er ikke slik at blogging er forbeholdt ungdommer. Gjennom å lese andres blogger har jeg kommet i kontakt med en gjeng flotte damer på 40+ som også blogger, om ulike tema. Blogging er noe alle kan begynne med.

Blogging handler i bunn og grunn om to ting; det å være interessert i noe og det åold like å skrive. Gjennom jobb gikk jeg på et kurs i sosiale medier hvor vi som en oppgave blant annet skulle skrive en blogg mens kurset varte. Allerede fra jeg skrev det første innlegget i april 2010 var dette en ting som fenget meg. Jeg liker å skrive og jeg liker å lese. Og i bloggen fikk jeg kombinert de to tingene.

En av de fineste tingene med blogging er at det ikke finnes noen regler om hva man skal skrive om eller hva man kan kombinere. Jeg kjenner til blogger som handler både om trening og om bøker, eller om reiser og om bøker. En kan kombinere det en er interessert i eller en kan skrive ned hva en tenker på. En blogg er en plattform hvor man kan få uttrykt egne tanker, uansett hva tankene handler om. Jeg brukte litt tid på å finne den formen som passet meg. Det er det også plass til i blogging. Der er ingen mal du må oppfylle, bloggingen blir personlig og tilpasses din stemme og både skrivemåten din og innholdet utvikles etter hvert som du får trening.

BokbloggerMin tanke bak min blogg handler om å skrive om det jeg leser, om å gi lesetips, men først og fremst om å skape leseglede/leselyst blant de som leser innleggene mine. Jeg er opptatt av at det ikke spiller noen rolle hva man leser så lenge man leser og det prøver jeg å vise gjennom bloggen min. Denne tankegangen er absolutt inspirert av at jeg jobber på biblioteket, og jobben min får også en plass på bloggen.

Nå har jeg blogget i litt over 3 ½ år og jeg har absolutt tenkt å fortsette. Det er det flere grunner til:

  • Gjennom bloggen har jeg blitt kjent med en mengde andre flotte bokbloggere som jeg leser bloggen til. Vi kommenterer hos hverandre og skaper en form for vennegjeng med en felles interesse. Dette fellesskapet er inspirerende og gir meg mengder av nye lesetips. En viktig del for å oppnå dette er å kommentere hos andre bloggere. Og det er også gjennom denne kommenteringen en blir kjent og får respons på det man skriver og blir en del av felleskapet.
  • Jeg har også oppdaget at jeg ikke bare liker å skrive, jeg elsker det. Det å sette ned tankene dine på papiret er også utviklende og sammen med lesing øker det ordforråd og kunnskap om skriving. Det er lettere å skrive brev og rapporter i dag, siden jeg har fått mye skrivetrening.
  • Jeg opplever å få respons fra både andre bloggere og fra bibliotekbrukere at de får lesetips av meg. Det må jeg innrømme gir en god følelse og inspirerer meg til å ville skrive mer. Det er vel sånn i alle livets situasjoner at ros gir en selvtillit. Samtidig gir rosen meg inspirasjon til å skrive mer.

readDet er også sånn at alle meninger har sin plass, og ingens mening er mer eller mindre verd enn en annens mening. Derfor kan alle blogge, og alle som har lyst kan blogge om bøker. Det er fort gjort å tenke at jeg ikke kan noe om bøker, den tanken har også vært der hos meg. Men det er ingen grunn til ikke å prøve. Vi har som regel en mening om en bok etter å ha lest den, og den meningen er det plass til blant bokbloggerne. I dette store fellesskapet av bokbloggere er det dem som skriver bare noen få linjer om hver bok og legger vekt på hvordan leseopplevelsen var, til dem som har en eller annen litterær utdannelse og som analyserer hver bok og legger mest vekt på hvordan den er skrevet. Hos meg vil du finne litt av begge deler, med mest vekt på leseopplevelsen. Jeg skriver om bøker slik jeg ville fortalt deg om dem og det er det også plass til.

bøkerEn trenger heller ikke lese en mengde bøker for å ha bokblogg. Blant bokbloggene som finnes i dag finner du variasjoner fra dem som leser noen få bøker i året til dem som leser mye. Og du finner dem som skriver om en mengde andre ting innimellom bøkene, fra trening og reiser, som jeg har nevnt, til katter, tegning, familie og barn. En blogg trenger ikke holde seg innenfor et visst tema eller en gruppe. Også bloggere som handler om helt andre ting skriver om bøker innimellom. Noen blogger handler om en spesiell type bøker, som krim eller ungdomsbøker, mens andre skriver om alle slags forskjellige sjangre. Det er du som setter grensene og som bestemmer i din egen blogg.

Det er heller ikke sånn at en må skrive like mye hele tiden. De fleste som har blogg smakebithar perioder der livet tar så stor plass at de ikke har tid til bloggen. Eller at de ikke føler for å skrive i en periode. Også jeg. Å blogge må ikke bli en belastning, det skal være en positiv ting. I bokblogg-fellesskapet er det noen som legger ut faste tema hver uke. For eksempel at en skriver en liten smakebit fra en bok på søndagen, eller forteller om en bok som man har stående på vent i bokhylla på tirsdagen. Slike innlegg kan være gode å ha når en ikke har overskudd til å skrive egne innlegg og gjør at man holder liv i bloggen i tørkeperiodene.

Å blogge er inspirerende, utviklende og morsomt. Det er en aktivitet som anbefales for flere enn dem som befinner seg i bloggverdenen i dag. Jeg tror at mange ville oppdage at de har evner og kvaliteter som ikke kommer så klart til utrykk i det daglige men som ville blitt satt stor pris på av dem som leser blogger.

Det er et viktig poeng at en ikke må føle at en må blogge selv for å kommentere påBlogg blogger. De som skriver bloggene blir veldig glad for kommentarer av alle. Alt du trenger er en email adresse og så ligger det en stor verden åpen for deg. På de fleste blogger finner du en liste over de bloggene bloggeren leser selv og gjennom å trykke videre på dem vil du finne store mengder inspirasjon, og lesetips.

PS: Dette er en muntlig presentasjon og setninger og ordvalg er formet av det. Den var ikke i utgangspunktet tenkt som en skriftlig fremstilling)