Tags

, , , , , , , , ,

Skjulte feil og mangler og Egenandel er to krimbøker skrevet av den danske forfatteren Elsebeth Egholm. Bøkene er de to første i serien om journalisten Dicte. Henne kjenner du kanskje best fra TV-serien som har gått på TV2. Dette er bøkene TV-serien er basert på.

Tekst i sitatform er fra forlaget:

Dictes førtiårsdag får ikke forbigås i stillhet. Venninnene har invitert henne med på utendørskafé ved Århus Å, og både fødselsdag, skilsmisse og nytt hus skal feires. Men elvens mudrete vann gjemmer noe som avbryter feiringen. Det er Dicte som hører lyden først. Den ubehagelige lyden av plast som skraper mot stein. Dicte som får øye på den blå baljen som ligger og vugger i vannkanten, Dicte som svømmer ut og henter den opp. Baljen med det døde spedbarnet. Sammen med den rufsete og kjekke fotografen Bo blir Dicte motvillig satt til å dekke saken – en sak som vekker vonde minner fra fortiden.

Dette er andre bok i den danske suksesserien om journalist Dicte Svendsen og hennes kriminelt spennende hverdag. Dicte Svendsen og kjæresten Bo våkner en natt av at nabogårdens stall står i brann. Brannen viser seg å være påsatt. Kort tid etter finner Dictes tenåringsdatter liket av en kvinne da hun går tur med hunden. Dicte blir involvert i oppklaringen av sakene, og da hun begynner å motta trusler på e-post, forstår hun at hun selv er i morderens søkelys?

Jeg har fått begge bøkene fra Schibsted, men det var ikke før jeg fikk bok nummer to jeg fikk summet meg til å begynt på bok nummer en. Jeg har ikke sett TV-serien og hadde derfor ikke noe bilde av Dicte eller omgivelsene hennes. Og det er i grunnen en fin måte å starte en bok på. Jeg fikk danne meg mine egne bilder underveis, først og fremst av Dicte. Men også av datteren hennes Rose og av kjæresten Bo.

Skjulte feil og mangler følte jeg hadde nettopp det. Den var fin, koselig og en jente-krim om man kan si det. Både er hovedpersonene kvinner, og mye av handlingen sentrerer rundt spedbarn, fødsel, forhold mor-datter, forhold innad i ekteskap (flere) og Dictes forsøk på å starte et nytt liv etter skilsmissen. Jeg slengte boken over til mannen min etterpå, med advarselen at dette kanskje ikke er krim for han. Men det ser ut til at han liker den, så det kan være jeg tar feil. Jeg følte bare at fokuset i boken lå like mye på hvordan de tre kvinnene vi møter i åpningssekvensen har det med sine menn, i forhold til barn de har og barn de bærer på og i selve «krimdelen». Den delen er virkelig spennende, med et spedbarn som blir funnet i en elv, et annet som blir stjålet fra et sykehus og den febrilske letingen. Men det får ikke hovedplassen i boken.

Egenandel var straks mye bedre. For meg føltes det som at forfatteren nå hadde fått litt mer skrivetrening og hadde blitt mer komfortabel med krimformatet. For selv om denne boken også handler mye om Dicte og hennes bakgrunn er historien mye mer balansert mellom Dictes liv og de som utgjør «krimdelen». I denne boken blir det satt fyr på en låve og en skole, og dagen etter finner man et lik. Den store utfordringen for politiet er å finne ut om disse tingene har en sammenheng eller ikke. Her løser Egholm det å bygge spenningskurve og å skjule den virkelige forbryteren. En lurer om om det kan være den eller den og da en så får løsningen ser man at ikke bare er det en løsning man ikke finner selv. Det er også en løsning som er mesterlig vevet sammen i historien.

I begge bøkene jobber Dicte som journalist i en avis og involverer seg direkte inn i etterforskningen. Hun får kontakt med en politimann, Wagner, som hun gir tips til og lærer av. Men hun klarer i begge bøkene å finne ut ting som ikke politiet har klart. Noe på grunn av vitner som ikke har lyst til å snakke med politiet. Men mest av ren etterforskning. Dette synes jeg er den svake siden i de fleste journalist-krimbøker. Eller kanskje jeg bare har for stor tiltro til politiet? Uansett blir Dicte og Wagner «venner» underveis og jobber mye sammen.

Den siste boken gjorde at jeg har lyst til å lese mer Egholm. Det klarte forfatteren ikke med den første boken, så sånn sett var det godt at jeg hadde begge to med en gang. Jeg tenker at hvis du liker TV-serien kommer du helt sikkert til å like bøkene. Også hvis du liker krimbøker som handler like mye om livet som om døden er dette bøker for deg.

Lagre