Tags

, , ,

Boken på vent, som er et boktema hos Beates bokhylle, er denne uken De glemtes forbund av Mia Ajvide. Denne har jeg hatt i bokhyllen en stund. Den har stadig blitt dratt frem og sett på, mest fordi coveret drar meg til seg, men enda mer i dag da jeg tok meg tid til å lese hva den handler om. De glemtes forbund er et forbund av mennesker som har blitt glemt. Helt glemt, av foreldre, ektefelle, jobb osv. Hovedpersonen i boken, Jack, kjemper for å bli sett igjen, og møter andre glemte som hjelper han. Dette hørtes ut som et fantastisk plot for en bok og nå skal jeg ta den med meg på juleferie.

Jack elsker livet sitt. Han elsker sin kone, Aino, og livet med henne i huset ved sjøen. Og han elsker jobben sin som guide på det gamle Myntholm-slottet. Men en dag, plutselig og uventet, blir alt ødelagt. Aino kjenner ham ikke igjen, og jager ham ut av huset deres, kollegaene hans kjenner ham heller ikke igjen, og moren hans truer med å ringe politiet om han ikke slutter å følge etter henne.Artur, morens nabo, den eneste som gjenkjenner ham. Arturs lille leilighet blir det eneste trygge stedet for Jack i dette nye livet hans, som har blitt fremmed og vanskelig. Jack fatter snart interesse for familien Ribe, som bodde på Myntholm på 1800-tallet. Det er spesielt skjebnen til den vakre datteren Anna som opptar ham. Hun døde på mystisk vis sytten år gammel, og hadde var etter all sannsynlighet psykisk syk før sin død. Heldigvis møter Jack Marie, som umiddelbart forstår hva som er galt med ham før han innser det selv.Fordi, akkurat som Jack, er Marie også en glemt person. Etter hvert som situasjonen tilspisser seg, avdekkes overraskede hemmeligheter omkring familien Ribe, og Jack bestemmer seg for å kjempe seg tilbake til Aino, for enhver pris. Mia Ajvides roman har en drømmeliknende magisk spenning som balanserer mot det realistiske.