Tags

, , , , , , , , , ,

Jeg har begynt å lese serien Skiveverdenen (Discworld) av Terry Pratchett på nytt. Jeg har lest åtte av bøkene (av en eller annen grunn kom jeg ikke lenger sist). Men denne gangen skal jeg prøve å lese mange flere av dem.

The Great A TuinSkiveverdenen er en serie innen humoristisk fantasy som består av (hvis jeg har klart å telle riktig) foreløpig 38 bøker. Jeg har som sagt lest de åtte første, pluss tre «ungdomsbøker» og den grafiske romanen av bok 1; Magiens farge. Bøkene er ikke skrevet i noen logisk rekkefølge (de alternerer mellom ulike hovedpersoner) og en guide over rekkefølgen de er ment å leses i har jeg publisert her. (Klikk på bildet for å få det større.)

Selve Skiveverdenen er en flat skive som bæres på ryggen av fire elefanter. Elefantene står på ryggen til skilpadden A’Tuin. Han/hun – (ekspedisjoner til å fastslå kjønnet har vært mislykket), svømmer rundt i det store universet. På denne skiven lever mange ulike folkeslag, noen guder og et stort antall trollmenn, helter og hekser. De roter det til både for seg selv og andre og de ulike hovedpersonene er både klossete og dyktige. Rensvind er en mislykket trollmann som merkelig nok klarer seg i de mest utrolige situasjoner, mens blant heksene er Esk. En heks med trollmannsevner (uhørt) og med så mye magi at den lekker ut og forandrer det meste rundt henne. Bøkene er utrolig morsomme og lesverdige. De passer både til å leses krøllet opp i en stol, og i situasjoner hvor du kan lese deler høyt. (Helst til en person med en særpreget humoristisk sans)!

Jeg må spesielt nevne bibliotekaren i det Hemmelige biblioteket, i Det Usette Universitetet. Oversatt: Biblioteket på Trollmannsuniversitetet. Han ble tilfeldigvis utsatt for en forbannelse som klarte å rømme fra en bok og er nå en orangutang. Så lenge de besøkende tar med seg bananer er han lykkelig i sin tilværelse. Og fullt i stand til å hjelpe dem som virkelig trenger hjelp.Death_Discworld

De ulike hovedpersonene er:

 • Rensvind – Disse historiene er basert på en slags trollmann kalt Rensvind. Uttrykket ‘en slags’ brukes fordi Rensvind er helt ubrukelig i alle magiske sammenhenger, men på grunn av spesielle omstendigheter anerkjennes han likevel som trollmann (i mangel av et bedre uttrykk). Andre trollmenn ved Det usynlige universitetet dukker også opp i disse historiene.
 • Heksene – Disse historiene er basert på heksene i Lancre, og da spesielt Bestemor Værvoks, Dadda Ogg, Magrotte Hvitløk, og senere Agnes Nitt.
 • Døden – Disse historiene omhandler Døden i hans vanlige personifikasjon som et skjelett i svarte gevanter med en ljå. Dødens omgangskrets består av hans barnebarn Susan, butleren Albert og Døden for rotter, rottenes variant av den menneskelige Død. I senere bøker er det Susan som er hovedperson, men Døden er fremdeles en nøkkelperson.
 • Vekterkorpset – Disse historiene er basert på Ankh-Morporks svar på politistyrker, City Watch. Samuel Vimes er leder for dem og blant offiserene finner vi Carrot Ironfoundersson, Angua, Fred Kolon, Detritus og «Nobby» Nobbs.
 • Petronella Pine – Disse historiene bygger på figuren Petronella Pine, en ung pike som har en spesiell knytning til Skrellingene. De er først og fremst ment som barnebøker. Disse passer også inn i Heksenes historier, spesielt A Hat Full of Sky.

Bøkene er, (i utgitt rekkefølge) og med hovedperson i parentes;

 1. Magiens farge – The Colour of Magic (Rensvind) (Også gitt ut som grafisk roman)
 2. Det fantastiske lyset – The Light Fantastic (Rensvind)
 3. Trollmannens stav – Equal Rites (Heksene)
 4. Dødens læregutt – Mort (Døden)
 5. Magiens kilde – Sourcery (Rensvind)
 6. Sære søstre – Wyrd Sisters (Heksene)
 7. Pyramidene – Pyramids (Diverse)
 8. I lovens navn – Guards! Guards! (Vekterkorpset) – (Også gitt ut som tegneserie)
 9. Eric – Eric (Rensvind)
 10. Levende bilder – Moving Pictures (Diverse)
 11. Mannen med ljåen – Reaper Man (Døden)
 12. Hekser på tur – Witches Abroad (Heksene)
 13. Små guder – Small Gods (Diverse)
 14. Herskap og hekser – Lords and Ladies (Heksene)
 15. Men at Arms (Vekterkorpset) – Herfra er de ikke oversatt
 16. Soul Music (Døden)
 17. Interesting Times (Rensvind)
 18. Maskerade (Heksene)
 19. Feet of Clay (Vekterkorpset)
 20. Hogfather (Døden)
 21. Jingo (Vekterkorpset)
 22. The Last Continent (Rensvind)
 23. Carpe Jugulum (Heksene)
 24. The Fifth Elephant (Vekterkorpset)
 25. The Truth (Diverse)
 26. Thief of Time (Døden)
 27. The Last Hero (Diverse)
 28. Magiske Mauritz og hans gløgge gnagere – The Amazing Maurice and his Educated Rodents (Diverse – ungdomsroman)
 29. Night Watch (Vekterkorpset)
 30. Skrellingene – The Wee Free Men (Petronella Pine – ungdomsroman)
 31. Monstrous Regiment (Diverse)
 32. En hatt full av himmel – A Hat Full of Sky (Petronella Pine – ungdomsroman)
 33. Going Postal (Diverse)
 34. Thud! (Vekterkorpset)
 35. Vintersmeden – Wintersmith (Petronella Pine – ungdomsroman)
 36. Making Money (Moist von Lipwig)
 37. Unseen Academicals (Trollmennene)
 38. I Shall Wear Midnight (Rensvind)

(Listene er hentet fra Wikipedia)

Bøkene er fulle av parodier og «lånte» ideer fra flere store forfattere som; J.R.R. Tolkien, Robert E. Howard, HP Lovecraft og William Shakespeare. Men også mye av innholdet er hentet fra ulike lands mytologi, folklore og eventyr. Pratchett bruker også ofte satiriske paralleller med dagens kulturelle, politiske og vitenskapelige problemstillinger. Serien er svært populær og mer enn 70 millioner eksemplarer er solgt. Bøkene er også oversatt til 37 språk.