Tags

, , , , , , ,

Den amerikanske filosofen og forfatteren Sally Goldenbaum har skrevet (og skriver på, tror jeg) en serie som på engelsk heter Seaside Knitters (Seaside-strikkene). Sally ble først en lidenskapelig strikker da hun fikk barnebarn nummer en og ideen om en krimserie med strikkeglade damer ble født. Nå har hun minst 24 romaner bak seg. De tre første bøkene i denne Sea Side-strikkerne er blitt oversatt til norsk;

Farlig mønster

Da den unge kunstneren Willow Adams  ankommer Sea Harbor, blir hun mottatt med åpne armer av  kunstner kollegaene på stedet – og hun får raskt stille ut sine arbeider.
Men den lykkelige sommerferien blir snudd på hodet når liket av gallerieieren Aidan Peabody blir funnet i en park. Etter dødsfallet kommer flere av Aidans mørke hemmeligheter frem i lyset – og da hans testament viser at Willow er hans enearving, avsløres også Willows hemmeligheter.

Oppskrift på mord

Et nytt mysterium for .Den sjarmerende lille fiskerlandsbyen Sea Harbour feirer sitt nye samfunnshus og bypark, og de to familiene Delaney og Santos står i sentrum for festlighetene. Men da middagen blir avbrutt av en full Julianne Santos som truer broren alphonos med en ølflaske, er det tydelig at ikke alt er som det skal være i den mektige Santos-klanen. Så kjører Alphonsos glamorsøe hustru, Sohie, den knallrøde Ferrarien sin over klippene og i døden. Mens ryktene svirrer og sladderen sprer seg, blir det opp til Izzy og venninnene å nøste opp trådene. En utspekulert darapsmanns oppskrift på mord kommer gradvis til syne.

Dødelige masker

Velkommen til den søvnige fiskerlandsbyen Sea Harbor. Her finner vi garnbutikken til Isabel «Izzy» Chambers, der hyllene bugner av mykt garn i vakre farger, og strikkeglade damer knytter vennskap like varme og holdbare som ullsjalene de lager. Men bak den idylliske fasaden er det også andre krefter i sving. Rommet over garnbutikken leies ut til temperamentsfulle Angie Archer. Dette vekker mange reaksjoner i landsbyen. Hun har nemlig rykte på seg for å være løs på tråden. En morgen blir liket av Angie funnet i havna. Politiet fastslår at det har vært en ulykke. Izzy og venninnene er derimot av en annen oppfatning og bestemmer seg for å nøste opp trådene.

Som det står i beskrivelsen av den siste boken; Velkommen til den søvnige fiskerlandsbyen Sea Harbor. Her finner vi garnbutikken til Isabel «Izzy» Chambers, der hyllene bugner av mykt garn i vakre farger, og strikkeglade damer knytter vennskap like varme og holdbare som ullsjalene de lager. Dette oppsummerer mye av de tre bøkene. Dette er rolig, avslappet og koselig krim. Det er som det bare skjer et mord for at de fire damene skal ha noe å utforske og å prøve å finne løsning på. Mordene er ikke det viktigste i disse bøkene. Det er derimot kunst, strikking og mat.

Strikkingen blir beskrevet med farger og garntype, og alle damene strikker luer til kreftpasienter på sykehuset (oppskrift i boken), sokker til foreldreløse barn og plagg til venner. De fire hovedpersonene møtes hver torsdag til vin og strikking. En herlig kombinasjon!

Sea Harbor er også en kunstner-landsby. Der er flust med gallerier der og kunst blir et viktig tema, spesielt i bok 1. Mat er også viktig, og maten de spiser blir ofte beskrevet i detalj. Det er mye sjømat, og det høres deilig ut.

Jeg er så glad i Agaha Christie og Maria Langs krimbøker, og Sally Goldenbaum føyer seg inn i den rekken. (På fremsiden av en av bøkene står det; Agatha Cristie i strikket versjon). Stille og rolige krimbøker hvor det overhodet ikke er beskrevet noe som kan kalles grusomt. Men som har fokus på samtalen, vennene og deres tankearbeid frem til løsningen. Denne serien anbefales, enten du vil lese den på norsk eller engelsk.

Bøkene har jeg fått fra Aller forlag.