Tags

, , , , , , , , ,

Jeg leser som regel litt krim i løpet av en måned, og selv om det er mange gode bøker blant dem får jeg ikke alltid tid til å skrive om dem. Derfor har jeg bestemt meg for å omtale dem i et oppsamlingsinnslegg. Så her finner du en kort omtale om krimbøkene fra august;

Mørkets ansikt av Jaran Dammann

Etter å ha vært gjennom en opprivende skilsmisse tar byggmester Jørgen Haug med seg hunden til Valdres for å sette opp en hytte. Men idyllen blir kortvarig for Jørgen. Bygdefolk og miljøvernere protesterer mot det nye byggefeltet, og Jørgen finner Campingvognen veltet og ramponert, og en av håndverkerne er sporløst forsvunnet. Samtidig arbeider politiet med å oppklare et brutalt butikkran på Fagernes. Kan sakene ha en sammenheng?

Selvfølgelig har de det! Men til tross for litt tåpelig handlingsreferat så er dette en fin og spennende krim. Den tar oss med ut i den norske naturen og det skjer mye både nifst og (litt) koselig med hovedpersonen. Byggmester Jørgen Haug trenger noe annet å gjøre etter en opprivende skilsmisse og drar til Valdres for å sette opp en hytte. Samtidig arbeider politiet med å oppklare et brutalt drap under et ran av en butikk på Fagernes. Terningkast 5.

Et spørsmål om beskyttelse av Olav W. Rokseth

Etter at en imam blir skutt på Tøyen i Oslo, kontakter PST religionshistorikeren Davood Ariani, også kalt David Anderson. Han tror at attentatmannen kommer til å drepe flere ganger, og etter noen dager viser det seg at han har rett. Offeret er denne gangen en imam som også er Davids nære venn. Davids familie ble drept under uroligheter i Libanon, motvillig går han med på å reise tilbake på oppdrag fra PST.

Denne syntes jeg var ganske så spennende. En blir kjent med David Anderson, som er hans norske navn, litt hva han gjør og forholdet hans til Kristin. Men mest av alt hva som skjedde med ham før han kom til Norge. David bærer på en stor sorg, og den sorgen får han til å ta valg litt på tvers av det en hadde forventet seg. Og hvert fall på tvers av hva PST hadde forventet seg. Boken handler om at det er en mann som skyter mennesker i Oslo, den delen er spennende. Men den handler også om David, og den delen er den mest interessante. Terningkast 5.

Av jord er du kommet av Chris Tvedt

En gammel mann blir henrettet i en skogsbygd på Østlandet. KRIPOS-etterforsker Edvard Matre er satt på saken, men finner ingen spor. I Oslo åpnes etter mye press, en massegrav med pasienter fra Gaustad sykehus, og i Bergen blir en ung kvinne funnet drept og en annen ligger i koma. Edvard Matre blir sendt til Bergen for å finne en mulig seriemorder. I Bergen får han beskjed om at en av de som ble funnet i massegraven ved Gaustad er hans egen mor, som han trodde lå begravd på en kirkegård i Bergen. Edvard Martre vet ikke lenger hvem han er, men etter hvert som etterforskningen skrier frem, får han vite mer enn han setter pris på.

Jeg har lest alle bøkene til Chris Tvedt kronologisk og derfor ble jeg overrasket da det viste seg at denne boken har en helt ny hovedperson. Ikke det, for alle fans av Mikael Brænne; han dukker opp i denne boken og. Nå er det politimannen Edvard Matre som er i fokus, både personlig og på jobb. Dette fungerer fint, jeg synes at Chris Tvedt har fått det mye bedre til i denne boken enn i de foregående. Jeg liker bøkene om Mikael Brænne også, men denne var virkelig god. Terningkast 5.

Død sjel av Birger Baug

Et bestialsk drap i en eksklusiv designerbutikk er starten på noe langt verre, og verken PST, politiet eller E-tjenesten klarer å finne ut av hva som skjer. Aksjonistene og deres sak truer med å ramme hele handelsstanden og legge sentrumsgatene øde. Dette er tredje bok om etterforskeren Halvor Heming og Kristine Holm og deres kolleger.

Her gjorde jeg den feilen å begynne på bok 3. Den er bra, det er ikke det. Men skal du lese Birger Baug anbefaler jeg deg å begynne med Straff, og så lese Paradis tapt før denne. Den er en av de krimbøkene hvor forfatteren til stadighet hinter til noe som har skjedd før. Da er det irriterende å ikke vite hva det er som har skjedd. Ellers er boken riktig så spennende med en krimgåte-type som hvert fall var ny for meg. Terningkast 4.