Tags

, , ,

Fanny Hill; en gledespikes erindringer ble skrevet av John Cleland i 1748 mens han satt i gjeldsfengsel i London. Den regnes som den første engelske pornografiske romanen.

Fra forlaget:

Det handler om sex og kjærlighet for 250 år siden. En gledespikes erindring, populært kalt Fanny Hill, er en humoristisk og livsbejaende skildring av en ung kvinnes seksuelle realisering. I en harselas over samtidens snerpete moralisering beskriver forfatteren hvordan Fanny Hill reiser seg fra et liv i fattigdom, gjennom flere stadier av prostitusjon, til en vellykket tilværelse som hustru og mor. Boken er kort sagt en uslåelig kombinasjon av parodi og erotisk underholdning, med et fantastisk romantisk syn på seksualiteten forførende, velgjørende og frigjørende kraft, både på skjønne, bleke piker og virile unge menn.

Cleland skriver detaljert om de seksuelle opplevelser til en tenåringsjente i London. Hun blir foreldreløs som 15 åring og har ingen utdanning og må finne en måte å overleve på. Hun forlater landsbyen for å reise til London og finner arbeid på Mrs. Brown bordell. Fanny tror hennes nye jobb er en helt vanlig jobb, men samtidig blir hennes nysgjerrighet og sensualitet vekket når den prostituerte hun deler rom med introduserer henne til sex. Mrs. Brown lurer deretter Fanny til å gi «service» til en klient, og jenta blir nesten voldtatt. Hun rømmer fra bordellet og forelsker seg i en mann som heter Charles, som blir sendt til sjøs av faren før han kan gifte seg med Fanny.

Igjen nødlidende og alene, finner Fanny arbeid på et overklasse bordell, der hun opplever et mangfold av seksuelle handlinger og oppdager at sex for penger er ikke så tilfredsstillende som sex for kjærlighet. Fanny blir tatt med fra bordellet av en eldre herremann, som bryr seg om henne. Han instruerer henne i kunst og vitenskap, og da han etter åtte måneder dør etterlater han henne sin formue. Kort tid etter hennes velgjører død, er Fanny gjenforent med Charles, og de to lever lykkelig alle sine dager.

Jeg leste denne på engelsk, og den hadde en del ord jeg måtte slå opp. Men utenom det var det en fin bok. Den skildrer livet til en tenåringsjente på en måte som kunne vært hvert fall delvis realistisk på midten av 1700-tallet. Det er en morsom roman å lese, en kuriositet. Og vel verd å bruke litt tid på.