Tags

, , , , , , ,

Jeg leser endel barnebøker på jobb, alt fra billedbøker til ungdomsbøker. Men jeg skriver oftere om ungdomsbøkene enn jeg skriver om de gode barne- og billedbøkene. Så her har jeg laget en oppsummering av noen av de beste billedbøkene jeg leste i mars 2012.

Marie og de viktige tingene av Tine Mortier

Marie og bestemor er bestevenner. De liker de samme tingene, men en dag skjer det noe med bestemor, og nå kan hun ikke snakke lenger. Marie er den eneste som skjønner hva bestemor sier, og da bestefar dør, skjønner hun at bestemor vil se han en siste gang.

Nydelig illustrert billedbok om vennskap på tvers av generasjoner, og om å skjønne hva som er viktig. Marie og bestemor har et helt spesielt bånd, men en dag får bestemor slag, og Marie er den eneste som forstår hva Bestemor mener. Midt oppe i dette dør bestefar, noe de voksne mener bestemor skal skånes for. Først da Marie hjelper henne med å si farvel til bestefar finner bestemor tilbake til ordene. Historien er rørende, men optimistisk. Selv om tematikken kan være tung og vanskelig, makter både forfatter Mortier og illustratør Vermeire å skildre fra et undrende barneperspektiv.

Mormor i speilet av Endre Enghaug

Når moren drar på kino, må Pelle være hjemme og leke med mormor. Heldigvis får han litt hjelp av mormor i speilet som finner på mye tøys og tull.

Når Mormor skal passe Pelle en lørdag, oppdager han at Mormor som han ser inne i speilet finner på mye rart som mormorer ikke pleier å gjøre! Denne flotte bildeboken handler om fantasi, lekenhet og livsgnist.

Min venn reven og jeg av Jill Moursund

Da Hanna skal i barnehagen, glemmer mamma henne igjen på bussholdeplassen. Hanna blir redd, men får hjelp av reven. Sammen går de for å finne barnehagen.

Mamma og jenta har det travelt. Mamma kaster seg inn på bussen, men jenta står igjen. Hva skal hun gjøre? Da hopper reven ut fra genseren hennes, og sammen går de gjennom byen for å prøve å finne barnehagen. Boken har en fin kombinasjon av realisme og fantasi, den er også morsom, spesielt i dialogene mellom Hanna og reven. Tegningene er laget i collageteknikk og har fine fargekombinasjoner.

Henrik og badesvampen av Inger Marie Kjølstadmyr

Henrik Ibsen vandrer rundt i Kristianias gater i regnvær. Han gleder seg til å komme hjem til kveldsbadet og til å frottere seg med badesvampen. Men plutselig er badesvampen borte.

Den store dikteren Henrik Ibsen bor i en leilighet i Kristiania med tre hushjelper: Gusta, Lina og Frøken Blehr. Fra vinduet sitt ser han opp på slottet der kongen bor. Henrik strever seg gjennom høstregnet, spiser skiver og plasker i badekaret som alle andre. Men helt som alle andre er han ikke – han har jo et badekar, det har ikke kongen engang! «Henrik og badesvampen» er en underfundig og vakker bildebok – og barnas første møte med Ibsen.

Kalle Komet og krympekanonen av Knut Nærum

Kalle er kadett og skal ha eksamen om 2 uker. Hvis han klarer det blir han romhelt og får diplom og strålepistol. Men Stjernepiratene har testet en ny krympekanon og truffet Rom-Roy. Planetpatruljen må prøve å hindre piratene i å overta hele verden.Men Kalle og bittelille Rom-Roy må være igjen på romstasjonen. Kalle må passe på Roy og fangene. Fangene lurer Rom-Roy og snart vet Stjernepiratene at noen er etter dem.

Ulidelig spennende, hvordan vil dette ende? Med sterke bilder fra verdensrommet og skumle pirater og kanoner! Dette er den fjerde boka om Kalle Komet.