Tags

, , , , , ,

Jeannette Walls, forfatteren av Krystallslottet, har skrevet en ny roman om familien sin. Ville hester handler om livet til Walls mormor, Lily Casey Smith.

Lily Casey Smith er en småfrekk heltinne som snakker rett fra levra. På én og samme dag redder hun både liv, temmer ville hester og slår kvegarbeidere i poker. Hun ble født i 1901 i en jordhytte på de buktende, glisne gresslettene i Texas. Som seksåring hjelper hun faren å temme hester. Som femtenåring flytter hun hjemmefra for å være lærer i en by som ligger 800 kilometer unna. Hun rir dit helt alene på hesten sin. Lily takler alt som livet kaster mot henne, flommer og tornadoer, den store depresjonen, den mest hjerteskjærende personlige tragedien, med ufattelig mot og besluttsomhet og et bredt smil.

Jeannette Walls skriver denne gangen om mormoren sin, men med samme vakre og kjærlighetsfylte tone som hun skrev om sine egne foreldre og sin egen oppvekst.

Lilly Casey Smith er en egenrådig, sterk og uavhengig jente fra hun er liten. Hun bidrar aktivt til arbeidet på gården helt frem til hun som femtenåring setter seg på hesten for å bli lærer i en avsidesliggende landsby. Hun takler den motgangen livet gir henne med styrke og klarer å forme et godt liv rundt seg og barna sine. Samtidig kan man i denne boken lese om hva det var som gjorde at Rosemary (Jeannettes mor) ble den «frie sjelen» hun ble. Og en forstår mer om hva som ligger bak Jeanettes foreldres stadige flytting rundt i ørkenen rundt Phoenix.

Walls skriver i etterordet i denne boken at historiene er dem som har blitt fortalt fra generasjon til generasjon, og at hun har bare lagt til litt der hvor opplysningene mangler. Resultatet er en «huset på prærien» historie for voksne. En glimt inn i nybygger liv i Amerika, hvor regn, tørke, tornadoer og ulykker kunne være forskjellen på liv og død, og om familien hadde penger fra en dag til den neste.

Dette er en varm, god og fin historie. En riktig fin bok å slappe av med, samtidig som en lærer mer om hvordan det var å drive gård i Texas og New Mexico. Boken anbefales til alle dem som har lest Krystallslottet, men også til dem som vil oppleve Jeannette Walls varme og gode tone.

Jeg har fått boken fra Pantagruel.