Tags

, , , ,

Liberty er andre bok i en frittstående trilogi av Jakob Ejersbo. Den første boken, Eksil, kom på norsk i 2010. Boken er gitt ut posthumt.

Christian er hvit sønn av danske bistandsarbeidere i Tanzania. Marcus er svart og jobber som tjener hos en svensk familie. Mot alle odds blir de to guttene venner.
Ejersbo skildrer Christians og Marcus’ liv, ofte gjennom intense og voldsomme opplevelser som den afrikanske virkeligheten utsetter dem for – en verden fylt av motsetninger og konflikter i alle generasjoner og miljøer. Alle er sin egen lykkes smed, og sex og sykdom, dop, alkohol og døde spiller en dominerende rolle i tilværelsen.

Christian flytter fra Danmark til Tanzania, hvor faren jobber for Tanzania Planting Corporating, da han er 13 år. Etter noen måneder kommer moren hans etter med en nyfødt datter. I det nye landet må Christian stort sett klare seg selv, faren jobber og moren drukner i sorg da lillesøsteren dør i en bilulykke. Han begynner snart å røyke og drikke sammen med barn av andre bistandsarbeidere. Flere av barna som er i Afrika sammen med sine foreldre har det på samme måte. Barna går for lut og kaldt vann mens foreldrene drikker, er utro og overlater barna til deres afrikanske tjenere eller til hverandres selskap.

Flere av ekteskapene blant de skandinaviske bistandsarbeiderne går i stykker. Og barna opplever at de ikke har noen voksne å stole på. Samtidig er alt arbeid i Tanzania gjennomsyret av korrupsjon og barna opplever å måtte betale for seg, så snart de beveger seg ut i byen eller bare vekk fra den lille skandinaviske «kolonien». Ettersom Christian vokser opp føler han seg mer og mer svart, men siden han er hvit blir han behandlet som en omvandrende pengepung og som middel til å heve de svartes levestandard.

Den andre hovedpersonen i boken, Marcus, er noen år eldre enn Christian. Han er barnepike, hushjelp og tjenestegutt hos en svensk familie. Han drømmer om det samme som Christian, bare med motsatt fortegn. Marcus sin drøm er å få flytte til Sverige og få en utdannelse. Istedenfor opplever han å bli utnyttet av den hvite familien han bor hos. Også en av den hvite fruens venninner utnytter han, men da som sengekamerat, (han våger ikke si nei), noe som fører til et barn. Helt plutselig opplever Marcus å få beskjed om at de ikke har behov for han lenger og han blir kastet ut fra familiens hus og til ingenting.

Christian og Marcus er venner og tilbringer tid sammen. De lytter til musikk, røyker hasj og legger planer for hvordan de skal klare seg og tjene penger. Men fordi de er så ulike, og har så forskjellige mål holder ikke vennskapet. Den hvite vil være svart og den svarte hvit, og ettersom de blir eldre, vokser motsetningene mellom dem.

Liberty er andre bok i Ejersbos trilogi om Afrika. Det er en stor, komplisert og sterk roman som skildrer rotløshet, identitetsproblemer, brutalitet, selvdestruksjon, kynisme og ren og skjær overlevelsevilje i et varmt, korrupt og rasistisk samfunn. Den inneholder en kraftig samfunnskritikk samtidig som den skildrer et ønske om å hjelpe Afrika. Den er en barsk, tøff og dønn ærlig roman om to unge menn på vei inn i voksenlivet.

Jeg likte deler av denne romanen, og ikke andre deler. Men når jeg tenker på det er delene jeg ikke likte kanskje beskrivelser av et samfunn jeg ikke kjenner eller som jeg ikke ønsker å bli kjent med. Grunnen til det er at det blir så vanskelig å ta innover seg brutaliteten i sult, sykdom, fattigdom og nød. Jeg anbefaler likevel denne boken, fordi jeg mener det er en viktig bok, og en viktig skildring av det som ligger bak ønsket om å flykte til vesten. En røff, men fin lærdom om en annen kultur og om vår utnyttelse av denne kulturen.

Boken har jeg fått av Aschehoug.