Tags

, , , , , ,

Eirik Husby Sæther er kriminaletterforsker ved Oslo politikammer. I følge et intervju jeg har lest med han, ønsket han å skrive en krimbok hvor det som skjedde hos politiet lå nærmere slik virkeligheten er. Og «politidelen» av Lobotomisten er virkelig anderledes enn i mange andre krimbøker jeg har lest.

Om hånden lokker deg til synd, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå vanfør inn til livet enn å ha begge hender og komme til helvete. MARK 09,43 Den unge, hjernevaskede pastorsønnen Johannes har blitt besatt av tanken på å kurere syndige mennesker, slik at de ikke kommer til Helvete. Han er psykologistudent, og i en lærebok fra 1800-tallet oppdager han at seksuell appetitt på den tiden ble diagnostisert som galskap. Den anbefalte kuren var å påføre pasientene smerte og fryktfølelse, og i verste fall: å lobotomere dem.

Johannes starter sitt grufulle prosjekt og kidnapper en ung kvinne. Politibetjent Daniel Vinge ved Savnet-gruppa i Oslo etterforsker forsvinningssaken. Vinge har få spor å gå etter, og begynner å diskutere etterforskningen med kameraten Tom Stohl, en forhenværende fallskjermjeger i Hærens Jegerkommando. Tom skriver masteroppgave i Kriminologi og har valgt temaet «Ondskap». Tom blir mer og mer involvert i saken, også i sitt privatliv.

Dette er en utrolig spennende bok, men også en anderledes krimroman. Sæther bruker mye tid på å fortelle om tanker, følelser og tidligere opplevelser hos hovedpersonene. Noe som gir dem dybde, og gjør at vi forstår handlingsmønsteret deres bedre. Men det er nytt for meg at slike ting blir lagt så vekt på innen for krimsjangeren.

Sæther har også skapt en hovedperson som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på en. Han bruker psykologibøker fra 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet til å grave frem torturmetoder som virkelig ble brukt på mennesker på den tiden. Bare det grøsset fra fortiden er med på å gjøre denne boken virkelig på en tøff måte.

Dette er en bok jeg virkelig anbefaler til dem som liker spennende krim og til dem som liker en god grøsseropplevelse. Jeg har fått denne boken fra Juritzen forlag i bytte mot en ærlig anmeldelse.