Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

En trend på Twitter er #20peoplethatilove. Det ga meg ideen om å skrive om 20 forfattere som jeg leser alt jeg kan komme over av. Forfatterne blir presentert i helt vilkårlig rekkefølge, men jeg skal prøve å bare velge ut forfattere som jeg virkelig elsker bøkene til.

douglas-noel-adamsDouglas Noël Adams (født 11. mars 1952, død 11. mai 2001) var en innflytelsesrik engelsk science fiction-forfatter, mest kjent for sitt arbeid med Doctor Who, Haikerens guide til galaksen og romanene om den holistiske detektiven Dirk Gently. Samtlige bøker er gjennomsyret av ordspill, talentfull lek med språket og en til tider obskur humor. Tilsammen skrev han 12 bøker og på grunn av den ene feires håndkledagen til minne om Adams hver 25. mai. Douglas Adams var en teknologisk entusiast, og skrev om fenomener som e-post og Usenet før de ble allment kjent. Siste delen av livet var han en ettertraktet foreleser om temaer som teknologi og miljø.

Naomi Novik ble født i New York i 1973, som første-generasjons amerikaner. Hun vokste opp med naomi-novikpolske eventyr, Baba Yaga, og Tolkien. Hun studerte engelsk litteratur ved Brown University og gjorde arbeid i Computer Science ved Columbia University før hun bidro til utformingen og utviklingen av dataspillet Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide. Hennes første roman, Hans Majestets Drage, ble utgitt i 2006. Temeraire-serien er en bokserie som per nå består av seks bøker. Totalt er det planlagt ni bøker.Serien omhandler en alternativ verden under Napoleons krigene der drager er en naturlig del av verdensbildet. Hovedpersonene er dragen Temeraire og hans kaptein William Laurence. De slåss for England i den luftbårne styrken.

John Ronald Reuel Tolkien (født 3. januar 1892, død 2. september 1973), var en engelsk forfatter og akademiker. Han var professor i angelsaksisk ved Universitetet i Oxford fra 1925 til 1945, og fra 1945 til 1959 i engelsk språk og litteratur. I senere tid har han blitt kjent for sine litterære kvaliteter. Han var en språkkunstner og skrev både fiksjon og lyrikk gjennom hele sin voksne levetid. Best er han kjent for verket Ringenes herre og boken Hobbiten. Disse bøkene utspiller seg i Tolkiens eget univers, Midgard. Det er denne verdenen og skapelsen av den som gjorde ham kjent som skaperen av den moderne, fantastiske litteraturen.

Terence David John Pratchett (født 28. april 1948) er en engelsk forfatter av fantastisk litteratur, mest terence-david-john-pratchettkjent for sin bokserie Skiveverdenen. I en periode ga han ut to romaner i året og den gang ble det estimert at 1% av all skjønnlitteratur solgt i Storbritannia var skrevet av Pratchett. Serien om Skiveverdenen, et humoristisk fantasyverk som parodierer alt mellom himmel og jord, består av over 30 bøker. Emner som har blitt parodiert i serien inkluderer science fiction- og fantasyfigurer, filmer av Ingmar Bergman, Australia, filmproduksjon, aviser, rock, religion, filosofi, egyptisk historie, fagforeninger, monarki og så videre.

clive-staples-lewisClive Staples Lewis (født 29. november 1898, død 22. november 1963), mer kjent som C.S. Lewis, var en britisk forfatter og litteraturviter. Han er kjent for sin kristne essaystikk og for flere skjønnlitterære verk, spesielt Legenden om Narnia. Han underviste som ansatt ved Magdalen College i Oxford i nærmere tretti år og ble senere den første professoren innen middelalder- og renessanselitteratur ved Cambridge-universitetet og ansatt ved Magdalene College i Cambridge. Med dette utgangspunktet hevdet han at det ikke fantes noe som kunne kalles engelsk renessanse. Det meste av hans akademiske arbeid fokuserte på senmiddelalderen, og især dens bruk av allegori.

Terry Brooks (født 8. januar 1944) er en amerikansk fantasyforfatter. Brooks er nok mest kjent for sine terry-brooksbøker i Shannara-serien, første boken Shannaras sverd kom ut i 1977. Mens han praktiserte som advokat skrev han Shannaras alvestener, den etterlengtede oppfølgeren til Shannaras sverd. Shannaras seidmann, publisert i 1985, fullførte den bemerkelsesverdige trilogien. Etter publisering av sine tre første Shannara romaner, avslutter Terry sin advokatpraksis for å bli heltids forfatterskap. Han skrev Magic Kingdom for Sale—Sold!, som ble en bestselgende ny serie for ham. Etter å ha flyttet til Seattle, skrev han serien Shannaras ætlinger, en serie på fire bøker som brakte ham tilbake til hjertet av det som hadde gitt ham en slik suksess.

Charles DickensCharles John Huffam Dickens (født 7. februar 1812, død 9. juni 1870) var en engelske forfatter fra viktoriansk tid, kjent for romaner som Oliver Twist, Store forventninger, En julefortelling og David Copperfield. Han regnes ofte som en av de mest kjente engelske forfattere, han var anerkjent for sine gripende fortellinger og minneverdige skikkelser, og han ble populær over hele verden i sin levetid. Dickens skrev de fleste av sine bøker som føljetonger i 32-siders hefteform; dette var et format og en distribusjonsform for romaner som han medvirket til å utvikle og alminneliggjøre. Dickens ga ut tilsammen 19 bøker og flere av dem har vært grunnlag for svært mange filmer og tv-serier.

Kerstin Gier, f. 1966, begynte å skrive i 1995, som mer eller mindre arbeidsløsKerstin Gierdiplompedagog. Med kolossal suksess. Allerede hennes debut, Männer und andere Katastrophen, ble filmet med Heike Makatsch i hovedrollen. Siden har romanene hennes, som In Wahrheit wird viel mehr gelogen og Gegensätze ziehen sich aus, regelmessig fått en plass på bestselgerlistene. Rubinrød, første bind av serien med opplevelsene til Gwendolyn og Gideon havnet umiddelbart på bestselgerlisten i Der Spiegel. Kerstin Gier er Delia-prisvinneren og bor sammen med mann, sønn og katt i en landsby i nærheten av Bergisch Gladbach.

neil-richard-gaimanNeil Richard Gaiman (født 10. november 1960) er forfatter av flere verker innen science fiction og fantastisk litteratur, inkludert mange tegneserier. Hans første bok var, en biografi om bandet Duran Duran. Sent i 80-årene skrev han Don’t Panic: The Official Hitchhikers Guide to the Galaxy Companion. Denne boken skulle senere lede til et samarbeid med Terry Pratchett på romanen Good Omens, som handler om en kommende apokalypse. Gaiman skriver også sangtekster, dikt og romaner. Han har skrevet tv-serien Neverwhere for BBC, som han senere skrev om til romanform. Manus til filmen MirrorMask ble til i samarbeid med Dave McKean. Gaiman har også skrevet manuskriptet til Robert Zemeckis film Beowulf. Gaimans bok Coraline er blitt filmatisert av Henry Selick. Det er også blitt laget film basert på den illustrerte kortromanen Stardust.

Jo Nesbø (født 29. mars 1960) er norsk musiker og forfatter. Han er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges jo-nesboHandelshøyskole og har arbeidet både som aksjemegler og journalist, i tillegg til å være vokalist og låtskriver i popgruppa Di Derre. Inspirasjonen til sin første bok; Flaggermusmannen fikk han etter å ha reist alene rundt i Australia. Manuset ble sendt til Aschehoug under pseudonym. Forlaget valgte å utgi boka, og høsten 1997 var den i handelen. Nesbøs sjuende roman Snømannen solgte i 2007 160 000 eksemplarer allerede første uke etter utgivelsen. Boka var den til da raskest selgende norske roman noensinne. Han har også skrevet en barnebokserie om Doktor Proktor, den første boka i denne serien kom i 2007 med tittelen Doktor Proktors prompepulver.

Stephen KingStephen Edwin King (født 21. september, 1947) er en amerikansk forfatter, best kjent for sine enormt populære grøsser-romaner. King debuterte med romanen Carrie i 1974. Den ble en populær film og banet vei for verdenssuksessen Ondskapens hotell (The Shining), som var Kings tredje roman og som ble filmatisert av Stanley Kubrick. Litteraturkjennere mener at Kings suksess dels skyldes hans muntlige og humoristiske språk, dels hans skikkelsesskapende evner. Kings romaner handler om alt fra vampyrer, monstre og gjenferd til utenomjordiske vesener og «vanlige» mennesker som blir gale. På grunn av sin produktivitet (han kan skrive opptil flere romaner i året) utga han en rekke bøker under pseudonymet Richard Bachman. Da det ble avslørt av King og Bachman var samme forfatter, eksploderte salget også av Bachman-bøkene.

Herbjørg Wassmo er født i 1942. Hun debuterte i 1976 med diktsamlingen Vingeslag, men har først og fremst markert seg som herbjorg-wassmoromanforfatter. I 1981 slo hun gjennom med romanen Huset med den blinde glassveranda, første bind i trilogien om Tora. For den siste romanen i trilogien, Hudløs himmel, ble hun også tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1987. De tre bøkene om Dina er Wassmos andre hovedverk. Med Det sjuende møte forlot Herbjørg Wassmo for en stund det historiske, og gikk inn i samtiden. Dette er muligens tydeligst i hennes forrige roman Et glass melk takk, som grep fatt i den store og vanskelige trafficking-problematikken. Med Hundre år er Wassmo tilbake i det historiske, i en roman som tar utgangspunkt i livet til hennes egen oldemor, mormor og mor. Herbjørg Wassmo har også skrevet noveller og skuespill. Hennes bøker er oversatt til 24 språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, russisk, japansk, hebraisk.

cecelia-ahernCecelia Ahern (født 30. september 1981) er en irsk forfatter. Hun bor fremdeles i Dublin. Cecelia er datter av tidligere statsminister i Irland, Bertie Ahern. Hun hadde også en kort karriere som sanger, da hun prøvde seg som deltaker i den irske finalen for Eurovision Song Contest i 2000. Cecelia har utdannelse som journalist, men valgte i stedet å satse på en karriere som forfatter. Debutromanen hennes, PS׃ Jeg elsker deg!, kom ut i 2004 og ble en kjempesuksess i flere land. Boken er oversatt til flere språk, deriblant norsk. Denne boken gikk til topps i Irland, Storbritannia, Tyskland og Nederland. I mars 2008 kom filmen P.S. I Love You, som er basert på Cecelias første roman med samme navn.

Raymond Thornton Chandler (født 23. juli 1888, død 26. mars 1959) var en amerikansk forfatter. Han raymond-thornton-chandlerutdannet seg innen klassiske språk i Storbritannia. Han arbeidet som oljedirektør i USA inntil han ble sparket for alkoholbruk og forsømmelighet i 1932. Han har skrevet en rekke dikt, noveller og essays, men er først og fremst kjent for sine kriminalromaner om privatdetektiven Philip Marlowe. Romanene i denne serien betraktes som klassikere innen krimsjangeren. De fleste av romanene er basert på noveller som tidligere var publisert i «pulp magazines». Chandler motsatte seg at disse åtte «kannibaliserte» novellene (hans eget uttrykk) ble nyutgitt i bokform. De ble imidlertid utgitt samlet i Killer in the Rain (1964). Chandlers øvrige 15 noveller utkom i forskjellige samlinger allerede i forfatterens levetid.

robert-jordanJames Oliver Rigney, Jr., bedre kjent under pseudonymet Robert Jordan (født 17. oktober 194, død 16. september 2007) var best kjent som forfatter av bestselgerserien Tidshjulet (engelsk: The Wheel of Time), som er en fantasyserie. Jordan hadde grunnfag i fysikk fra The Citadel, militærhøyskolen i Sør-Carolina. Han avtjente to turer til Vietnam med U.S. Army. Der gjorde han seg fortjent til flere medaljer og utmerkelser, blant annet to vietnamesiske tapperhetsmedaljer. Han har skrevet siden 1977. Den 26. mars 2006 kom Robert Jordan med er erklæring der han sa at han at han hadde fått diagnosen amyloidosis. Han gikk bort av sykdommen 16. september 2007.

David Eddings (født 7. juli 1931, død 2. juni 2009) var en amerikansk forfatter som har skrevet mangedavid-eddings bestselgende bokserier innen fantastisk litteratur. Hans kone, Leigh Eddings, har hjulpet ham med flere av hans senere bøker. Eddings ble født i Spokane i delstaten Washington. Før han ble forfatter jobbet han som offiser i den amerikanske hæren og deretter hos flyprodusenten Boeing. Eddings begynte med å skrive alminnelig skjønnlitteratur som han hadde moderat suksess med. Han endret deretter sjanger til fantasy og oppnådde en langt større anerkjennelse og kommersiell suksess. Mange av de nyere bokseriene han har skrevet etter The Malloreon har mottatt negativ kritikk fra lesere. I et nytt intervju med har han sagt «Jeg tar ikke ordre fra lesere».

ruben-eliassenRuben Eliassen (født 26. november 1968) er en norsk forfatter og illustratør med erfaring fra musikk- og reklamebransjen. Han er særlig kjent for bøkene i Phenomena-serien, som er en serie fantasyromaner for barn og ungdom. Eliassen sluttet på skolen i 8. klasse, etter eget utsagn «av overbevisningsgrunner», sterkt preget av Pink Floyds The Wall og Jens Bjørneboes Jonas. Som 15 åring begynte han i et reklamebyrå i Trondheim. Samtidig tegnet han freelance for Konk, Semic og andre. Han gikk gradene og ble Art Director i en alder av 18 år og bestemte seg for å flytte til Oslo. Det livnærte han seg som freelance illustratør. For sin første bok, Phenomena: Profetiens utvalgte, vant Eliassen Arks barnebokpris og Kirke- og Kulturdepartementets debutantpris. Bøkene har deretter ligget fast på bestselgerlisten over skjønnlitteratur og er også blant de femten best solgte barn- og ungdomsbøker i Norge siden 2003.

Elizabeth Moon (født 7. mars 1945) er en amerikansk forfatter av science-fiction og fantastisk litteratur. Hun ble født Susan elizabeth-moonElizabeth Norris og vokste opp i McAllen i Texas. Hun lever nå i Florence i samme delstat. Hun giftet seg med Richard Sloan Moon i 1969, og de har en sønn, Micheal, født i 1983. Hun tok en bachelorgrad i historie ved Rice University og tjenestegjorde så i US Marine Corps. Senere studerte hun også biologi. Hun har også erfaring som ambulansearbeider. Elizabeth Moon begynte å skrive når hun var liten og prøvde seg på sin første bok, om hennes hund, i en alder av seks år. Hun begynte å skrive science-fiction i tenårene. Hennes første roman var The Sheepfarmer’s Daughter. De fleste av science fiction-bøkene hennes inneholder militære temaer, selv om biologi, politikk og personlige forhold også er delaktige i stor grad.

Alan MooreAlan Moore (født 18. november 1953) er en britisk tegneserieforfatter. Han er mest kjent for tegneserieromanene Watchmen (1986-87, med Dave Gibbons), V for vendetta (med David Lloyd) og From Hell (med Eddie Campbell). I tillegg har han skrevet en lang rekke andre serier, bl. a. Tom Strong (med Chris Sprouse), The League of Extraordinary Gentlemen (med Kevin O’Neill), Promethea (med J. H. Williams III), Swamp Thing (med Steve Bissette), Marvelman/Miracleman og Lost Girls (med Melinda Gebbie) Han har også skrevet en roman, Voice of the Fire.

Joanne «Jo» Rowling (født 31. juli 1965, ), bedre kjent under pseudonymet J. K. Rowling, er en britisk joanne-jo-rowlingforfatter og skaperen av fantasyserien Harry Potter, som hun fikk ideen til under en togreise fra Manchester til London i 1990. Potter-bøkene har oppnådd stor popularitet og har solgt i mer enn 400 millioner kopier verden over.Bøkene har vunnet flere priser og danner dessuten grunnlag for en populær filmserie. Som følge av suksessen til Potter-bøkene gikk Rowling, i løpet av en periode på fem år, fra en tilværelse som trygdet til multimillionær. Forbes rangerte Rowling som den 48. mest innflytelsesrike kjendisen i 2007,  og samme år kom hun på delt annenplass i Times′ åring av årets person. I begrunnelsen ble den sosiale, moralske og politiske inspirasjon hun har gitt sine tilhengere, fremhevet. Rowling er en fremstående filantropist, og hun støtter veldedige organisasjoner som Comic Relief, One Parent Families, Multiple Sclerosis Society of Great Britain og Children’s High Level Group. J. K. Rowling er utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen.

Lagre

Lagre

Lagre