Tags

, , , , , , , , , , , ,

Bloggen the Broke and the Bookish har hver uke en topp 10 utfordring. Denne uken lot de emnet være fritt og da valgte jeg å skrive om mine topp 10 favorittforfattere. Siden jeg er så glad i dikt lot jeg også et par poeter smyge seg med på listen. Forfatterne er forresten listet opp i vilkårlig rekkefølge.

1) Charles Dickens (1812 -1870) Dickens regnes ofte som en av de mest kjente engelske forfattere, han var anerkjent for sine gripende fortellinger og minneverdige skikkelser, og han ble populær over hele verden i sin levetid. Dickens skrev de fleste av sine bøker som føljetonger i 32-siders hefteform; dette var et format og en distribusjonsform for romaner som han medvirket til å utvikle og alminneliggjøre.

2) J.R.R. Tolkien (1892 – 1973) Tolkien var en engelsk forfatter og akademiker av tysk avstamning. Han var en språkkunstner og skrev både fiksjon og lyrikk gjennom hele sin voksne levetid. Hovedsakelig ble han kjent for Ringenes herre og den tidligere boken Hobbiten. Begge disse bøkene utspiller seg i Tolkiens eget litterære univers, Midgard; en projeksjon av nord-vest-Europa i en fiktiv forhistorisk tid. Det er denne verdenen og skapelsen av den som gjorde ham kjent som skaperen av den moderne, fantastiske litteraturen. Men han var først og fremst akademiker og ikke forfatter.

3) C.S. Lewis (1898 – 1963) Lewis var en britisk forfatter og litteraturviter. Han er kjent for sin kristne essaystikk og for flere skjønnlitterære verk, spesielt The Chronicles of Narnia. I tillegg til hans akademiske karriere skrev Lewis også en rekke bøker om kristen tro. Mest kjent er Se det i øynene. Lewis ble igjen en troende kristen i voksen alder, og er opptatt av å presentere en fornuftig fremstilling av sannheten i kristendommen. Mere Christianity, The Problem of Pain og Miracles var alle opptatt i mer eller mindre grad i å imøtegå populære innvendinger mot kristendommen

4) Douglas Adams (1952 – 2001) Adams var en innflytelsesrik engelsk science fiction-forfatter, mest kjent for sitt arbeid med Doctor Who, Haikerens guide til galaksen og romanene om den holistiske detektiven Dirk Gently. Samtlige bøker er gjennomsyret av ordspill, talentfull lek med språket og en til tider obskur humor. Adams har også produsert en rekke teksteventyrspill. Han var også en miljøvernaktivist og skrev bok og lagte radioprogrammer om truede dyrearter.

5) Neil Gaiman (1960 – ) Gaiman er forfatter av flere verker innen science fiction og fantastisk litteratur. Han er opprinnelig fra England, men bor for tiden nær Minneapolis i USA.  På 80-tallet utviklet han et vennskap til den berømte tegneserieskaperen Alan Moore. Dette ga igjen liv til Gaimans ungdomskjærlighet for tegneserier og han begynte å skape sine egne. Serien The Sandman er blitt uhyre populær. Gaiman skriver også sangtekster, dikt og romaner. Han har også skrevet tv-serien Neverwhere for BBC (som han senere skrev om til romanform).

Stephen King6) Stephen King (1947 – ) King er en amerikansk forfatter, best kjent for sine enormt populære grøsser-romaner. Han debuterte med romanen Carrie i 1974 – en grøsser som kom i kjølvannet av massekulturelle fenomener som Rosemarys baby og Eksorsisten, to bøker (og filmer) som begge tok for seg satanisme. Litteraturkjennere mener at Kings suksess dels skyldes hans muntlige og humoristiske språk, dels hans «skikkelsesskapende» evner. Kings romaner handler om alt fra vampyrer, monstre og gjenferd til utenomjordiske vesener og «vanlige» mennesker som blir gale.

7) Edgar Allan Poe (1809 – 1849) var en amerikansk poet, forfatter, litteraturkritiker og redaktør. Han er mest kjent for sine gotiske skrekkfortellinger (blant annet Huset Ushers fall), stemningsfulle dikt (blant annet «Ravnen») og for Mordene i Rue Morgue, en av verdens første krimfortellinger. Han levde et myteomspunnet liv, han ble utvist fra West Point, var opiumslave, alkoholiker og en fattig outsider med en rekke personlige nedturer. Den ene siden av ham var nevrotisk opptatt av skrekk, død og utslettelse, mens den andre av logikk, resonnement, skarpsindighet og universets mysterier. Han døde fattig og forlatt i en alder av bare 40 år. Poe har vært viktig for utviklingen av moderne horror, detektivfortellingen og science fiction.

8) Elizabeth Barrett Browning (1806 – 1861) Browning var en engelsk poet. Hun var interessert av litteratur, hadde lest Shakespeares samlede verk, og de greske og italienske klassikerne. Hun var i prinsippet helt autodidakt, lærde seg latin, gresk og til og med så meget hebraisk att hun kunne lese Gamle testamentet på originalspråket. Med årene ble hun fascinert av Rousseau, Voltaire og Mary Shelley og deres kamp for menneskerettigheter. Hun var også meget interessert i metafysikk. Som nittenåring utga hun en diktsamling og i 1844 kom hennes Poems ut.

9) Robert Jordan (1948 – 2007) Jordan heter egentlig James Oliver Rigney, Jr. Han var best kjent som forfatter av bestselgerserien Tidshjulet som er en fantasyserie. Robert Jordan uttalte flere ganger at han planla en ny fantasyserie satt til en annen verden. Han har sagt at den ville bli en Shogun-aktig serie som handler om en mann i tredveårene som forliser på en ukjent verden med en ukjent kultur. Den 26. mars 2006 kom imidlertid Robert Jordan med er erklæring der han sa at han at han hadde fått diagnosen amyloidosis. Han gikk bort av sykdommen 16. september 2007.

10) Jo Nesbø (1960 – ) Nesbø er en norsk musiker og forfatter oppvokst i Molde. Han er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og har arbeidet både som aksjemegler og journalist, i tillegg til å være vokalist og låtskriver i popgruppa Di Derre. Inspirasjonen til Flaggermusmannen fikk han etter å ha reist alene rundt i Australia. Boken kom i handelen høsten 1997. Den ble en suksess, og ble blant annet tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman, og også Glassnøkkelen for beste skandinaviske kriminalroman. Tilsammen har det blitt 10 bøker om anti-helten Harry Hole.