Tags

, , , , , ,

Jeg leser endel barne- og ungdomsbøker i løpet av et år, men jeg skriver om svært få av dem. Her har jeg plukket ut noen av de billedbøkene jeg synes var aller best.

Draumar av Gyrid Axe Øvsteng

Denne biletboka tek oss med inn på soverommet til eit syskenpar som nett har lagt seg. I overkøya ligg ein storebror og i underkøya ligg ei veslesyster som ikkje får sove. Ho er redd for draumane. Då er det godt å ha ein storebror.

– Draumar treng ikkje vera vonde, seier storebror. – Dei kan vera gode.
– Er dine gode? spør nede.
– Gode og betre enn det, svarar oppe.

Etter denne trøstende kommentaren begynner storebror å fortelle. Han dikter i vei om kjekke ting de to søsknene skal gjøre i lag, og historien er full av fantasi og tankesprang, slik fortellingene til barn ofte er. Ved hjelp av fantasien forlater både leseren og søsknene soverommet, og fortellingen til storebroren blir hovedfortellingen i boken. Boken har artige illustrasjoner og et variert og til tider poetisk språk. I bildene er det detaljer som er morsomme både for barn og voksne, og språket forsterker de ulike stemningene i historien.

Mamma Mø leser av Jujja Wieslander

Mamma Mø er ei uvanlig ku, og nå har hun til og med vært på biblioteket og lånt seg bøker. Kråka blir veldig forskrekket når han skjønner at Mamma Mø kan lese, og så bestemmer han seg for å skrive ei bok selv.

Jujja Wieslander og Sven Nyqvist er tilbake med ny bok om kjent og kjær figur!Mamma Mø er litt av en ku! Mens alle de andre kuene står hjemme på låven, er hun på biblioteket. Kuer kan ikke lese bøker! påstår Kråka. Men han vet jo ikke så mye om kuer. Han vet ikke engang at de har fire mager! Eller hvordan kan de lage hvit melk når gresset er grønt.

Familien Rotle besøker mormor av Lene Ask

Mormor har flyttet på gamlehjem og familien Rotle drar på besøk. Men når de kommer fram er mormor forsvunnet.

Dette er tredje og siste bok om Familien Rotle!Rakel og Roald og mamma og pappa og mormor Rotle er kjent for å være en rotete familie. Men hvordan skal det går når mormor flytter på gamlehjem og resten av familien skal komme på besøk? Klarer de i det hele tatt å finne mormor? Og finner mormor seg selv? Nok et mysterium som må løses av Roald og Rakel. Stilig bildebok om det kaotiske livet i en småbarnsfamilie, skrevet og illustrert av Sproing-prisvinner Lene Ask.

Jo og Jenny i svømmehallen av Lene Ask

Tvillingene Jo og Jenny er i svømmehallen med mamma. Da Jo ikke vil være i damegarderoben sammen med Jenny og mamma, får Jenny en idé.

Første bok i ny, sjarmerende småbarnserie. Jo og Jenny er tvillinger og helt like? Nesten! I dag skal de i svømmehallen. Mamma og Jenny går inn i damegarderoben og det må Jo også, selv om han synes det er skikkelig flaut. Men Jenny har en plan. Dette er første bok i ny, sjarmerende serie fra Lene Ask om gjenkjennelig småbarnsliv anno 2011.

Frans av Assisi av Ivar Skippervold

Frans gikk ikke i sin fars fortspor, han ble ingen rik handelsmann. I stedet valgte han å leve et liv i fattigdom. Han brukte livet sitt til å hjelpe fattige og syke og til å lovprise Gud for hans store skaperverk. Frans var alles venn, fuglene og rovdyrene, solen er hans bror og månen hans søster.

Forfatteren har tidligere formidlet bibelfortellinger og helgenfortellinger for barn gjennom bøker og musikaler, og her får vi høre om rikmannssønnen og ridderspiren som ble fattigmunk og dyrevenn. Frans bygger kirke, besøker paven, tar seg av de spedalske, hilser på sultanen av Egypt og setter opp den første julekrybben. Frans livsfilosofi illustreres gjennom historiene om ham. Også noe legendestoff er tatt med, men boken er i første rekke kortversjon av høydepunktene i Frans’ liv. Teksten er enkel og beskrivende. Sangtekster fra cd-en er flettet inn her og der. Bakerst står fransiskanernes fredsbønn (den såkalte Frans av Assisis bønn) og en liste med viktige årstall.

Pinky blir en av kaptein Sabeltanns menn av Terje Formoe

Pinkys høyeste ønske er å få bli med Kaptein Sabeltann på tokt med Den Sorte Dame. Han har spurt Langemann flere ganger, men Langemann sier han er for liten. Men en dag gjør Pinky noe som Kaptein Sabeltann setter veldig stor pris på. Kanskje Pinky endelig blir en ordentlig sjørøver likevel?

I bildeboken Pinky blir en av Kaptein Sabeltanns menn tar Terje Formoe oss med til Kaptein Sabeltanns rike Det usynlige land, til sjørøverskuta Den Sorte Dame, og ikke minst til Kaptein Sabeltanns skumle borg. Boken handler om hvordan guttungen ved navn Pinky blir en ordentlig sjørøver, og får lov til å være med Kaptein Sabeltann ut på tokt.Om bord på Den Sorte Dame er Pinky nettopp ferdig med å skure dørken. Mens han vrir kluten, kaster han et blikk mot borgen høyt der oppe. Det lyser fra et av tårnrommene. Sjørøverne i landsbyen har fortalt ham at der sitter Kaptein Sabeltann i lyset fra fakler og planlegger sitt neste tokt. Pinkys høyeste ønske er å få bli med Kaptein Sabeltann på tokt med Den Sorte Dame. Han har spurt Langemann flere ganger, men Langemann bare ler av ham og sier: Du er for liten! Men en dag gjør Pinky noe som Kaptein Sabeltann setter veldig, veldig stor pris på. Kanskje Pinky endelig får lov til å bli en ordentlig sjørøver?

Kaptein Sabeltann og Pinky på tokt med Den Sorte Dame av Terje Formoe

Om bord på Den Sorte Dame oppdager Pinky at sjørøverlivet ikke er helt som han hadde drømt om. Det er slett ikke enkelt å bli sjørøver. Som minstemann blir han oversett og ledd av. Og oppgavene han blir tildelt er av aller kjedeligste slaget. Men han er tålmodig. Og en dag gjør han noe som imponerer Kaptein Sabeltann, selveste kongen på havet.

En spennende fortelling om Pinky, en av kaptein Sabeltanns menn, om skuffelse og nederlag som ender med jublende seier. Fjorårets salgssuksess Pinky blir en av Kaptein Sabeltanns menn sluttet med at Pinky gjorde seg fortjent til å bli verdens yngste sjørøver. I årets bildebok får Pinky være med på sin aller første sjørøvertokt. Om bord på den fryktete skuta, Den Sorte Dame, oppdager Pinky at sjørøverlivet ikke er helt som han hadde forestilt seg. Som minstemann blir han oversett og ledd av. Og oppgavene han blir tildelt, er de aller kjedeligste og slett ikke en ekte sjørøver verdig. Men han er tålmodig og gir ikke opp. Og en dag gjør han noe som imponerer Kaptein Sabeltann, selveste kongen på havet.

Kaptein Sabeltann; pekebok av Terje Formoe

Kaptein Sabeltann og hans menn jakter på gull. Pinky er med for å hjelpe dem med å lete etter skatten. Gullet er vanskelig å finne men med Pinkys hjelp blir den enklere å få tak i.

Bli med Kaptein Sabeltann og hans menn på sjørøvertokt. En fargerik let og finn-bok for de minste, der de kan dikte sine egne sjørøverhistorier.