Tags

, , , , ,

En av mine favoritter innen fantasy er serien Sagaen om Belgarion. Jeg har nettopp lest den på nytt, og den var like bra andre gangen! Jeg leste den for første gang i 2009 og ble helt oppslukt av bøkene, og selv om jeg visste hva som ville skje denne gangen var leseopplevelsen like god.

Sagaen om Belgarion består av fem bøker:

Profetiens utvalgte
I denne boken møter vi Garion, som er tildelt hovedrollen i et eldgammelt spill han ikke kjenner. Han må kjempe mot den onde guden Torak, som har stjålet den magiske steinen Aldurs Globe, og dermed tvinger guder og mennesker til kamp mot hverandre. Denne steinen må Garion og hans hjelpere Belgarath og Polgara, som egentlig er hans bestefar og tante, finne for å beskytte seg mot Torak.

Slangefolkets dronning
Den store trollmannen Belgarath og datteren Polgara er på sporet av Aldurs Globe og må prøve å få den tilbake før den onde Torak setter verden i fare. Sammen med dem reiser den unge Garion, og lite vet man om hva som er hans rolle i dette spillet som ble satt i gang lenge før han ble født. Ferden tar dem denne gangen til Nyissa, den onde slangedronningen og et helt folkeslag som bruker gift for å forlyste seg.

Magikerens spill
Ce’Nedra, prinsesse av Tolnedra, har falt for bondegutten Garion, som er helt upassende for en av hennes rang. Nå er Garion, Polgara og Belgarath midt i ondskapens senter for å ta tilbake en magisk sten. Han er i livsfare og hun får kanskje aldri se ham igjen. Men å innrømme hva hun føler til Garion, er helt utenkelig for den bortskjemte, og unge, prinsessen.


Rivas dronning
Nå gjenstår bare flukten gjennom den golde ørkenen og over fjellene, for de må komme seg over Vindhavet og være fremme i Riva med Globen før tiden løper fra dem. Deretter er Garions del i disse skremmende hendelser endelig over – tror han. Men profetien har fortsatt mange dramatiske begivenheter i bakhånd for Garion og den keiserlige prinsessen Ce’Nedra.

Profetiens oppfyllelse (Denne boken er på norsk delt i to)
Den onde guden Torak er i ferd med å våkne, og Garion må nedkjempe ham, ellers står verdens sikkerhet i fare. Hans forlovede, prinsesse Ce’Nedra, leder sine tropper i et desperat forsøk på å avlede Garions forfølgere. Det viktige spørsmålet Garion stiller seg er: Hvordan kan en mann drepe en udødelig gud?

Sagaen om Belgarion bringer oss inn i en verden full av fargerike skikkelser, utfordringer og dramatikk. Forfatterens fortellerevne og ledige stil gir bøkene en lett og særpreget humoristisk tone. Legenden forteller hvordan guden Torak stjal den magiske stenen Aldurs Globe og brukte den til onde gjerninger inntil han ble beseiret i et mektig slag. Globen ble gitt til kongesønnen Riva. Profetien sier at så lenge Rivas etterkommere vokter den, er de vestlige kongedømmene trygge. Men Globen blir stjålet av en av Toraks prester, og ifølge profetien nærmer den tiden seg da Torak vil forsøke å tiltvinge seg herredømmet over verden. Prinsesse Ce’Nedra blir trukket med i den farefulle jakten på Globen. Hun har aldri trodd på historiene om den og føler seg forvirret, for det er ingen tvil om at reisefellene hennes, Polgara og Belgarath, er flere tusen år gamle og har enorme trolldomskrefter. Og Garion er neppe den enkle bondegutten prinsessen trodde han var.

David Eddings (1931 – 2009) er fra USA. Hans kone, Leigh Eddings, hjalp han å skrive flere av hans senere bøker. Han regnes som en av de store mesterne innen fantasysjangeren. Den mest kjente serien hans er Sagaen om Belgarion. Eddings har skrevet ytterligere tre fantasyserier, samt fire enkeltstående titler.

De andre seriene er; Sagaen om Mallorean – som fortsetter historien om Globen, Garion og Ce’Nedra. The Elenium og The Tamuli som handler om ridderen Sparhawk og hans venner. Og The Dreamers som handler om «The Elder Gods».