Tags

, , , , ,

Hele Rogaland leser startet som et rent Stavanger-prosjekt i 2008 som en del av Gjestfrihetens kunster på Sølvberget (Stavanger kulturhus). Med bakgrunn i suksessen med Hele byen leser gjorde man i 2010 prosjektet regionalt. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur.  Prosjektet er et samarbeid mellom Sølvberget, Stavanger kulturhus, Rogaland fylkeskommune, LO Rogaland og Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Prosjektet går ut på å dele ut en gratis bok til alle som vil ha i Rogaland. Boken deles ut fra Sølvberget og alle fylkets bibliotek. Dette året er den gratis boken tegneserieromanen; Hitler, Jesus og farfar av Lene Ask.

En ung kunstner får stipend og drar til Berlin. Hun har aldri vært i Tyskland, selv om hun har en tysk bestefar. Hun bestemmer seg for å leite etter bestefaren, og dette gjør at hun tenker tilbake på barndommen, tida i Misjonskirken og sitt første kyss.

Hele Rogaland leser skriver at valget falt på Hitler, Jesus og farfar fordi juryen mener den har mulighet til og nå et stort publikum, har litterære kvaliteter, samtidig som den tar opp aktuelle og viktige spørsmål.

Selv synes jeg den er fin. Den har flotte tegninger og beskriver delvis ting jeg opplevde i min egen barndom. Jeg har også lest (og liker) Lene Ask sin andre tegneserieroman; Da jeg reddet verden.

Lene Ask drar til Afrika for å redde verden med tegningene sine. Hun blir kjent med en familie i Tanzania og får et innblikk i livet deres. Men når hun kommer hjem og skal formidle det hun har lært, er det ikke så lett allikevel.

Lene Ask er fotograf, illustratør, tegneserieskaper og barnebokforfatter. Hun er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen, Universitetet i Praha, Universitetet i Bergen og Rogaland kunstskole. Hun debuterte med Hitler, Jesus og farfar og vant Sproingprisen og Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris i 2006 for boken. I tillegg til de to tegneserieromanene har hun også gitt ut flere billedbøker og illustrert bøker for andre forfattere.