Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeg leser en del barnebøker på jobb og noen av dem er virkelig gode. Her har jeg tatt med noen av de beste barnebøkene jeg har lest dette året.

Coraline av Neil Gaiman; (5-7 klasse) I den nye leiligheten til Coralines familie er det 21 vinduer og 14 dører. 13 av dørene er helt vanlige, og bak den siste er det bare en murvegg. Men en dag da Coraline låser opp døren, er veggen borte, og hun går inn i en leilighet som er lik hennes egen. Først virker alt vidunderlig i den andre leiligheten. Maten er bedre. Lekekassen er full av rare leker hun aldri har sett før. Men det er en annen pappa og en annen mamma der, og de vil at Coraline skal være deres datter. De vil forandre henne og beholde henne. Og det er andre barn der, barn som er tatt til fange. De er fortapte sjeler bak et speil, og Coraline er deres eneste håp om at de skal kunne bli reddet.

Jonas møter Anton Apekatt – Elen Fossheim Betanzo: (1-4 kl) En dyreglad gutt, en streng tryllekunstner og en trist apekatt.Jonas koser seg på sirkus. Helt til han ser den triste apekatten. Han må hjelpe den. Hva skal han gjøre?Elen Fossheim Betanzo har skrevet en flott lettlestbok for nybegynnerleseren om et helt spesielt vennskap mellom en snill gutt og en apekatt som har opplevd litt for mye på sirkuset.En Lesestart-bok for nybegynnerleseren med kort tekst og mange illustrasjoner. Boka underholder og innfrir den herlige følelsen av mestring over å ha lest en hel bok på egenhånd.

Vampyrfesten – Benni Bødker:  (5-7 kl) Ingen vet hva som feiler Edvard og Agnes’ storesøster, men ryktene går. Noen sier hun er blitt vampyr. Edvard er redd, og som de fleste andre overbevist om at vampyrer fins. Agnes derimot, tror ikke på vampyrer. Sammen bestemmer de seg for å finne ut hva som foregår. I Benni Bødkers vampyrserie finner du knitrende kjoler, tunge gardiner, dunkelt lys og mørke kirkegårder. Det er skummelt, blodig og fascinerende. Og det er gjort med verdens største selvfølgelighet.

Maris svarteste tanke – Tove Appelgren: (billedbok) Mari og familien er på sommerferie. Mari leker med Freja, men så kommer Wendla og vil være med, og leken blir ikke slik som Mari hadde tenkt. Mari blir sint, for mamma tar alltid de minste barnas parti. Hvorfor må Mari alltid være så stor og fornuftig? Og er ikke mamma litt mer glad i de andre barna sine enn i henne? Mari synes veldig synd på seg selv.

Bellas nye datamaskin – Valerie Thomas: (billedbok) Bella Bloksberg er en heks som bor i et svart hus i skogen. Hun har en svart katt som heter Bottolf som følger henne over alt. Bella har fått seg en datamaskin og hun er henrykt over alt hun kan få maskinen til å gjøre. Nå kan hun legge alle trylleformlene inn i datamaskinen, så     slipper hun å rope ABRAKADABRA igjen. Men Bottolf er ikke like begeistret for den nye innretningen som tar all oppmerksomheten til Bella, dessuten er det noen rart med musa Bella klikker på når hun bruker datamaskinen.

Klara og verdens fineste Pekal – Camilla Dahle Otterlei: (1-4 kl)  Hvor kjedelig kan egentlig en hel sommerferie bli, når man er nyinnflytta i en gata hvor man ikke kjenner noen, har en lillesøster som gjør alt hun kan for å irritere og alle andre attpåtil har reist til Syden? FRYKTELIG kjedelig, tenker Klara. Men når pappa kjøper kaninene Pelle og Kalle til Klara og lillesøster Torunn, endrer selvfølgelig alt seg – helt til Pelle forsvinner ut av buret og blir funnet livløs i grøfta utenfor hagen. Eller er det Kalle som er borte? Hva skal de gjøre med den døde kaninen – og hva skal de gjøre med den som er igjen? Og finnes det kanskje noen litt ålreite lekekamerater i Løkkegata likevel? En herlig og varm fortelling om å være ensom – og få seg venner, om å ha kjæledyr – og miste dem igjen.

Sageren – Bjørn Arild Ersland: (billedbok) Halvdan er magiker. Han kan trylle med sag og kiste og er skikkelig god til å sage. Dessverre er det ikke like lett å sette tingene sammen igjen Halvdan har saget på alt og alle. Ordføreren er for eksempel satt sammen av en halv konge og en gammel skurk, mens politimesteren har fått bein med sebrastriper!Nå har Halvdan saget seg helt ensom. For det er jo ingen som liker en mislykket magiker som deler alt i to. Og det er ingenting å sage i lenger, heller.

Himmelen bak huset – Gaute Heivoll: (1-4 kl) Jon bor sammen med pappaen sin i et hus i skogen. Jons mamma døde da han var liten, men hver kveld kommer hun inn til Jon og sier god natt. En kveld kommer hun ikke, og Jon får ikke sove. Da strekker pappa en tråd fra Jons rom til sitt eget, slik at Jon kan dra i tråden hvis han blir redd. Om natten våkner Jon. Han følger tråden, men den fører ikke inn til pappas rom – den fører Jon ut i mørket, til plankehytten han og pappa har bygget inne i skogen.

Peter Pan – J.M. Barrie: (5-7 kl) En kveld flyr Peter Pan og Tingeling inn gjennom et åpent vindu. Innenfor bor Wendy og småbrødrene John og Michael. Wendy og Peter Pan blir venner, og når Wendy vekker småsøsknene sine, flyr de sammen til Eventyrøya i Aldriland, der det finnes både alver, indianere, ville dyr og sjørøvere. Dette er hele fortellingen om Peter Pan slik forfatteren skrev den.

I skumringslandet – Astrid Lindgren: (billedbok) Det er skumring og Gøran ligger i sengen. Da banker det på vinduet. Det er herr Liljenkvast som står på vindusgesimsen og vil ha Gøran med til Skumringslandet. De flyr av gårde til landet der det ikke gjør noe at Gøran har vondt i benet og aldri vil kunne gå igjen.

Ulvene i veggen – Neil Gaiman: (1-4 kl) Det kommer lyder fra veggene. Snikende, krypende, luskende lyder. Lucy er sikker på at det bor ulver i veggen i huset deres. Og alle sier at hvis ulvene kommer ut av veggen, er det slutt. Men familien til Lucy tror henne ikke. Ikke før den dagen da ulvene faktisk kommer ut av veggene.