Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Jeg laget meg en liste over mine favorittfilmer før jeg begynte på dette innlegget. Med en gang måtte jeg gjøre som da jeg skrev om mine favoritt bøker, nemlig å telle serier som en film. Jeg måtte også legge en gruppe filmer inn under forfatter/regissør; Jeg liker alt M. Night Shyamalan har laget til nå. Så det får telle som en film! Da blir listen min seende ut som dette:

Ringenes Herre

I 1998 begynte regissør Peter Jackson å lage en film av J.R.R Tolkiens Ringenes herre, med Miramax Films som produksjonsselskap. Miramax ville i begynnelsen lage to filmer, men da de bestemte seg for å bare lage en, ville ikke Jackson godkjenne det, og fikk en avtale om at om han fant et annet filmselskap som ville støtte dem, skulle han få filmrettighetene kostnadsfritt. Han viste det til New Line Cinema, og de ville ikke bare lage to filmer, men tre – en for hver del av boka. De viktigste skuespillerne er; Ian McKellen (Gandalf), Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Sam), Viggo Mortenson (Aragorn), Orlando Bloom (Legolas), John Rhys-Davies (Gimli), Andy Serkis (Gollum) og Liv Tyler (Arwen).

De tre filmene ble filmet samtidig. Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge ble henholdsvis belønnet med fire, to og elleve Oscar-statuetter. Samtlige filmer vant Hugo-prisen. Ringens brorskap (2001), To tårn (2002) og Atter en konge (2003) må være de vakreste filmene  som er laget! De er storslagne, episke og med vakker filming enten de viser en kjærlighetscene, en lang vandring eller en krig. En av de vakreste scenene i disse filmene (og den scenen jeg har sett flest ganger) er den da Gandalf  kommer til Helms deep i To tårn.

Harry Potter

Harry Potter står selvfølgelig på listen! Jeg er en ihuga fantasy-fan og har lest alle bøkene flere ganger. Filmene er også blitt godt brukt. Jeg venter med lengsel på neste film, premiere 19.november! Filmene er; Harry Potter og de vises stein (2001), Harry Potter og Mysteriekammeret (2002), Harry Potter og fangen fra Azkaban (2004), Harry Potter og ildbegeret (2005), Harry Potter og Føniksordenen (2007), Harry Potter og Halvblodsprinsen (2009) og Harry Potter og dødstalismanene som blir gitt ut i del 1 (2010) og del 2 (2011).

Harry Potter serien er basert på de syv bøkene om Harry Potter som er gitt ut av J.K. Rowling. Disse bøkene vil, når de er ferdige, bli til åtte fantasy filmer. De viktigste skuespillerene i filmene er Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ronny Weasly) og Emma Watson (Hermine Granger). Chris Columbus regisserte film en og to, den tredje ble regissert av Alfonso Cuarón og den fjerde av Mike Newell. David Yates har regissert film fem, seks og begge delene av film syv.

Highlander

Highlander er en britisk-amerikansk actioneventyr- og fantasyfilm fra 1986 med Christopher Lambert og Sean Connery i hovedrollene. Filmen er regissert av Russell Mulcahy og er basert på en historie skrevet av Gregory Widen. Det ble etterhvert gitt ut flere oppfølgere; The Quickening (1991),  The Sorcerer (1994) og Endgame (2000) men disse filmene er ikke så gode som den første filmen.

Filmen åpner med at vi får se den udødelige Connor MacLeod (Christopher Lambert) på wrestlingkamp i New York. I parkeringshuset, etter kampen,venter en annen udødelig på ham. En voldsom sverdkamp oppstår mellom de to. MacLeod vinner kampen, og i neste scene får vi se en merkelig kraft som ødelegger alle bilene i nærheten, og ser ut til å gi MacLeod styrke. Etter dette forflyttes vi over 400 år tilbake i tid, til høylandene i Skottland på 1500-tallet, der den samme MacLeod, uvitende om sin skjebne, forbereder seg på et slag. Her blir han dødelig såret av en mektig Kurgan. Døende fraktes han tilbake av sin venner, som alle tror han vil dø – inntil han kommer gående inn i byens lokale kneipe uten synlig skader. Hendelsen både forundrer og skremmer hans medborgere, og datidens overtro fører til at han de plasserer ham i forening med djevelen. Han fordrives derfor fra sin hjemby med vold.

Fornuft og følelser

Det er gitt ut to ulike filmer basert på den klassiske romanen Fornuft og følelser av Jane Austen. Min favoritt er versjonen fra 1995 med blant andre skuespillerne Hugh Grant (Edward Ferrars), Emma Thompson (Elinor Dashwood), Alan Rickman (Christopher Brandon) og Kate Winslet (Marianne Dashwood). Filmen er regissert av Ang Lee.

Fornuft og Følelser er fortellingen om Dashwood-søstrene: den fornuftige Elinor og den lidenskapelige Marianne. Når faren dør må familien Dashwood forlate sitt bekymringsløse liv i Sussex og flytte til Devonshire. Her må de leve i enkle kår. Søstrene Marianne og Elinor opplever begge skuffelser i møtet med kjærligheten. Marianne viser sin sorg åpenlyst, mens Elinor ikke lar noen få ta del i sine følelser. Hugh Grant og Alan Rickman spiller rollene som de sympatiske frierne som må se seg fanget mellom samfunnets strenge regler og kjærlighetens ubøyelige krefter.

Eragon

Eragon er en fantasy-/eventyrfilm basert på romanen Eragon av Christopher Paolini fra 2006. Filmen er regissert av Stefen Fangmeier.

Eragon handler om en bondegutt ved navn Eragon, som bor i landsbyen Karvahall i den fiktive verdenen Alagesia. Som 17-åring finner han et drageegg. Egget klekker, og en rekke påfølgende hendelser snur livet hans opp ned. En vis historieforteller ved navn Brom slår seg sammen med ham, og Eragon tar opp arven etter de legendariske dragerytterne. Han lærer seg magi, sverdkamp og drageriding for å forberede seg på sin hevn mot de som var ansvarlige for familiens død. Etter hvert slår han seg sammen med Varden, en gruppe rebeller som har som mål å frata kong Galbatorix makten. Innbyggerne i Alagesia lider under denne onde kongens makt.

Varg Veum

Varg Veum er en fiktiv privatdetektiv og hovedperson i Gunnar Staalesens kriminalromaner. Gunnar Staalesen har til sammen skrevet 16 bøker om Varg Veum, i tillegg til en rekke noveller og mindre historier. Filmene med Varg Veum er;  Bitre blomster (2007), regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen. Tornerose (2008) og Din til døden (2008), regissert av Erik Richter Strand, Falne engler (2008), regissert av Morten Tyldum, Kvinnen i kjøleskapet (2008) og Begravde hunder (2008), regissert av Alexander Eik.  Det siste nye er at det kommer seks nye filmer; Skriften på Veggen (2010), regissert av Stefan Faldbakken. Svarte får, Dødens drabanter, I mørket er alle ulver grå, Bukken til havresekken og Kalde hjerter. Regissører er ikke offentliggjort for de siste fem filmene.

Varg Veum spilles av Trond Espen Seim, karakteren hans er født i Sunnfjord under krigen. Han har vært gift, er skilt og har en sønn som nå etter hvert er blitt voksen. Han ble utdannet som sosionom og arbeidet i barnevernet i Bergen. Fremdeles hender det han får saker med røtter bakover til denne tiden. Han måtte slutte i barnevernet etter en episode der han gikk til fysisk angrep på en som hadde misbrukt en mindreårig.

Den fantastiske historien om Benjamin Button

Den fantastiske historien om Benjamin Button er en amerikansk film fra 2008 regissert av David Fincher med Brad Pitt og Cate Blanchett i hovedrollene. Filmen er basert på F. Scott Fitzgeralds novelle fra 1920-tallet om en mann som blir født når han er i 80-årene og aldres baklengs.

Benjamin Button blir født i New Orleans idet USA eksploderer i gledesrus over at den første verdenskrig forstummer. Denne begeistringen klarer ikke Benjamins far å dele. Hans liv slår sprekker når hustruen dør i barsel etter å ha født en sønn som ikke ligner noen annen baby. Faren vemmes over den skrukkete oldingen som har kommet til verden, og han løper panisk ut i gatene for å bli kvitt den nyfødte arvingen. Han legger fra seg bylten utenfor et aldershjem, der lille Benjamin tas inn i varmen av kvinnen som blir hans mor, bestyreren Queenie. Hun mener Benjamin er et mirakel, bare litt annerledes enn de andre Gud utfører. Benjamin får et trygt hjem blant de gamle, men tiden gjør sin nådeløse jobb. De gamle blir borte, mens oldingen i guttekroppen underlig nok blir stadig yngre. Vi følger Benjamin på en høyst uvanlig reise mot det 21. århundre. Det er en storslått historie om en ganske ualminnelig mann og folk og steder han oppdager på sin vei, kjærlighet han finner og mister, gleden over livet og sorgen over døden, og hva som varer lengre enn tiden selv.

Stieg Larsson filmene

Stieg Larsson (født 1954 , død 2004 ), var en svensk forfatter, journalist og redaktør. På 2000-tallet forfattet Larsson tre kriminalromaner under samlenavnet Millennium-serien, med en handling vevd rundt det umake paret Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. De tre romanene ble filmatisert; Menn som hater kvinner (2009) regissert av Niels Arden Oplev, Jenta som lekte med ilden (2009) og Luftslottet som sprengtes (2009) regissert av Daniel Alfredson. Alle tre med med Michael Nyqvist, Noomi Rapace og Lena Endre i hovedrollene.

Journalisten Mikael Blomkvist har blitt dømt for injurier og vil unnslippe oppmerksomheten i Stockholm. Av industrimagnaten Henrik Vanger får han i oppdrag å skrive familien Vangers slektskronikk, men egentlig vil Vanger at han skal se nærmere på sin niese Harriets merkelige forsvinning sommeren 1966. Blomkvist får hjelp av den unge og sosialt misstilpassede datahackeren Lisbeth Salander. I sin graving i familien Vangers fortid snubler de over en mørkere og blodigere historie enn de kunne forestille seg. I oppfølgeren Jenta som lekte med ilden er det Lisbeth Salander som står i sentrum. Hun blir anklaget for trippeldrap og trekkes inn i et nett som fører tilbake til hennes mørke fortid.I Luftslottet som sprengtes er Lisbeth Salander i nok en gang i en svært vanskelig situasjon. Noen er ute etter å drepe henne, andre vil sperre henne inne på livstid. Lisbeth forsøker å bli kvitt anklagene om trippelmord, samtidig som Mikael Blomkvist graver i hennes skjulte fortid for å komme nærmere sannheten. Den viser seg å være infløkt!

Filmene til M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan (født1970) er manusforfatter, regissør og produsent. Han ble født som Manoj Nelliyattu Shyamalan i Pondicherry i India, men vokste opp i Penn Valley i Pennsylvania i USA. Han fikk sitt store gjennombrudd med filmen Den sjette sansen fra 1999. Siden har han fulgt opp med filmene Unbreakable (2000), Signs (2002), The Village (2004) og Lady in the water (2006). Samtlige har han skrevet, regissert og produsert.

Den sjette sansen (1999): Filmen handler om barnepsykologen Malcolm Crowe (Bruce Willis) som forsøker å hjelpe en ensom og forstyrret gutt (Haley Joel Osment).Willis spiller er barnepsykologen som én gang feiler – katastrofalt. Når han senere treffer den åtte år gamle Cole, som minner ham sterkt om den unge mann han en gang sviktet, blir guttungen en altoppslukende besettelse for psykologen. Psykologiske thrillere har i mange år vært kjennetegnet av et mørkt, dystert og til dels destruktivt menneskebilde. Det gjelder ikke denne filmen. Den er faktisk både livsbejaende, livsbekreftende og positiv. Helt mot slutten manipuleres man inn i en totalt uventet og fortellerteknisk genial vri. Noe som er typisk for M. Night Shymalans filmer; slutten er alltid overraskende! Filmen fikk svært gode karakterer og ble nominert til seks Oscar, inkludert beste film, beste kvinnelige birolle (Toni Collette) og beste mannlige birolle (Haley Joel Osment), men vant ingen. Den ble også nominert til en norsk Amanda-pris for beste utenlandske film.

Unbreakable (2000); David Dunn (Bruce Willis) overlever en massiv togkollisjon som den eneste av mange hundre passasjerer. Ikke bare kommer han ut av ulykken med livet i behold; han har ikke pådratt seg en eneste skramme. David blir kontaktet av Elijah Price (Samuel L. Jackson) som lider av den meget sjeldne sykdommen «osteogenesis imperfecta». Denne sykdommen gjør at beina i kroppen hans er skjøre som glass, og han har siden barndommen blitt omtalt som «Mr. Glass». Price, som driver en eksklusiv virksomhet i salg av tegneserier, er overbevist om at Dunn er en superhelt. Etter å ha blitt forfulgt og nærmest invadert av Elijah Price, innser David at han aldri har vært syk eller skadet i hele sitt liv.

Signs (2002); Graham Hess (Mel Gibson) er en tidligere prest som forlot både sin jobb og sin tro da kona hans døde i en bilulykke. En morgen finner han en gigantisk kornsirkel i åkeren utenfor huset sitt. Barna hans tror at dette er skapt av fiendtlige romvesener som har til hensikt og komme til jorden, men Graham avskriver det som en barnslig spøk. Men så dukker disse kornsirklene opp over hele verden, og når flere merkelige ting begynner å skje, må Graham revurdere sin mistanke. For det han finner ut når han undersøker mysteriet nærmere, viser seg å for alltid endre livene til han selv og hans nærmeste, broren, den tidligere Minor League baseball-stjernen Merrill Hess (Joaquin Phoenix), og barna Morgan (Rory Culkin) og Bo (Abigail Breslin).

The Village (2004); Innbyggerne i «The Village» lever som amerikanske nybyggere på 1800-tallet. Men de er mennesker fra vår tid som alle har vært ofre for den moderne urbanitetens voldsforbrytelser. De som har flyktet fra sivilisasjonen og isolert seg i et penge- og kriminalitetsfritt samfunn dypt inne i skogen, kler seg i gule kapper og holder hver natt vakt mot de utenforstående, røde monstrene. Det eksisterer en våpenhvile, men en morgen finner noen en flådd hund utenfor skolen. En annen morgen er flere av husenes dører merket med rød maling, og det tolkes som en krigserklæring fra «de andre». Byens modigste unge helt, Lucius (Joaquin Phoenix), vil ut av isolasjonen for å utforske hendelsene. Men før han når så langt, blir han funnet knivstukket i en blodpøl i huset sitt. Han kommer opplagt til å dø uten antibiotika. Hans blinde forlovede Ivy (Bryce Dallas Howard) bryter landsbyens edsvorne isolasjon når hun drar gjennom skogen for å skaffe medisin. Andre viktige skuespillere er; Sigourney Weaver, Adrien Brody og William Hurt.

Lady in the Water (2006); Cleveland Heep (Paul Giamatti) har i det stille prøvd å forsvinne blant utbrente lyspærer og knuste vinduer i bygården Cove. Han vil bare leve med rutinene og legge en personlig tragedie bak seg. En kveld forandres livet hans. Cleveland oppdager hvem som har brukt bassenget etter stengetid. Story (Bryce Dallas Howard) er en blek og redd badenymfe som bor i gangene under svømmebassenget. Cleveland finner ut at Story faktisk er en «narf», en nymfelignende skikkelse fra en godnatthistorie. Hun blir angivelig forfulgt av onde vesener som vil hindre henne i å reise fra vår verden tilbake til sin egen. Storys unike, sanselige evner gjør at hun kan avdekke skjebnen til de andre som bor i gården, og deres fremtid er direkte knyttet til hennes. De må samarbeide for å knekke en rekke koder som kan åpne hennes vei til friheten. Men døren av muligheter for Story vil snart stenges, og beboerne risikerer livet for å hjelpe henne. Cleveland må konfrontere demonene som har fulgt ham til Cove, og de andre beboerne må ta i bruk spesielle krefter Story har utløst i dem. De må lykkes med det modige og farlige oppdraget: å redde Storys verden – og sin egen.

The Happening (2008); En thriller om en familie på flukt fra uforklarlige hendelser som truer det mest menneskelige instinktet: overlevelse! Det hele starter uten noe forvarsel, og ser ut til å komme fra ingensteds. I løpet av minutter begynner merkelige dødsfall å inntreffe i store amerikanske byer. Dødsfall som motstrider all fornuft, og som virker fullstendig meningsløse. Hva er det som forårsaker denne plutselige endringen i menneskelig atferd? Er det terrorisme, et eksperiment som har gått galt, et kjemisk våpen eller et virus ute av kontroll? Det ser ut til å smitte via luften, via vann men hvordan? Skuespillere er blandt annet Mark Wahlberg, Zoey Deschanel og John Leguizamo.