Tags

, , ,

Etter innlegget mitt om Vandrehistorier eller Urban Legens fikk jeg en kommentar fra Knirk hvor hun fortalte meg om Bengt af Klintberg. Han er er en svensk folklorist og skjønnlitterær forfatter. I Sverige er Bengt af Klintberg spesielt kjent for sine bøker om moderne vandrehistorier; Råttan i pizzan (1986), Den stulna njuren. Sägner och rykten i vår tid (1994) og Glitterspray & 99 andra klintbergare (2005). Disse utgivelsene har i hjemlandet gitt opphav til begrepet «klintbergare», som brukes synonymt med moderne sagn. Den førstnevnte utgivelsen er blitt oversatt til norsk og heter her; Den stjålne svigermor (1987).

Jeg fikk tak i boken Den stjålne svigermor og andre moderne vandrehistorier fra Stavanger bibliotek. I denne boken presenterer Klintberg både vandrehistoriene og forklarer den sosiologiske eller samfunnsmessige koblingen; hva som kan være opphavet til historien. Jeg hadde hørt ganske mange av disse historiene selv, og det er morsomt og få dem bekreftet som vandrehistorier!

Jeg har valgt ut to historier. Enjoy!

Den nye kakemixen

En familie hadde slektninger i USA som sendte matvarer til dem, og disse amerikapakkene ble mottatt med takk, for de kom godt med. Det var dessuten spennende med alle matnyhetene som ikke var kommet til Skandinavia. Ved et par anledninger hadde slektningene sendt kakemix, dvs. pulver som skulle blandes med vann eller mel til en kake. Så kome det en boks med et pulver i, og de trodde det var en kakemix og blandet og vispet sammen en kake. Men den ble hard og svært lite velsmakende.

Etterpå fant de et brev i pakken hvor det stod: «Det var tantes siste ønske at hennes aske skulle bli begravet på Svensk jord.»

Den nye mikrobølgeovnen

En kar på jobben fortalte om en gammel dame som hadde en hvit angorakatt. Hver gang hun badet den avsluttet hun tørkingen med at hun satte katten inn i stekeovnen en liten stund. Varmen var naturligvis akkurat passelig.

Men ovnen ble for gammel. og barna hennes spleiset på en ny ovn i julegave til henne. En mikrobølgeovn. Den gamle damen hadde svært uklare begreper om hva en mikrobølgeovn egentlig var. Da det så ble på tide å bade angorakatten igjen, satte hun sin vane tro katten inn i – mikrobølgeovnen.

Da hun åpnet ovnen etter noen minutter, hadde katten eksplodert.