Tags

, , , , ,

Jeg liker bøkene til Cecilia Samartin og ventet med lengsel på Mofongo. Jeg hadde ikke lest om boken på forhånd og ble overrasket over at hovedpersonen i denne boken var en liten gutt, og ikke, som i de andre bøkene, en kvinne.

Boken handler om Abuela Lola og Sebastian, Lola er Sebastians mormor og kommer opprinnelig fra Puerto Rico. I boken møter vi også Lolas barn, svigerbarn og de andre barnebarna. Denne familien har flere problemer seg i mellom og noen av familie-medlemmene vil ikke engang være i samme rom.

Sebastian har en alvorlig hjertefeil som gjør at han ikke kan spille fotball med skolekameratene, han kan ikke løpe og blir som oftest sittende på en benk og se på at de andre barna leker.  Hans store drøm er å bli fotballspiller, og han fantaserer om å løpe over den store fotballbanen, men gjør han det, dør han. Han blir også plaget av en gutt i samme klasse, en gutt som er mye større enn småvokste Sebastian.

Lola kjeder seg i sin eldrebolig. Ikke bare hverdagen, men også maten hun får tilbrakt, er smakløs og grå. En dag Sebastian besøker Lola, finner han henne på gulvet. Hun har fått slag. Når hun våkner opp, er hun en helt ny person, sitt gamle jeg, full av energi. Hun farger håret ildrødt og tar opp igjen sin lidenskap; å lage mat. Sebastian har et nært forhold til sin mormor og  på kjøkkenet hennes lærer han å lage mat samtidig som han får høre historier om livet i Puerto Rico. På kjøkkenet lager Sebastian og mormor Lola retter som fører familien sammen rundt middagsbordet og viser hvilken styrke og magi som ligger i et godt måltid. Forlaget skriver:

«Det er magi vi skaper, ikke sant, abuela?»»Nå ja, det er avgjort en måte å se det på,» svarte hun tankefullt. «Eller kanskje det er magien som skaper oss.» Sebastian drømmer om å være som de andre gutta, å kunne løpe som en vind over fotballbanen. Men en hjertefeil gjør at han må stå på sidelinjen. Sebastian finner sin arena på kjøkkenet hos abuela Lola, og sammen tilbereder de eksotiske retter som fører en splittet familie sammen. Mofongo er Samartin-magi på sitt beste. Dette er en fortelling om å danse med døden, om hvordan små seire bygger vakre liv, om kjærlighet og lengsel gjennom generasjoner og hjerter som brister på så mange måter. Mofongo viser at skillet mellom glede og sorg ikke er skjørt, men usynlig.

Denne boken blir gitt ut med en egen kokebok; Mofongo : mat for sjelen : magiske oppskrifter fra romanen Mofongo. Mofongo er navnet på en kubansk matrett. I denne kokeboka står alle oppskriftene fra romanen. Oppskriftene har vært i Cecilia Samartins familie i flere generasjoner. Disse oppskriftene hadde de med seg i hjertene sine da de flyktet fra Cuba, og siden har de vært deres sterkeste minner fra et tapt hjemland. Dette er en personlig kokebok der Cecilia forteller om sin oppvekst og hun tar deg med hjem for å møte hennes store cubanske familie.