Tags

, , , , , ,

En god venn og kollega foreslo denne boken for meg; Kjærlighetens fem språk – hvordan uttrykke hjertevarme overfor den du er glad i. Dette er en liten, heftet bok men med et sterkt budskap. Forfatteren hevder at det finnes fem grunnleggende kjærlighetsspråk: anerkjennende ord, tid for hverandre, tjenester, gaver og fysisk nærhet. Det er viktig at man snakker samme språk for å kunne uttrykke den kjærligheten man føler. Dette betyr ikke at du skal forandre ditt eget kjærlighetsspråk, men at du skal bli «tospråklig» og også snakke din kjærestes språk.

Å bo sammen med et annet menneske byr på utfordringer. Når forelskelsen har gitt seg, ønsker vi et gjensidig kjærlighetsforhold, og det burde jo være enkelt når vi er glad i mennesket vi tilbringer dagene sammen med, men kan i praksis ofte bli vanskelig. Kjærlighetens fem språk gir ingen oppskrift på kommunikasjon eller «love for ever», men setter søkelyset på at vi er forskjellige og forventer ulike ting av vår partner. Kanskje gjør jeg tjenester for min ektefelle, for å vise min kjærlighet til han, og opplever at han ikke er takknemlig og forstår det. Han synes på sin side kanskje at jeg kaver med mange ting, men ønsker mest av alt å få anerkjennende ord for den han er.

Denne boken er verdt å få med seg! Den er lettlest og spekket med gode historier fra virkeligheten – historier som setter kjærligheten i et nytt perspektiv. Slik jeg ser det legger forfatteren, som for øvrig er verdenskjent for sitt arbeid, frem en lettfattelig og reflektert måte å se kjærligheten på. Gary Chapman definerer fem kjælighetsspråk, hvor et eller to passer for hver av oss. Vi blir også utfordret til å finne ut hva vår partner har som sitt språk.

Boken har vunnet en  internasjonal pris og er rost av veldig mange. Du trenger ikke være i et kjæresteforhold for å kjøpe boken, du lærer om menneskers kjærlighetsspråk, dette gjelder overfor partner, foreldre, venner, familie, barn, kort sagt alt av mennesker. Den er full av a-ha opplevelser og får deg til å få en større forståelse for hvorfor mennesker er som de er. I denne boken lærer du at det er forskjell på måter å utrykke kjærighet, du lærer å identifisere andres måte å utrykke kjærlighet og du oppnår lettere kontakt når du prater «samme» språk. Hvis du bruker det du lærer i boken så kan det redde et skrantende forhold. Absolutt alle har noe de kan lære av å lese «kjærlighetens fem språk». Denne boka burde vært skolepensum! Les den så forstår du hvorfor!