Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Jeg leser flere bøker enn jeg skriver om på bloggen, og noen av dem er absolutt verd å skrive om, selv om jeg ikke har så mye å si om hver enkelt. Eller ikke føler jeg har tid til å skrive så mye om alle bøkene jeg leser. Derfor tenkte jeg å samle noen bøker jeg har lest og likt dette året, her.

Potensgiverne av Karin Brunk Holmqvist

Søstrene Tilda og Elida på 72 og 78 år bor fortsatt i barndomshjemmet i en liten svensk by hvor tiden nærmest har stått stille. Da den sjarmerende Alvar flytter inn i nabohuset og begynner å pusse opp, skjer det store endringer i søstrenes liv. De kjøper seg nye kjoler og de vil ha et skikkelig innendørs toalett. Men det koster mye, og nå er gode råd dyre. De to søstrene får en idé til hvordan de kan skaffe seg pengene: postordresalg av potensmiddel.

Denne boken er en liten humoristisk perle. En lett og ukomplisert bok som også er veldig morsom. De to søstrene er gamle jomfruer som har levd veldig spartanske og stille liv, og som plutselig spanderer på seg både det ene og det andre, både toalett, nye kjoler og til og med en dram og to. Denne boken anbefales når du trenger noe lett å lese eller når du trenger å le litt!

Andre folks bryllup av Noah Hawley

Laurie er en bryllupsfotograf med erfaring fra 1100 vielser i løpet av 13 år. Etter å ha kommet over sin egen ulykkelige kjærlighetshistorie er hun en kvinne som gjemmer seg bak kameraet. En dag får hun øye på en mann gjennom kameraet. Hun oppdager at han fortsetter å dukke opp ved alle vielser hun fotograferer. Motstridende gir Laurie etter, og de innleder et kjærlighetsforhold. Forholdet setter i gang en prosess, og Laurie blir konfrontert med sin fortid, foreldrenes langt fra lykkelige forhold og ikke minst hennes eget ekteskap og den traumatiske skilsmissen.

En lett og enkel bok med en nydelig kjærlighetshistorie. Boken handler om fotografen Laurie som i mange år har fotografert nettopp andre folks bryllup uten noensinne å finne kjærligheten selv. Hun har et ødelagt ekteskap bak seg  og har nesten gitt opp troen på kjærligheten. Men så møter hun en mystisk mann som deltar i andres bryllup uten å være invitert. Boken er litt langdryg men inneholder en god kjærlighetshistorie som ikke er så rosenrød som i mange andre kjærlighetsromaner. I tillegg var historien om Lauries foreldre veldig fascinerende.

Brudereisen av Marieke van der Pol

De tre kvinnene Ada, Marjorie og Esther lengter etter å unnslippe fattigdommen i etterkrigstidens Nederland og starte opp på et nytt sted. De føres sammen på et KLM-fly på vei til New Zealand, som passasjerer i et spektakulært fly kappløp. Flyet er fullt av unge håpefulle bruder på vei til sine forloveder og et nytt liv. Om bord møter de Frank de Rooy, en ung mann med en fremtid like usikker som deres egen. Dette blir et møte som kommer til å flette historiene og skjebnene deres sammen på helt avgjørende vis. Når de tre kvinnene møtes igjen femti år senere, i Franks begravelse, blir de nødt til å ta et oppgjør med fortiden og båndene som binder dem sammen.

De tre kvinnene får høre om Franks dødsfall samtidig, og setter kursen mot New Zealand for å delta i begravelsen. Vi får lese om tanker og gamle minner, som hinter om fortiden og det som binder dem sammen. Uten at noe avsløres – ennå. Fra kapittel to og utover veksler synsvinkelen mellom de tre damene, og kapitlene fremover inneholder tilbakeblikk til fortiden som samtidig kobles sammen med nåtiden. Vi leser om flere situasjoner sett gjennom de forskjellige karakterenes øyne, og får deres bakgrunnshistorie. At selve brudereisen, som er bakgrunnshistorien og utgangspunktet for hva som senere skjer i boka, er hentet fra virkeligheten, gjorde også boka interessant og spennende. Legg til en dose romantikk, følelser, avgjørende valg, flere hemmeligheter og bånd som binder karakterene sammen gjennom årtier, så har man «Brudereisen» kort oppsummert. En fin, velskrevet og lettlest bok, med gode og troverdige karakterer som man kan leve seg inn i.

Kniplingenes hemmelighet av Bruronia Barry

For 15 år siden ble Towner Whitneys liv lagt i grus. Hun sverger på to ting: At hun aldri skal sette sine ben i hjembyen Salem igjen. Og at hun aldri mer vil lese kniplinger. For Towner har arvet denne sjette sjansen som gjør henne i stand til å spå andres skjebne. Bare ett menneske kan få Towner tilbake til Salem: Grandtante Eva, den beste kniplingleseren av dem alle. Men nå er hun sporløst borte, og Towner starter jakten på sannheten om familiens dypt bevarte hemmeligheter i Evas forlatte hus.

«Kniplingenes hemmelighet» foregår i fargerike Salem, byen som er berømt for fortidens utallige heksebål. Historien om Towner favner vidt og er spenningsroman, slektskrønike, historisk skildring og magisk fortelling – men først og fremst er det en sterk og varm beretning som fanger leseren fra Towners første, skjebnesvangre ord: Mitt navn er Towner Whitney. Nei, det er ikke helt sant. I virkeligheten er fornavnet mitt Sophya. Tro aldri på det jeg sier. Jeg lyver i ett sett. Jeg er en gal kvinne – dette siste er sant. Jeg ble fanget inn i Towners verden, og selv om du ikke forstår hva som skjer før i siste kapittel så er dette noe av sjarmen til boken.

Jern av Torgrim Eggen

Boka handler om en gruppe mennesker som flytter til Folkvang, en tidligere folkehøyskole i indre Østfold, for å gjøre seg klare til verdens undergang. Vi møter blant annet frisøren Gro som har mistet datteren sin i en ulykke, Ove som er på rømmen fra den litauiske mafiaen og Ina som skriver doktoravhandling om nyreligiøse bevegelser. Hva vet de, hva tror de og hvilke planer har de? Hva har DNA-analyser med dommedag å gjøre, og hvorfor er Barack Obama Antikrist? På Folkvang flettes historiene deres sammen.

«Jern» handler om mennesker som av ulike grunner velger å slutte seg til en karismatisk dommedagssekt, som i likhet med Mayaene mener at verden går under i 2012. Romanen består av ulike former for kommunikasjon som hovedpersonene har hatt med omverdenen fra mai 2008 til sommeren 2010 (med en epilog som utspiller seg to år senere). Frisøren Yasmina ytrer seg i blogger og eposter til venninner. Den tidligere blandingsmisbrukeren Ove skriver ned sine opplevelser i noe han håper skal bli en dokumentarroman med tittelen «Kali Yuga». Studenten Tina skriver notater til en kommende avhandling om religiøse sekter, og sender flørtende eposter til veilederen sin. Skildringen av de ulike personene og livet innenfor gjerdene på gården Folkvang er verken overfladisk eller klisjéfylt. Eggen har gjort god research, og gir et troverdig bilde av hvordan en moderne sekt driver økonomisk, og ikke minst om hvordan de rekrutterer medlemmer gjennom sosiale medier.

Austerrike av Nils Henrik Smith

En mann siter i avhør. Han er i begynnelsen av trettiåra, jurist og jobber for eit flernasjonalt industriselskap. Han forteller om hendelser som framstår som uforklarlige og forvirrende. Hvorfor besvimte han? Og hven var det som skamferte naboens hund med kniv? Og hva er det han egentlig er tiltalt for?

Teksten har form av en monolog brutt opp i småstykker, ofte på mindre enn en side hver. Den som snakker, er en jurist som sitter i avhør, mistenkt for en ikke spesifisert ugjerning. Forlaget kaller boken «ein krim utan offer, utan etterforskar, uten dommar». I praksis blir det leserne som tar opp forklaring her, men det er altså uklart hva tiltalen er, for ikke å snakke om motivet og forhistorien. Det gjør dette til en bok det er morsomt å lese – og å tenke på etterpå.

Postcard Killers av Liza Marklund og James Patterson

De har myrdet over hele Europa. Nå har de kommet til Skandinavia. Et ungt par på reise i Europa blir funnet myrdet på sitt hotellrom. Avkledd og i en merkelig stilling. Senere, i en annen by, blir et nytt par funnet. Og så et par til, i enda en by. Omstendighetene gjør at det tar tid før noen ser en sammenheng mellom drapene. En ung journalist blir mot sin vilje sentral i jakten på morderne.

Dette er en skikkelig god og svært underholdende krimbok. Den leverer det den skal levere: Spenning, god underholdning, en del glede. Historien er grei nok og godt kjent. Noen synes å reise fra land til land og myrde. De dreper alltid par og de tar bilder av de drepte. Bildet sender de deretter til en kriminaljournalist. Og etter å ha myrdet over hele Europa kommer de til Skandinavia. Men først kommer et postkort til en ung kvinnelig kriminaljournalist, Dessie Larsson. Dessie blir oppsøkt av en amerikansk drapsetterforsker, Jacob Kanon, fra Manhattens 32. distrikt. Han har jaktet på morderne over hele Europa. Datteren hans ble drept av Postcard-morderne i Roma. Mot sin vilje blir Dessie trukket inn i mordsaken og tiltrukket av den besatte Jacob.

Salvadorena av Cecilia Samartin

«Søster, hva ville du råde noen til som var tvunget til å velge mellom ærlighet og kjærlighet?» Ana står overfor et av sine vanskeligste valg. Etter å ha flyktet fra borgerkrigen i El Salvador til et kloster i USA, må hun motvillig fortsette sin livsreise. Hun får jobb som barnepike hos den konfliktfylte familien Trellis, en familie fanget i et overfladisk rikmannsliv i California. Trass i sine egne følelsesmessige sår er Ana i stand til å gi omtanke og lindring, og til slutt finner hun kjærligheten der hun minst ventet det.

I denne boken møter vi Ana. Forfatteren hopper mellom å fortelle oss om hennes tidligere liv i krigsrammede El Salvador og nåtiden som banepike hos familien Trelis. Ved å bygge opp fortellingen på denne måten føler jeg at hun gjør den mer spennende. Sakte men sikkert forstår jeg hva som har hendt, før historie og nåtid til slutt smelter sammen. For meg ble dette en roman som det var vanskelig å legge fra seg. Jeg følte at jo mer jeg nærmet meg slutten, desto mer interessert ble jeg i historien. En roman som tidvis skildrer dystre temaer, men som på samme tid føles koselig å lese. Anbefales!

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg av Kjersti A. Skomsvold

Mathea Martinsen har ikke hatt mye med andre mennesker å gjøre. Nå, som gammel rammes hun av en stor sorg, og hun blir redd for å dø før noen vet at hun har levd. Mathea finner fram brudekjolen igjen, baker pikekyss og går ut blant andre.

Kjersti Annesdatter Skomsvold imponerer med en debutroman som er fryktelig og morsom på samme tid. Historien om Mathea Martinsen fra Haugerud i Oslo starter som en lett surrealistisk beretning om en ensom gammel dame, frivillig innestengt i leiligheten sin. Etter hvert som hun forteller mer om sin egen historie, forstår leseren at dette er en kvinne hemmet av betydelige kontaktproblemer. Langt på vei har hun levd et liv gjennom mannen sin, som hun omtaler ved kjælenavnet Epsilon. I de lange, ensomme timene hun har ventet på ham, har Mathea underholdt seg selv ved hjelp av å strikke ørevarmere og pønske ut setninger med enderim. Nå er det klart at en form for katastrofe har inntruffet i Matheas liv, hun er mer enn vanlig opptatt av dødsannonsene i avisen, og hun lager seg en tidskapsel for å fastholde det som har vært av verdi i hennes eget liv. Hun blir også tvunget til å forholde seg til omverdenen på en ny måte, noe som vekker til live en helt egen, kreativ selvoppholdelsesdrift.

Guds venstre hånd av Paul Hoffmann

Hans navn er Cale. De sa han kunne ødelegge verden. Kanskje han gjør det! «Sanktuariet, Befriernes hellige kloster, er et illeluktende og isolert sted. Bare Befrierne drar dit frivillig. En av guttene i klosteret kalles Cale. Han er kanskje fjorten eller femten år gammel. Selv vet han ikke, og det er det heller ingen andre som gjør. Gutten kom til Sanktuariet som femåring og har glemt sitt egentlige navn. Cale er gåtefull, brutal og tilsynelatende immun overfor grusomhetene han utsettes for. En dag oppdager Cale en hemmelighet han aldri skulle ha oppdaget. Hans eneste mulighet til å overleve er at han flykter gjennom det uttørkede Skabblandet til Memphis, den gudløse og korrupte byen som styres av materazziene. Befriernes mål blir å få Cale tilbake, koste hva det koste vil, ikke på grunn av den hemmeligheten han har oppdaget, men på grunn av den skremmende sannheten han ennå ikke vet noe om.

I Guds venstre hånd møter leserne en verden de aldri før har vært i nærheten av, for handlingen befinner seg bortenfor en definert tid og gjenkjennelige steder. Dette handler ikke om kampen mellom det gode og det onde, men mellom alle de voldsomme og i denne boken ekstreme kreftene som kan styre et samfunn. Guds venstre hånd er en fantastisk, spennende og gripende roman.

Å telle duer av Marie-Sabine Roger

Germain Chazes er førtifem år gammel og bor i en campingvogn nederst i morens hage. Mesteparten av tiden sitter han på den lokale baren med en litt frynset vennegjeng eller besøker kjæresten Annette, eller han spaserer i parken og teller duer. En dag han er i parken blir han kjent med den åttiseks år gamle Margueritte, som også teller duer. Snart utvikler det seg et spesielt vennskap mellom de to. Margueritte behandler ham vennlig og med respekt, og begynner å lese bøker for ham. Dette snur Germains liv på hodet. Han oppdager en helt ny verden, og lærer å bli glad i menneskene rundt seg – og seg selv – på en helt ny måte.

Boka handler om Germain. Han vokser opp med en mor som ikke bryr seg og både han og moren har et noe begrenset liv. Germaine har flyttet ut i en campingvogn i hagen, han dyrker grønnsaker, går på puben og drar i parken for å mate duer. En dag møter han Margueritte i parken, en gammel dame på over åtti år. Vennskapet begynner med at de begge to teller duene i parken. Etterhvert viser det seg at Germain har mye mer å by på enn det vi trodde, Margueritte fører han inn i bøkenes verden. Og selv om Germaine ikke er så flink til å lese så lærer han stadig mer fra Margueritte og bøkene hennes. Jeg syns dette er en vakker bok – om vennskap og litteratur. Lett å lese var den også.

Fremmedordbok for kjærester av Xiaolu Guo

Dette er fortellingen til den 22 år gamle kinesiske språkstudenten Zhuang, som har kommet til London for å lære seg engelsk. I begynnelsen er språket hennes svært haltende, men etter hvert lærer hun mer om språket og kulturen. Zhuang faller for en eldre engelsk mann som fører et innbitt ungkarsliv i Hackney, et liv som er svært forskjellig fra livet i den lille kinesiske byen hun kommer fra. Zhuang lærer om sex, humor, vennskap og lidenskap, men hun lærer også den smertefulle leksen at språk også kan være en barriere og bli mer ubegripelig jo mer du kan om det. Gjennom Zhuangs opplevelser får vi innblikk i de mange mulighetene for misforståelse mellom øst og vest, og i et forhold som mange vil kunne gjenkjenne uansett nasjonalitet.

Denne romanen starter med at hovedpersonen sitter på et fly på vei fra Kina til England. Hun er 23 år gammel og oppvokst i en liten kinesisk landsby. Foreldrene hennes har spart penger slik at hun kan reise til London og lære seg det engelske språket. Hun kan svært lite engelsk og bestemmer seg for å skrive en dagbok på engelsk. Det blir veldig morsomt. Til å begynne med er engelsken hennes så dårlig at det virkelig er morsomt. Etterhvert som historien utvikler seg er det ikke språket som blir det viktigste, men forholdet hun etablerer med en 20 år eldre bifil mann. Dette er en bok de fleste kommer til å elske.