Tags

, , , , , , ,

Jeg fikk lyst til å skrive litt om hvem som er mine yndlingsforfattere og satte meg ned og skrev en liste om hvem jeg ville skrive om. Noen forfattere var helt selvfølgelige mens hos andre var det kanskje bare noen bøker jeg er veldig glad i. Jeg tenkte også på hvor lenge en forfatter har vært blant mine favoritter og på forfattere jeg har «glemt» (sluttet å lese). Jeg endte opp med 5 absolutte favoritt forfattere, fordi hos de andre forfatterne jeg tenkte på var det noen av bøkene deres som havnet på favoritt listen, ikke forfatteren selv.  (Det er stor forskjell på det!) Første mann ut er:

Douglas Adams

Jeg fant Haikerens Guide til Galaksen som tenåring og forelsket med totalt. Her var en forfatter som skrev om fantastiske ting (mer sci-fi riktignok) med en fantastisk humor. Det var første gang noen hadde truffet humoren min så direkte, med noen bok! Jeg har lest alle bøkene hans, utenom en som jeg ikke har funnet enda.

Douglas Noël Adams ble født i 1952 i Cambridge, England og gikk bort alt for tidlig i 2001. Han utdannet seg ved Cambridge Universitet og fikk en Bachelorgrad og en Mastersgrad i litteratur. Adams fikk flere priser for bøkene sine, lå på Englands Best Seller list og solgte over 15 millioner bøker i England, USA og Australia. Adams flyttet til Santa Barbra, California, hvor han også bodde da døde av et hjerteattakk, bare 49 år gammel.

Adams var en innflytelsesrik science-fiction forfatter, mest kjent for sitt arbeid med Haikerens Guide til Galaksen og detektiven Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (ikke utgitt på norsk). Alle bøkene inneholder ordspill, lek med språket og en fantastisk humor. Adams var også veldig opptatt av miljøvern og laget radioserien Last Chance to See, sammen med Mark Carwardine. Her deler de opplevelsene de har fra reiser hvor de forsøkte å finne dyr truet av utryddelse. Last Chance to See ble utgitt i bokform i 1990 (ikke utgitt på norsk). I tillegg startet han web samfunnet h2g2, en jordens guide til galaksen hvor alle kunne være med å dele informasjon.

Haikerens Guide til Galaksen ble først skrevet som et radiomanus for BBC i 1978. Men ble på 80-tallet skrev HåndkledagenAdams de neste fire bøkene og ga dem  ut som er en trilogi bestående av fem bøker. (De neste fire bøkene er; Restauranten der universet slutter, Livet, universet, og alt mulig, Ha det, og takk for all fisken og Stort sett harmløs. Det er også laget en tv-serie, et pc-spill, flere teateroppsetninger og en film om Haikerens Guide til Galaksen. I HGG spiller håndkleet en sentral rolle (må leses) og derfor feires minne om Adams med håndkledagen 25. mai hvert år. (Eoin Colfer har skrevet en oppfølger til HGG, And Another Thing som ble utgitt i 2009)

Sitater:

  • In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
  • «What really is the point of trying to teach anything to anybody?» This question seemed to provoke a murmur of sympathetic approval from up and down the table. Richard continued, «What I mean is that if you really want to understand something, the best way is to try and explain it to someone else. That forces you to sort it out in your mind. And the more slow and dim-witted your pupil, the more you have to break things down into more and more simple ideas. And that’s really the essence of programming. By the time you’ve sorted out a complicated idea into little steps that even a stupid machine can deal with, you’ve learned something about it yourself.
  • Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works. Anything that’s invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it. Anything invented after you’re thirty-five is against the natural order of things.