Tags

, , ,

LesesirkelenMedlemmene i lesesirkelen er like forskjellige som bøkene de leser. Men alle har de sine hemmelige håp og bekymringer: for en ny kjæreste, en utro ektemann, en syk mor, en opprørsk datter, for barnet man skal ha eller barnet man ikke får.

Jeg vil på mange måter plassere Lesesirkelen i kategorien Chick-litt. Ikke fordi den er overflatisk eller handler om shopping, men fordi dette er en ekte jentebok. Jeg har ikke lest mange bøker i den kategorien, jeg er mer en krim/fantasy/historie/bøker skrevet av menn type leser. Men denne falt jeg helt pladask for!

Lesesirkelen samler en gruppe forskjellige kvinner til 12 månedlige møter. Harriet, Nicole, Clare, Polly og Susan er forskjellige i alder og bakgrunn og med forskjellige utfordringer. De finner trøst og glede i lesesirkelen og i det samholdet som vokser frem mellom dem. Medlemmene er ganske alminnelige, hverdagslige voksne kvinneskikkelse en kan kjenne seg igjen i og som en bryr seg om. Tingene de opplever er også ting en både kan kjenne igjen og involvere seg i: en fødsel, en abort og ufrivillig barnløshet. Et bryllup og en skilsmisse, seier og nederlag, drøm og virkelighet. Kjærlighet og forholdet mellom mor og barn. Og mer enn noe annet er Lesesirkelen en underholdende og varmende beskrivelse av vennskapets styrke og betydning. Lesesirkelen er en bok du ønsker skal vare og vare og aldri ta slutt, og du føler mye underveis.

Lesesirkelen handler også om de 12 bøkene de plukker ut i løpet av året. Bøkene er på en måte bakgrunnen i boken, de blir ikke behandlet mer en på en side eller to hver. Jeg tror en ville fått mer ut av den delen av boken hvis man hadde lest disse bøkene selv. (Noe jeg ikke har gjort) Lesesirkelen diskuterer hvilke bøker som er best – de bøkene som får deg til å føle, eller de du lærer noe av? Er ikke en lykkelig slutt intellektuelt høyverdig nok? Og er det egentlig vits i for en kvinne å lese bøker om følelser skrevet av menn? De fem kvinnene i romanen er langt fra enige, og diskuterer heftig på de månedlige møtene i lesesirkelen.

Vi følger kvinnene gjennom ett kalenderår og 12 leste romaner. Gode historier og leseglede er det viktigste. Kvinnene leser egne liv og erfaringer mellom linjene, og slikt blir det både uenighet, følelser og lærdom av.