Tags

, , , , ,

Hovedpersonen i Det mørke tårn, Roland av Gilead, gir seg ut på en reise hvor han forfølger den sortkledte gjennom en øde og ødelagt verden. En «westernverden» hvor Roland er den siste revolvermannen. Verden har gått videre, den har blitt en farlig verden, en verden etter den store krigen. Roland har en ensporet tanke, han skal til det mørke tårn. Uansett hva han møter på veien, og selv om han vet han ikke kommer tilbake, det mørke tårn er målet. På veien finner han Odetta (Detta, Susanne – hun skifter navn etter hvert som historien skrider frem), Eddie og Jake som blir hans følgesvenner gjennom bøkene. Roland lærer dem opp til å bli revolvermenn, både fordi de må (verden er farlig) men også for å lette Rolands ensomhet som den siste.

Stephen King begynte å skrive på Det mørke tårn allerede da han var 19 år (i 1970), og før han hadde gitt ut noen andre bøker. Første bind i serien ble gitt ut i 1982, etter at Stephen King var blitt en kjent og bestselgende forfatter. På 80- og 90-tallet kom det ut noen Det mørke tårn-bøker og i 2003/2004 fullførte King verket med tre bøker. Bøkene 1 til 6 er gitt ut på norsk og alle fans venter med lengsel på den siste boken (på norsk). (Som visstnok skal gis ut dette året). Til slutt skrev King en novelle; «The litle sisters of Eluria» som er utgitt i novellesamlingen Everything’s Eventual. Novellen handler om tiden før den første boken.

Selv sier SK at han ønsket å skrive et episk verk, som Ringenes Herre. Han ble inspirert av «Spagetti-western» seriene som gikk på TV og kino på 70-tallet og et dikt skrevet av Robert Browning; «Childe Roland to the Dark Tower Came«.

Bok 1; Revolvermannen, presenterer Roland Deschain av Gilead mens han forfølger den sortkledte til fjellet som skiller ørkenen fra havet på vestkysten. På veien redder Roland en gutt som heter Jake. Jake er fra en annen tid og en annen verden men blir en del av Rolands ka-tet (skjebne knyttet til en gruppe) selv om Roland kun tenker på å nå det mørke tårn.

Bok 2; De utvalgte. Historien fortsetter etter Rolands konfrontasjon med den sortkledte. Gjennom dører, som mystisk oppstår på stranden ved havet i vest, finner han to til som blir med ham på leting etter det mørke tårn. Eddie Dean, en narkoman og Odetta Holms, som med sin alternative personlighet Detta Walker, øker mengden problemer de må konfrontere.

Bok 3; Ødemarken. Roland, Eddie og Odetta, nå kjent som Susanna, kommer til den raserte byen Lud. Men før de kan fortsette sin reise, nå med et manisk tog – Blaine, må de finne en til person fra Rolands fortid som kan bli en del av deres ka-tet.

 

Bok 4; Trollmannen og glasskulen. Etter å, så vidt det er, å ha unnsluppet Lud og Blaine kommer ka-teten til Topeka, Kansas. Hele byen har omkommet i en influensa epidemi, og det er i Topekas stille gater Roland forteller dem en historie som har definert den mannen han har blitt. Men før historien er ferdig må de konfrontere en mann som kanskje holder nøkkelen til det mørke tårn.

 

Bok 5; Ulvene. Ka-teten har reist til Calla Bryn Sturgis, en stille landsby, som lenge har blitt plaget av ulver. Ulvene stjeler barna deres og returnerer dem som «tomme skall». Med hjelp fra ka-teten, Pere Callahan og en portal mellom verdener, beslutter Calla-folket at det er på tide å konfrontere ulvene og beskytte barna sine.

 

Bok 6; Susannas sang. Susanna som nå er gravid opplever å miste kontrollen til et annen, demon-moren Mia. Mia bruker Susanna og kulen Svart tretten for å bli transportert til New York i 1999. Jake, Oy og Pete Callahan må redde Susanna mens Eddie og Roland reiser til Maine i 1977. En tom tomt i New York må reddes.

 

Bok 7; Det Mørke tårn. Roland’s ka-tet blir gjenforent, men ikke uten tap. Den siste historien i boken tar dem det siste stykke i deres reise, frem til det mørke tårn. Selv om de har reddet Susanna er det fremdeles fiender de må konfrontere. fiender som kan bety slutten på reisen. Reisen er lang og ka (skjebnen) et hjul.

For å si det først; jeg elsker Ringenes Herre, de er mine favorittbøker, men med disse bøkene må Ringenes Herre dele førsteplassen! Jeg leste bøkene 1 til 6 i en måneds intensiv lesing. De følgte meg over alt, fordi jeg rett og slett ikke kunne legge dem fra meg! Jeg venter med lengsel på bok 7 men tror jeg skal lese alle sammen om igjen når den kommer ut. Og jeg skal kjøpe dem. Dette er bøker jeg må eie, jeg må ha dem der, klar til å bli lest når som helst og hvor som helst. Jeg kan ikke låne dem på biblioteket, for tenk om en eller flere skulle være utlånt når jeg ønsker å lese dem?

Jeg har også lest tegneseriene som blir gitt ut i denne serien. I tegneseriene følger vi Roland i tiden før bøkene, i historier vi får fortalt senere i bøkene. Tegneseriene er også vakre og fantastiske, akkurat som bøkene.

Dette er løp og les bøker, ikke gå glipp av den fantastiske tiden du kan tilbringe sammen med Roland, Odetta (Detta, Susanne) og Jake!

Lagre

Lagre