Tags

, , , ,

Sosiale mediaLitt andpusten etter trapper og bakker ankom jeg Fylkeskommunen og kursdag 3. I dag er jeg her sammen med Ragnhild og Norunn, og er spent på de tingene vi skal innom i dag. Mashups og Trender – er helt blank, vel, nesten da. Har ikke hatt tid til å se på det. Vel, læreren sier vi skal gå gjennom det vi har lært så langt først. Ok, skal henge med på det.

Facebook – forskjell på grupper og sider, administrator og ikke, like or not, hvordan lage sider og arrangementer. Check!

—0—

Neste ting vi skal lære om er hvordan å opprette/lage et spørreskjema i Google Docs. Morsomt! Jeg ser at det er mange ting i Google Docs jeg ikke har lært meg enda og som jeg nok burde lære, eller hvertfall ta en grundig kikk på. Spørreskjema et har utrolig mange ulike detaljer og valgmuligheter, når da alle skal forklares, samtidig med at internett er veldig tregt, så tar dette tid. Dessverre går det ikke å lime spørreskjemaene inn i WordPress.com (bare WordPress.org), men en kan sende dem i epost eller ha dem på hjemmesiden til biblioteket.  Ved slutten av dagen skal vi svare på et slikt Sosiale medierspørreskjema om kurset. Nyttig eller ikke? Jeg lander på nyttig!

Vi er også innom Acrobat.com for å se på flere måter å jobbe i nettskya. Acrobat har tekstdokumenter, PDF, Power Point lignende program osv osv.

—0—

Etter en deilig lunsj er det på tide å fortsette. Vi ser litt mer på Office Live. Jeg har Ofiice 2010 hjemme og har bare lært meg til å save i 2003 versjon siden svært få har 2010, så sånn sett er det en fordel å kunne bruke 2010 på nettet. Men, jeg liker bedre Google Docs.

Tilbake til spørreskjemaet, 23 ting, dvs ABM, har laget et spørreskjema om kurset vi skal fylle ut. Bare ganske enkelt, likte du/likte du ikke, hva var mest nyttig og kommer du/kommer du ikke til å bruke dette på jobb. Jeg likte kurset, syntes det var nyttig og vil prøve å bruke endel av dette på jobb.

I love blogNeste ting vi skal innom er blogger. Lærerne dro frem denne bloggen som eksempel, *rødme*, på noen som hadde lagt ned masse arbeid i bloggen. Ellers er vi innom så forskjellige blogger som Plinius, Bibliotekene anbefaler, Tegneserieblogg, NRK Beta, Pickles

—0—

Endelig kommer vi frem til Mashup og Trender.

En mashup (norsk oversettelse ikke fastsatt) er en vevapplikasjon som integrerer data fra flere forskjellige kilder og presenterer disse på en felles side. Et typisk eksempel kan være et nettsted som kombinerer data over boliger til salgs fra eiendomsmeglere og plotter disse inn på kart ved hjelp av Google maps. Datakilder brukt i mashups stammer ofte fra offentlige APIer. De hyppigst brukte er Google maps (kart), Amazon (salg), eBay (auksjoner), Flickr (bilder), Yahoo og YouTube. Nyhetskilder i RSS-format kan også benyttes som datakilde.

(API, Application Programming Interface er et standardisert grensesnitt for å gi tilgang til data eller tjenester fra et system)

Eksempler på mashups; Google Maps Mania, Flightradar 24, Wikimapia

Trender er selvfølgelig det som er aktuelt i dag. Utvidet eyepetvirkelighet (Augmented Reality på engelsk) er en teknologi som kombinerer data fra den virkelige verden med virtuell data som blir lagt oppå virkeligheten, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd. Man får et filter av informasjon lagt på virkeligheten. Lego augmented reality er kjempekult, det samme er Eye Pet (som det også finnes film om på You Tube).

Her er en artikkel (på engelsk) som sier noe om de 10 viktigste trendene i fjor. Jeg merker at jeg ikke har lest nok om hverken Mashups eller Trender. jeg får prøve å gjøre noe med det denne uken. Men, i morgen skal jeg jobbe på Ogna (der har jeg ikke vært før), torsdag er det kveld på Nærbø og fredag drar vi til Bergen (til søndag). «I morgon, i morgon, men ikkje i dag…»

Læreren nevner også norske Wimp som en trend, i motsetning og konkurranse til Spotify. (Wimp er kun en betalingstjeneste). (Voddler (svensk) og Filmrommet.no (norsk) er lenker til delingsider for film).

—0—

HomePå tide å vende nesen hjemover. Ragnhild og jeg skal ta toget fra Stavanger, da bruker praten gå om alt vi har lært. I kveld må jeg gjøre litt husarbeid, vaske litt klær osv. Og forhåpentligvis komme meg i seng til en rimelig tid!

Bloggest!

Kilde: Wikipedia, 23 ting i Rogaland

Lagre