Tags

, , , ,

Smakebit på søndagGod søndag! I dag finner du smakebitene hos Flukten fra virkeligheten.

Denne helgen har jeg ryddet ut julen. Pakket ned stjerner og julekrybbe. Det er nesten litt vemodig at julen er over, det går så fort. Mest tror jeg at jeg vil savne stjernene som lyste opp vinduene og julelysene ute i denne mørke delen av året. Så litt lys får fremdeles være på utsiden til dagene også blir litt lysere.

Jeg leser Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake: Carls bok av danske Naja Marie Ajdt. Hun mistet sønnen sin Carl i 2005 og skriver rått og brutalt om ulykken og tiden etterpå. Jeg fant boken på instagramkontoen En slags bokklubb, (Facebookgruppen her) hvor dette er boken for januar. Jeg vet ikke om jeg vil følge bokklubben hver måned, men jeg ble nysgjerrig på denne boken på grunn av tittelen.

Smakebiten handler om diktenes plass i sorgarbeidet:

Men diktene forteller også om å gi tilbake det de døde ga oss da de var levende. At de dødes vesen så å si fremdeles skal ha en plass i livet, at den kjærligheten de ga oss, skal gis videre. I dette ligger et håp. Et håp om at det du ga meg, kan vokse i andre, hvis jeg er i stand til å dele det. At min kjærlighet vil styrkes og bli vakrere, fordi den nå skal romme din kjærlighet. Det må ikke sorgen ødelegge. I diktet står det «gi det tilbake». Som om det som gis, går fram og tilbake hele tiden. Fra de døde til de levende. Og fra de levende til de døde. En sirkulær bevegelse, ikke lineær.

Fra forlaget:
Hvordan går du videre når barnet ditt plutselig dør? Naja Maria Aidt forsøker å beskrive livet etterpå, og utforsker samtidig poesiens språk om sorg og kjærlighet.
I mars 2015 døde Naja Marie Aidts sønn Carl i en ulykke, 25 år gammel. Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er en rasende ærlig bok om hvordan sorg føles, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheten, til ens nærmeste, til tiden.
I denne romanen nærmer Aidt seg det umulige: å skrive om sitt døde barn.
Formen er brutt opp. Korte prosastykker henvendt til Carl veksler med lyriske passasjer, bruddstykker fra nåtiden glir over i erindringsglimt og dagboksnotater. Blant sitater fra andre forfattere og poeter som har forsøkt å finne en tilnærming til sorg, trer Aidts egen stemme tydelig fram, noen ganger famlende, andre ganger som et skrik.
Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er et forsøk på å beskrive livet etterpå, hvordan døden finner en plass blant dem som blir igjen. Samtidig er det en utforskning av poesiens språk om sorg og kjærlighet.