Tags

, ,

Smakebit på søndagGod søndag og velkommen til nye smakebiter!

Det er fremdeles nydelig sommer i Norge. Solfylte dager og ikke minst varmt. Det er helt fantastisk med en slik sommer. I morgen drar jeg en tur hjem til foreldrene mine på ferie, det tror jeg blir noen avslappende dager. Jeg skal ha med meg hunden min, håndarbeid og bok. Og så skal jeg kanskje hjelpe moren min å rydde i boden. Ferien vår starter ikke før 1. august, da skal vi ta med oss barnebarnet vårt på tur. Det gleder jeg meg også veldig til. Men først litt flere jobbdager.

Jeg har nettopp lest Sommerlys og så kommer natten av islandske Jón Kalman Stefánsson. Det er en utrolig nydelig bok som jeg virkelig anbefaler. Han skriver i vakre setninger om en liten islandsk by og menneskene der blir veldig levende. Jeg involverte meg i disse karakterene og følte med dem i gleder og sorger. I boken blir også noen valper skutt som «payback» etter utroskap, og jeg sørget over valpene. Det sier noe om hvor godt han skriver.

Gradestokken viser syv varmegrader, svak vind, halvskyet og tørt, men regn oppe i fjellene i sørøst. Tispen og valpene er utenfor, så fulle av liv og glede at de ikke finner på annet enn å dreie rundt seg selv, følge etter denne vidunderlige halen som ikke lar seg fange, eller løpe frem og tilbake og hoppe opp i luften. Ásdís løfter opp valpen med stjerne i pannen, den logrer med halen, prøver å slikke henne i ansiktet, greier det ikke, nøyer seg da med å slikke hånden hennes. Hun tar den med seg inn i vaskekjelleren, en egen inngang bak huset. Går ned på kne med valpen, som ivrig stikker snuten inn i jakkeermet, stakkars lille deg, sier hun, presser den varsomt og sakte ned i gulvet og skyter den i nakken. Valper tenker ikke på døden, de er bare glade og tror at livet er uendelig, men nå er det slutt.